Recessie officieel voorbij

Nederland is officieel uit de economische recessie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is na veel rekenwerk tot de conclusie gekomen dat de economie in de eerste drie maanden van dit jaar niet is gekrompen, maar juist is gegroeid. Daarmee heeft de recessie niet negen, maar zes maanden geduurd. Politici en economen waarschuwen dat de economische vooruitzichten nog steeds slecht zijn.

DEN HAAG - Op 15 mei ging het CBS nog uit van een krimp van 0,2 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2011. Maar de overheid heeft meer uitgegeven dan het CBS toen nog dacht. Die uitgaven hebben Nederland uit de recessie getild, want nu blijkt de economie de eerste drie maanden van 2012 met 0,3 procent te zijn gegroeid.


Politici zoals minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) en minister De Jager (Financiën, CDA) haastten zich te verklaren dat 'één zwaluw nog geen zomer maakt' en dat 'de vlag bepaald niet uit kan'. De correctie van het CBS is volgens de twee demissionaire bewindslieden vooral een technische aangelegenheid. Bovendien ligt de aanpassing in de groei van iets wat ze nu juist willen verminderen: de overheidsuitgaven.


De fracties van CDA en PvdA in de Tweede Kamer reageren even voorzichtig. Volgens Elly Blanksma (CDA) blijft de situatie in Nederland en de eurozone zorgwekkend. Ronald Plasterk (PvdA) benadrukt dat het CBS de werkgelegenheid in negatieve zin heeft bijgesteld. 'Reden te werken aan langdurige groei.'


Ook het CBS zelf probeert onterecht enthousiasme - en een mogelijke verbetering van het consumentenvertrouwen - te temperen. De werkgelegenheid valt tegen: ten opzichte van het laatste kwartaal van 2011 is het aantal banen begin 2012 met 72 duizend gedaald.


Bovendien, nuanceert CBS-econoom Pieter Hein van Mulligen, is het oorspronkelijke krimpcijfer van het eerste kwartaal 2012 een groeicijfer geworden doordat de economie vorig jaar kleiner bleek dan gedacht. Daardoor valt een bescheiden groei groter uit en in dit geval werd een min zelfs een plus. 'Maar er is nog steeds sprake van een laagconjunctuur. Nederlanders hebben nog weinig vertrouwen in de economie, ze geven weinig uit en de werkloosheid groeit.'


De technische definitie van een recessie is dat minimaal twee kwartalen na elkaar, van kwartaal op kwartaal, een min laten zien. Dat betekent dat Nederland wel in recessie heeft gezeten. In het derde kwartaal van 2011 kromp de economie volgens de nieuwe berekeningen met 0,4 procent en een kwartaal later met 0,6 procent.


De Tilburgse economiehoogleraar Lans Bovenberg ziet niets in die benadering van het begrip recessie. Het is beter om te kijken naar onderliggende macro-economische cijfers over de werkgelegenheid, de consumptie en de bedrijfsinvesteringen. 'Die zijn bepaald nog niet om over naar huis te schrijven', zegt Bovenberg. 'Er is absoluut nog geen reden om te juichen.'


De statistici van het CBS rekenen niet alleen met verschillen van kwartaal op kwartaal, maar vergelijken ook dezelfde kwartalen van elk jaar. Zo bezien staat er nog steeds een min voor het eerste kwartaal van 2012, want ten opzichte van hetzelfde, eerste kwartaal van 2011 is de economie met 0,8 procent gekrompen. Half mei hield het CBS dat cijfer nog op een krimp van 1,1 procent.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden