Recepten uit Hanzesteden

De komst van het gedrongen koggeschip, een zeewaardige vrachtvaarder (hoge opbouw voor en achter, één mast), vergrootte de handelsmogelijkheden en daarmee de economische kracht van de Hanzesteden....

Naast de IJsselsteden Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen en Doesburg, zaten ook Groningen en Arnhem in het verbond. Een soort hoofdkantoor bevond zich in Lübeck, waar de Hansetag de handelsstromen regelde zonder dat daar een papierwinkel van laadbrieven, contracten of andere documenten aan te pas kwam. Mondelinge overeenkomsten volstonden om de transporten van graan en bloem uit Polen, haring uit de Oostzee , Noorse stokvis, hout uit Zweden, Russische bontvellen, zout uit Lüneburg, wijn en aardewerk uit Engeland en wol uit de Lage Landen, in de juiste banen te leiden.

Onder auspiciën van het Bureau Hanzesteden langs de IJssel, verscheen bij Terra het alleraardigste, met foto's en gravures verluchte Hanzekookboek, met 'de lekkerste gerechten uit Europese Hanzesteden' (fl 35,15). Het is niet puur een kookboek, ook de geselecteerde tachtig steden, hun geschiedenis en rol in het verbond worden kort beschreven.

Military pickles uit Ipswich.

Snijd bloemkool, pompoen en komkommer in stukken, doe ze met de uitjes in een kom, bestrooi met wat zout. Etmaal laten staan, aan de kook brengen met azijn en suiker. Mosterd, bloem, en kurkuma tot een papje roeren, aan de massa toevoegen, tien minuten laten doorkoken. Laten afkoelen, overdoen in potten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.