'Recent geweld bedreigt Noordiers vredesproces'

Volgens de Britse regering loopt het fragiele vredesproces in Noord-Ierland gevaar door de recente reeks liquidaties, die wordt toegeschreven aan het Ierse Republikeinse Leger (IRA)....

AFP; AP; REUTER

AFP, AP, Reuter

BELFAST

Sinds april vorig jaar is dit de zevende katholiek die onder soortgelijke omstandigheden om het leven kwam. Een actiegroep die zich afficheert als Directe Actie Tegen Drugs heeft vorige week de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord op het zesde slachtoffer, Martin McCrory. Volgens de Noordierse politie was McCrory een inbreker en een kleine drugshandelaar.

Volgens de autoriteiten in Noord-Ierland poogt de IRA met bruut geweld greep te houden op de eigen katholieke gemeenschap. Deze laat zich veelal weinig gelegen liggen aan de door protestanten gedomineerde politiemacht in Noord-Ierland.

De recente moorden worden niet beschouwd als een breuk van het zestien maanden oude staakt-het-vuren. Wel beschuldigde de protestantse volksvertegenwoordiger Ken Maginnis de IRA ervan een klimaat te scheppen van geweld, waarin makkelijk een excuus kan worden gevonden voor beëindiging van het moeizaam bereikte staakt-het-vuren.

De Britse minister voor Noordierse aangelegenheden, Sir Patrick Mayhew, gaf dinsdag blijk van twijfel over de geloofwaardigheid van Sinn Feins pleidooi voor directe vredesbesprekingen met Londen (Sinn Fein is de politieke tak van de IRA). 'Alleen partijen die zichzelf verplichten tot geweldloze en democratische methoden kunnen onderhandelen over de toekomst van Noord-Ierland', zei Mayhew.

Sinn Fein is volgens hem 'onlosmakelijk verbonden' met het IRA-terrorisme. Mayhew voegde eraan toe dat er geen enkele rechtvaardiging valt te bedenken voor de vijf liquidaties die de afgelopen weken zijn uitgevoerd: 'Iedereen dient te beseffen dat het buitengewoon belangrijke proces van toenadering in Noord-Ierland door deze volstrekt onrechtvaardigde moordaanslagen gevaar loopt.'

In een reactie stelt Sinn Fein dat de autoriteiten geen enkel bewijs hebben aangedragen voor een eventueel verband tussen de recente moordaanslagen en de IRA. De organisatie heeft de moorden overigens niet veroordeeld. De Britse regering weigert Sinn Fein een volwaardige positie te geven aan de onderhandelingstafel zolang de IRA zijn wapens niet heeft neergelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden