Recensiekoning: stukje plastic

RECENSIEKONING.NL

Tijdens het kerstdiner op school, afgelopen week, stonden we als ouders wat ongemakkelijk bij elkaar gepropt in de gymzaal. De zaal was feestelijk versierd, er was glühwein, maar we waren in een wilde bui (want zonder kinderen) en besloten de buurtkroeg op te zoeken. In de kroeg was het druk, blijkbaar waren we niet de enige ouders die hun vrijheid vierden. We bestelden bier.

Het was etenstijd, ik stond bier te drinken en het onvermijdelijke gebeurde: ik kreeg trek. 'Zullen we gezellig met zijn allen naar de buurtsnackbar gaan?', stelde ik lallend voor. 'Daar heb ik nog een mooi verhaal over', antwoordde een vader. Ik ging er eens goed voor zitten. Dit is wat hij vertelde:

'Mijn vrouw had opeens zo'n zin in falafel. We gingen naar die snackbar en bestelden een portie, om mee te nemen. Eenmaal thuis pakte ze het hongerig uit. Het zag er keurig uit: twee verschillende sauzen in aparte bakjes, een goed gevuld broodje en prima sla.

'Na de tweede hap gilde ze het uit. 'Wat is dit?!' Uit haar mond viste ze een driehoekig stuk plastic met scherpe randen. Het stuk was zo groot, dat het een wonder was dat het in een falafelballetje had gepast. 'Ik ga terug', zei mijn vrouw gedecideerd.

'In de snackbar legde ze het hele falafelpakket op de toonbank en hield het stuk plastic omhoog. 'Dit zat in mijn falafel', legde ze uit, en keek de snackbareigenaar verwachtingsvol aan. Hij nam het stuk plastic van haar over en hield het omhoog. Hij tuurde er enkele seconden ingespannen naar, toen opeens zijn gezicht opklaarde. 'Aha!', riep hij uit, en vertrok naar een ruimte achter. Hij keerde terug met een grote kom onder zijn arm. De kom zag er verschrikkelijk gehavend uit en was al meerdere malen weer in elkaar gelijmd. Er ontbrak een stuk, ter grootte van de driehoek. 'Dankjewel voor het terugbrengen', zei hij blij.

'Mijn vrouw bleef verbouwereerd staan. 'Graag gedaan', zei ze, en keerde huiswaarts. Wij hebben trouwens altijd wat met eten, zo vonden we eens een gouden ring in de soep, maar dat vertel ik een volgende keer want we moeten onze kinderen ophalen.'

Wat?een stukje plastic

Waar?in de falafel

Recensent?10e

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden