Recensie: Angie Stone braaf binnen de lijntjes

Angie Stone hield het dinsdag opmerkelijk sober in de Music Hall; met alleen een band, twee achtergrondzangeressen en één spijkerbroek.

Van onze medewerker Pablo Cabenda

Maar waar Keys uitpakte met een eigen soulrevue vol met brute kracht, dansers, en hydraulische podia in Ahoy, houdt Stone het opmerkelijk sober in de Amsterdamse Music Hall; met alleen een band, twee achtergrondzangeressen en één spijkerbroek. Geheel tegen de geldende divaconventies verkleedt Stone zich niet eenmaal, maar vertrouwt op weinig anders dan alleen haar stem.

Stone is weleens eerder beschreven als een wat warmere, aardse pendant met een zachte soepele stem die de alomtegenwoordige brothers en babies in soulnummers eerder liefdevol toedekt dan de oren wast.

En met hits als I Wanna Thank Ya komt er aan het begin van het concert een groove los die een aangenaam soort kabbelen laat ontstaan. Maar helaas blijft het bijna het hele concert daarin steken. Stone is niet bij machte om van het optreden meer te maken dan een verzameling aardige tot goede liedjes die uiterst vakkundig worden ingekleurd.

Braaf
En altijd braaf bescheiden binnen de lijntjes. Diepe uithalen, emotionaliteit rauw geserveerd op een bedje van hartzeer en gekrenkte trots, de voorgeschreven emotionele handbagage die elke doorleefde souldiva dient mee te nemen op het podium; bij de zoete Stone ontbreekt het een beetje.

Daarmee wordt het optreden met een hoog dimlichtgehalte de ideale omgeving voor 'paartjesavond'. Ook omdat de nummers van het laatste album The Art Of Love And War zelden boven slowtempo uitkomen.

Alleen in de koortjes met haar twee achtergrondzangeressen streeft Stone excellentie met een eigen stempel na. Makings Of You is een fraaie bijna a capella cover van het Curtis Mayfiled nummer dat volledig driestemmig wordt gezongen.

Maar te vaak ontberen Stone’s liedjes en stem een eigen signatuur, brutaliteit en overtuiging om van Angie Stone-avond meer dan schuifelavond te maken.

Angie Stone, 22/4, HMH Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden