Recap

Recap True Detective S02E4: Word ik mijn ergste zelf of mijn beste zelf?

Gisteravond werd de vierde aflevering van het tweede seizoen True Detective uitgezonden op HBO Nederland. Volkskrant-journalist Haro Kraak schrijft wekelijks een recap van elke aflevering, die steeds op dinsdag op Volkskrant.nl verschijnt. Let op: spoilers!

De Canadese acteur Taylor Kitsch in de rol van Paul Woodrugh. Beeld HBO
De Canadese acteur Taylor Kitsch in de rol van Paul Woodrugh.Beeld HBO

De straten van Vinci liggen bezaaid met lichamen. Van agenten, van criminelen en van onschuldige burgers, die toevallig in de weg stonden omdat ze demonstreerden voor beter openbaar vervoer. Het is een wedstrijd pistolen tegen machinegeweren en in vijf minuten vallen meer doden dan in de vier uur daarvoor.

We zitten op de helft van seizoen twee van True Detective en net als vorig seizoen eindigt aflevering vier met een slachting - even je bloed laten borrelen vlak voor de rust. De drie overlevenden - Ani, Ray en Paul - kijken elkaar verward aan: wat de fuck is er net gebeurd?

Het was een valstrik, vast. Waarom was burgermeester Chessani erbij toen het arrestatieteam van het bureau vertrok? En waarom kwam de gouden maar fatale tip van Dixon? De morsige partner van Ray (Colin Farrell) kon tot dusver alleen overtuigend peuken roken en homo-in-de-kast Paul (Taylor Kitsch) bespioneren. Nu is hij dood, slachtoffer van een spel dat hij zelf opgezet leek te hebben.

Recap

Acht weken lang komt elke dinsdag de recap van True Detective seizoen 2 online te staan, de ochtend nadat de aflevering op HBO in première is gegaan.
Lees hier de voorgaande recaps van Volkskrant-journalist Haro Kraak.

Taylor Kitsch als Paul Woodrugh. Beeld HBO
Taylor Kitsch als Paul Woodrugh.Beeld HBO

Drugsdealers
Eerst even terug: wat doen de agenten bij dat pakhuis vol drugsdealers die zonder twijfel de magazijnen van hun automatische geweren op agenten en burgers legen? Het horloge van Ben Caspere, de vermoorde, seksverslaafde en corrupte ambtenaar, is verpand door een Mexicaans prostituee en het spoor leidt naar haar pooier Ledo Amarillo, een kale latino met een enge snor.

Het horloge valt teveel uit de lucht om echt van betekenis te zijn voor het oplossen van de zaak en Amarillo is niet de moordenaar die Ray, Ani en Paul tot nu toe verwacht hadden - de agenten dachten meer aan iemand uit het circuit van de extravagante Hollywood-seksfeestjes die Caspere bezocht. Maar hé, echt bewijs was er nog eigenlijk niet, dus een verpand horloge, daar doen ze het mee.

Sowieso is het opvallend hoe weinig we nog weten van dé moordzaak. De bende van Amarillo zat er vast niet achter. Vragen kunnen ze in elk geval niet meer beantwoorden, want voordat we de gangsters leren kennen, zijn ze al dood. Nee, de detective-plot biedt weinig aanknopingspunten op moment. De karakterontwikkelingen staan centraal. Of beter gezegd: de soap in True Detective.

Colin Farrell als Ray Velcoro. Beeld HBO
Colin Farrell als Ray Velcoro.Beeld HBO

Hoerentent
Paul had die avond in de hoerentent zo veel gedronken dat hij de volgende ochtend niet meer weet dat zijn Irak-vlam Miguel naar de club was gekomen. Bij hem thuis hebben ze een wilde nacht gehad, die Miguel tegen een net ontwakende Paul omschrijft als: 'We put some fire out tonight, huh?'

Paul vlucht snel uit het huis, komt erachter dat zijn motor gejat is en breekt van woede en zelfwalging. 'Fuuuck', blijft hij maar zeggen. Bij zijn hotel wordt hij opgewacht door een horde hongerige journalisten. Er doen verhalen de ronde over de Black Mountain-missie in Irak. Hij rent weg en een verslaggeefster roept hem na: 'Do you have a history of abusing women?'

Gelukkig weet Ray als geen ander hoe je een kater en een identiteitscrisis moet bestrijden. Kijk maar in het handschoenenkastje, gebaart hij: daar liggen allerhande pillen, maar Paul gaat voor de fles wodka. Hij volgt al zo lang bevelen op in het leger en de politie, zegt hij, dat hij bijna niet meer weet wie hij zelf is, hoe je hoort te leven. Dat weet niemand, troost Ray hem.

Zwanger
Aan het eind van de dag neemt Pauls leven alweer een hele andere wending. Em, het meisje dat hem nooit meer wilde zien, is zwanger van hem. Paul ruikt een kans op een normaal, degelijk en heteroseksueel leven en vraagt haar spontaan ten huwelijk in de diner. Het vooruitzicht van viagra nemen en wachten op de wc, weet hij te onderdrukken.

Intussen zet het corruptieonderzoek voort. Ani Bezzerides (Rachel McAdams) maakt zich geen zorgen over haar positie omdat zij niet corrupt is. Dat is naïef, volgens Ray. Ze kent duidelijk niet de sluwe werking van een plek als Vinci. Even later wordt ze geschorst vanwege een onderzoek naar seksueel wangedrag: de politie is erachter gekomen dat ze een affaire had met haar ondergeschikte Mercer en dat ze het ook een keer met haar partner heeft gedaan. Ze mag nog wel aan de moordzaak werken, maar moet wegblijven van haar bureau.

Ani denkt dat een man dit nooit was overkomen ('You do realise they're giving Mercer high fives out there?') en vermoedt dat burgermeester Chessani erachter zit. Vlak voordat ze geschorst wordt, verhoorde ze nog de dochter van Chessani in een waterpijplounge. Haar moeder heeft zichzelf verhangen in een inrichting, vertelt de dochter, waar ze behandeld werd voor schizofrenie door dokter Pitlor, de enge botox-psychiater uit aflevering 2. 'My father is a very bad person', voegt ze eraan toe.

Rachel McAdams als Ani Bezzerides. Beeld HBO
Rachel McAdams als Ani Bezzerides.Beeld HBO

Dubieus
Dat Pitlor, Caspere en Chessani dubieuze banden hebben, blijkt als Ani's goeroe-vader haar en Ray een oude vakantiefoto laat zien van de mannen. Het valt haar vader trouwens op dat Ray een gigantische aura heeft, groen en zwart. Dat wil hij even gezegd hebben. Ray heeft vast honderden levens geleid, denkt de goeroe. Ray, met hese stem: 'I don't I can handle another one.'

Toch lijkt Ray zijn leven iets meer op de rails te hebben. Hij drinkt niet, maakt geen ruzie met zijn ex en het gesprek met zijn zoontje lijkt wonderwel goed te gaan, al is het wel een stiekeme ontmoeting 's avonds in de tuin om hem de politiepenning van zijn opa, Rays vader te geven.

Steeds meer gaat deze serie over vaders. Ray probeert zijn zoontje niet te verliezen, Frank wil zijn dynastie voortzetten met een kind, Paul wil zijn geaardheid verdoezelen door familieman te worden, Ani worstelt met de vrije hippieopvoeding van haar vader, en burgermeester Chessani kan weleens ten onder gaan door loslippigheid van zijn zoon of dochter. Moeders zijn dood of afwezig - op Kelly Reilly na, die de kibbelende vrouw van Frank speelt en nog niet echt uit de verf komt.

Pooier
Als de tip over pooier Amarillo binnenkomt, speelt Ray de informatie door aan Frank Semyon, de door Vince Vaughn gespeelde gangster die zijn pogingen om uit het criminele circuit te komen op heeft gegeven. Kom bij me werken, zegt hij tegen Ray. 'I can use some of that black rage.' Ray wil er niet aan, nog niet in elk geval. Frank geeft hem nog een typische True Detective-wijsheid mee: 'Sometimes your worst self, is your best self.'

Zoals we ook al in eerdere afleveringen zagen, gaat Frank weer van plek naar plek om mensen geld af te troggelen: dealers, producenten, aannemers en mensensmokkelaars. Zijn gangsterteksten zijn eerder vermakelijk dan angstaanjagend, zoals wanneer hij in het oor van een dealer fluistert dat hij een goed gebit heeft. 'I haven't even had a fucking cavity.'

Het begint vermoeiend te worden hoe vaak Frank zijn eigen pech en blutheid blijft benadrukken. Zelfs de advocadobomen in zijn tuin willen niet groeien. So what, zou je willen zeggen, maar de dorre planten staan symbool voor de vruchtbaarheidsproblemen die hij en zijn vrouw hebben en wellicht zelfs voor de vervuilde grond in Californië.

Vince Vaughn als Frank Semyon. Beeld HBO
Vince Vaughn als Frank Semyon.Beeld HBO

Vervuilde grond
Dat die vervuilde grond nog een belangrijke rol gaat spelen is zeker, want het is een van de weinige aanknopingspunten om erachter te komen waar Caspere allemaal mee bezig was en wie het op hem gemunt had. De stokjes met de lintjes op het verontreinigde veld - waar ze ook voor dienen - waren het allereerste shot van dit seizoen.

De personages bevinden zich op de helft van het seizoen allemaal in een moeras van vervuilde grond. Terwijl ze wegzakken in bloederig drijfzand, moeten ze zich afvragen: word ik mijn ergste zelf of mijn beste zelf?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden