Recap Girls S04E06: Mimi-Rose is echt de anti-Hannah

Aflevering zes van de populaire serie Girls was maandagavond te zien op de Nederlandse HBO. Volkskrant-redacteur Loes Reijmer schrijft wekelijks een recap van elke aflevering, die - in principe - steeds op dinsdag op Volkskrant.nl verschijnt. Hier de bespreking van de vierde aflevering van het nieuwe seizoen (let op: spoilers!).

null Beeld Girls
Beeld Girls

Ik heb in mijn leven veel goede redenen verzonnen om niet te hoeven hardlopen. 'Ik strand toch altijd in week 7 van Rennen met Evy', bijvoorbeeld. Of: 'Het gevaar dat ik in een paars koffiewekkershirt van Lowlands 2009 Arie Boomsma tegen het lijf loop is op dit uur te groot.'

Maar er zijn altijd nóg betere redenen en de beste komt natuurlijk van Mimi-Rose - de vrouw die nu eenmaal in alles excelleert.

'Ik mag even niet rennen vanwege de abortus die ik gisteren heb gehad', zegt ze zonder blikken of blozen tegen Adam.

Ah, daarom zien we hem deze aflevering in de weer met een Allerhande-achtig ontbijt, denk je als kijker even. De twee hebben gisteren iets heftigs meegemaakt en daarom serveert hij haar nu zorgvuldig gepositioneerd rood fruit en gegrilde visjes (De Nieuwe Adam heeft nog net geen Yvon Jaspers-servies).

RECAPS OP VOLKSKRANT.NL

Sinds januari komt de Volkskrant online met nabesprekingen van series.

Lees hier de recaps van Wie is de Mol?

Of die van Breaking Bad-prequel Better Call Saul

Vanaf eind februari zal Julien Althuisius seizoen 3 van de politieke serie House of Cards recappen.
In het voorjaar bespreekt mediaredacteur Haro Kraak het tweede seizoen van de HBO-serie True Detective.

Suggesties welke series recaps verdienen?
media@volkskrant.nl

Hoopje cellen

Maar nee. Enkele seconden later blijkt hij van niets te weten. Mimi-Rose is samen met haar vriendin Sue-Ellen (ha ha) naar de kliniek gegaan en heeft 'het hoopje cellen' laten verwijderen zonder dat Adam daar een mening over kon hebben.

Met abortus-gate - toch wel de schok van de aflevering - is Mimi-Rose officieel de anti-Hannah. Waar die laatste haar directe omgeving steevast als zeurpaal gebruikt, neemt de nieuwe vriendin van Adam zelf beslissingen, hoe vergaand ze ook zijn. 'Ik heb je niet nodig,' zegt ze tegen hem, 'maar ik vind het wel leuk om bij je te zijn'.

Terwijl Mimi-Rose over de ingreep praat alsof ze even wat havermout heeft opgewarmd, implodeert Hannah boven een leeg pak ontbijtgranen. Elijah heeft de rol van zeer welkome parasiet weer op zich genomen door wederom bij haar in te trekken en de cornflakes op te eten. 'Zo labiel', oordeelt hij nadat ze hem huilend heeft gesmeekt voortaan zelf een pak te kopen.

null Beeld Girls
Beeld Girls

Ontbijtgraanscène

Het gaat, kortom, niet zo goed met Hannah. Dat ging het ook al niet in de afgelopen jaren - denk nog even aan het wattenstaafje - maar dit 4de seizoen voelt luchtiger. Er is aardig wat leed, maar de makers zorgen ervoor dat kijkers er in ieder geval bij kunnen grinniken. Om de pot tafelzuur zit steevast een roze strik van welgemikte overdrijving en ironie, zoals in de ontbijtgraanscène of het moment waarop blijkt dat niet alleen zijzelf, maar ook haar psycholoog Mimi-Rose uitgebreid heeft gegoogeld ('Nee nee,' zegt hij snel, 'je hebt gewoon een levendig beeld geschetst').

In datzelfde gesprek met de psycholoog ontdekt Hannah waartoe ze op aarde is, namelijk 'om mensen te helpen'. Het is een wat wonderlijke conclusie voor iemand 'die zo egoïstisch is dat ze een Kitkat nog niet wil delen' (dixit Elijah) en deze komt dan ook op zeer egocentrische wijze tot stand. 'Het leuke aan Iowa was dat het indruk maakte op mijn vrienden en dat mijn moeder trots op me was', zegt ze. 'Ja, misschien wil ik mensen echt graag helpen.'

null Beeld Girls
Beeld Girls

Soepmagnaat

'Het lijkt wel of iedereen hier iets mankeert', oordeelt Jessa terecht over haar vriendengroep. Toch gloort er hoop zo halverwege het seizoen - in ieder geval qua kijkgenot: Hannah besluit haar latent altruïsme om te zetten in een docentschap (we negeren maar even haar recente ervaringen met klasjes), Shoshanna gaat daten met een soepmagnaat en Marnie lijkt eindelijk te beseffen dat Desi een eikel in een wifebeater is.

Dat is ook goed nieuws voor ons - opdat we nooit meer hoeven te zien hoe de twee verticaal seks hebben op hun eigen muziek.

null Beeld Girls
Beeld Girls
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden