Recap: GoT

Recap Game of Thrones S05E06 - Een ode aan de sterke vrouw

Gisteravond was de zesde aflevering van Game of Thrones te zien op HBO Nederland. Volkskrant-journalist Haroon Ali schrijft wekelijks een recap van elke aflevering, die steeds op dinsdag op Volkskrant.nl verschijnt. Let op: spoilers!

Cersei, de vrouw der vrouwen.Beeld HBO

Zolang de mensheid bestaat, regeren de mannen - en maken ze er een puinhoop van. Het mooie aan Game of Thrones is dat de serie is gezegend met vele krachtige vrouwen, vaak slimmer en gewiekster dan hun mannelijke tegenspelers. Waar de mannen roekeloos hun ego of hun penis achterna rennen, beramen de vrouwen stilletjes hun machtsgrepen.

De laatste aflevering van Game of Thrones zag ik als een ode aan de sterke vrouw, in drie stadia van volwassenwording. Er is genoeg te doen om de mannen, maar dat zijn vooral komische scènes, die de onvolwassen bravoure van de man laten zien. Jaime en Bronn die, vermomd in gejatte gouden badjassen en tulbanden van Dorne, de verliefde tiener Myrcella proberen te redden - één grote klucht. Of Tyrion en Jorah, die gevangen worden genomen door slavendrijvers (hoi Adewale Akinnuoye-Agbaje!) en vervolgens steggelen over de grootte en waarde van een dwergenpenis. En natuurlijk de grijnzende huichelaar Petyr Baelish, die eindelijk toegeeft dat hij de baas wil zijn over Winterfell.

Adewale Akinnuoye-Agbjae (links) doet zijn intrede.Beeld HBO

Meespelen

De jaw dropping momenten uit deze aflevering - en wat een aflevering! - draaien echter om drie vrouwen. Te beginnen met Arya. Dat ze zich een weg baant door een labyrint en gaandeweg raadsels moet oplossen, is typerend voor de speelse ontwikkeling van het meisje. Ze is nog jong, maar wil meespelen met de grotere kinderen. De game of faces snapt ze echter niet; ze is er niet klaar voor.

Arya toont wel trekjes van volwassenheid wanneer ze een ziek meisje met een leugentje om bestwil laat inslapen. Maar wanneer Jaqen H'ghar haar eindelijk naar de tempel vol afgehakte hoofden leidt, weet hij: Arya zal nooit haar identiteit van zich kunnen afschudden. 'Het meisje is niet zover om niemand te worden. Maar ze is wel klaar om iemand anders te worden.' Die woorden echoën nog lang na, ook omdat de opbouw naar dit moment zo tergend lang was. Steeds die vragen: wat willen ze van Arya, wat wil zij zelf? En dan deze fraaie, omineuze ontknoping.

Arya in de hal met de afgehakte hoofden.Beeld HBO

Glashard

Wie al wat stappen verder is op de weg naar vrouw-zijn, is haar zus Sansa. Ze is voor Game of Thrones-begrippen klaar om te trouwen, maar ze is vooral op een leeftijd gekomen waarop ze begrijpt hoe door en door slecht te wereld om haar heen is. Sansa heeft iedereen verloren van wie ze houdt, ze heeft geen zeggenschap over haar toekomst en moet zien te overleven binnen de muren die om haar heen zijn gebouwd. Een man zou om zich heen slaan, maar Sansa blijft kalm en probeert zich met woorden uit nare interacties te manoeuvreren.

Voor iemand die al afleveringen - wat zeg ik: seizoenen! - smacht naar een Sansa die voor zichzelf opkomt, was de badscène met Myranda een waar genot. De jaloerse Myranda probeert Sansa van de wijs te brengen met verhalen over de ex-liefjes van haar aanstaande man. De jonge Sansa zou mokken, maar ze antwoordt glashard: 'En hoe lang houd jij al van hem, Myranda? Dacht je dat hij voor eeuwig bij jou zou blijven; heb ik het nu voor je verpest?' En dan het kippenvelmoment: 'Ik ben Sansa Stark van Winterfell. Dit is mijn thuis en jij kan me niet bang maken.'

Sansa trouwt met Ramsay.Beeld HBO

Vernietigd

Met die woorden heeft Sansa voorgoed mijn hart gestolen. Sansa is mondiger, ook tegen verrader Theon/Reek, die haar moet weggeven bij het huwelijk met Ramsay. Zij wil dat niet, Reek is bang om gestraft te worden door de psychopaat. 'Denk je dat het mij wat kan schelen wat hij met jou doet?' Maar tegen de wrede Ramsay is zelfs zij niet opgewassen. Hij 'maakt een vrouw van haar', op de meest brute wijze denkbaar. Hij dwingt Reek toe te kijken. Hoewel de aflevering eindigt met een close-up van een trillende Reek, de tranen rollen over zijn wangen, is het nog pijnlijker om te bedenken dat de jonge vrouw die net wat moed heeft gevonden, weer wordt vernietigd - natuurlijk door een man.

Het is een scène die het debat over seksueel geweld in de serie (en boeken) weer zal doen oplaaien. Sansa en Ramsay mogen dan net getrouwd zijn, het was wel degelijk verkrachting. Hierover zei auteur George R.R. Martin vorig jaar tegen The New York Times: 'Verkrachting en seksueel geweld zijn altijd onderdeel geweest van oorlogen; tot op de dag van vandaag. Om dat weg te laten uit een verhaal over oorlog en macht zou onoprecht zijn. Het zou een van de thema's in de boeken teniet doen: de echte kwellingen uit de geschiedenis van de mensheid komen niet van orcs of dark lords, maar vanuit de mensen zelf.' Vraag is nu vooral: hoe zal Sansa dit trauma verwerken?

Jaime en de klucht van Dorne.Beeld HBO

Queen Mother

De vrouw die het klappen van de zweep het beste kent, is Cersei. Deze aflevering zien we de Queen Mother in al haar valse glorie. De Faith Militant willen 'sodomiet' Loras Tyrell onderwerpen aan een heilige inquisitie. Oma Olenna, een van de vermakelijkste personages in de serie, komt speciaal hiervoor naar King's Landing. Ondanks haar levenservaring en bijbehorende sarcasme ('Cersei, leg die pen neer, we weten allebei dat je niets opschrijft'), weet ze Cersei niet over te halen om Loras vrij te laten. Iedere keer als Cersei wordt aangesproken op de acties van de Faith Militant, wast ze haar handen in onschuld: ik heb hier niks mee te maken, ik haat die fanatiekelingen net zo erg als jij.

De inquisitie van Loras door de Faith Militant is het derde hoogtepunt van deze smeuïge aflevering. Cersei lijkt slechts toeschouwer, maar je weet dat ze achter elke stap zit. Eerst mag Loras zijn 'perversiteiten' ontkennen, daarna mag zus Margaery ontkennen dat ze er iets van wist. Dan wordt Olyvar naar binnen gebracht, die weet dat Loras een wijnvlek in de vorm van Dorne op zijn dij heeft én dat Margaery hen een keer in bed betrapte. Loras en Margaery worden opgepakt, oma Olenna staat machteloos en Cersei heeft hiermee in één klap al haar vijanden van House Tyrell uitgeschakeld. Cersei's strakke blik naar de Tyrells zegt: niemand wint van de vrouw der vrouwen.

House Tyrell wordt door Cersei uit de weg geruimd.Beeld HBO
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden