RECAP

Recap Game of Thrones S05E03: Arya begint haar zware Jedi-training

Gisteravond was de derde aflevering van Game of Thrones te zien op HBO Nederland. Volkskrant-journalist Haroon Ali schrijft wekelijks een recap, die steeds op dinsdag op Volkskrant.nl verschijnt. Let op: spoilers!

Arya kan geen afscheid nemen van haar zwaardje Needle. Beeld HBO
Arya kan geen afscheid nemen van haar zwaardje Needle.Beeld HBO

Home is where the heart is. Een lief Engels gezegde, maar voor de personages in Game of Thrones is thuis vooral de plek waar ze op dat moment gedwongen zijn te verblijven. Soms vanuit strategische overwegingen, soms omdat ze een klein radertje zijn in de grote oorlogsmachine. Of omdat ze nergens anders veilig zijn. (Kijk maar naar de rondzwervende, dakloze Tyrion. Eén baldadig uitstapje naar een bordeel en hij wordt direct ontvoerd. Kwam die uitsmijter je trouwens niet bekend voor?)

Arya probeert haar weg te vinden in the House of Black and White. Haar edele achternaam Stark levert Arya alleen maar gelazer op, dus doet ze nu alles om onzichtbaar te worden - een 'faceless man' zoals Jaqen H'ghar. Die maakt het haar niet makkelijk; Arya mag in de eerste instantie niks anders doen dan de vloer bezemen. Nogal cliché, want elke meester-leerlingverhaallijn in de filmgeschiedenis begint zo. Maar als Arya daarna een lichaam moet wassen van een man die zojuist dood neerviel, is het weer onverwachts Game of Thrones. Vraag is of Arya haar politiek beladen identiteit echt kan (en wil) loslaten. Ze gooit al haar geld in het water, maar van haar zwaardje Needle kan ze geen afscheid nemen. We zien haar voor het eerst in tijden huilen; een ontroerende scène.

Castle Black

Haar grote bastaardbroer Jon nestelt zich dieper in Castle Black. Hij stort zich op zijn nieuwe functie als Lord Commander van de Night's Watch. In de voorgaande seizoenen kwam Jon 'you know nothing' Snow vaak naïef over, ondanks zijn heroïsche acties. Het komt ook door die immer verwarde blik: wie, ik? Maar als Lord Commander oogt hij gelukkig zelfverzekerder en lijkt hij meer op zijn vader. Jon benoemt zijn voormalige tegenstander Ser Alliser tot First Ranger; keep your friends close, but your enemies closer. Het watje Janos verbant hij echter naar de ruïnes van Greyguard. Sommige vijanden moeten gewoon oprotten. Als die echter weigert, hakt Jon persoonlijk zijn kop eraf, ondanks Janos' smeekbedes op het schavot. En wat was dát heerlijk om te zien. Tjak! En door. Well done Jon.

Cersei had altijd een comfortabel thuis: King's Landing. Maar de 'smirking whore' Margaery - het blijft lekker om te zeggen - is nu met haar zoon King Tommen getrouwd. Niet alleen haar titel maakt haar nu machtiger dan Cersei. De jonge, beeldige koningin is ook nog eens geliefd bij het volk, een soort Máxima. Maar haar belangrijkste wapen is seks: Margaery ontmaagdt tienerkoning Tommen (dat mag gewoon in GoT), die daarna niks anders meer wil doen. In zijn postcoïtale roes kan Margaery hem van alles influisteren. 'Vind je moeder het wel leuk in King's Landing?' Kort daarna vraagt Tommen zijn moeder hetzelfde, die haar positie ziet wankelen. Ze probeert Margaery op komische wijze zwart te maken bij Tommen. 'Vind je haar intelligent?' Maar ze weet dat ze de strijd gaat verliezen en zoekt wanhopig steun bij de extreem-religieuze Sparrows, die graag heilige huisjes omver trappen.

Jon onthoofdt watje Janos. Beeld HBO
Jon onthoofdt watje Janos.Beeld HBO
Margaery ontmaagdt tienerkoning Tommen. Beeld HBO
Margaery ontmaagdt tienerkoning Tommen.Beeld HBO
Cersei probeert op zoon Tommen in te praten. Beeld HBO
Cersei probeert op zoon Tommen in te praten.Beeld HBO

Zure appel

Degene die echter het hardst haar best moet doen om een veilig thuis te vinden, is Sansa. Als oudste Stark-telg loopt zij het meeste gevaar. Nu voelden we al aankomen dat Lord Baelish iets naars met haar van plan was, maar dat ze uitgehuwelijkt wordt aan de Bastaard van Bolton - die Theon Greyjoy in seizoen 3 martelde en castreerde - is wel een heel zure appel om in te bijten. Immers, papa Roose Bolton vermoordde haar broer Robb en heeft haar oorspronkelijke thuis Winterfell ingenomen. Gothic Sansa sputtert eerst tegen: 'Je kunt me niet dwingen! Ik honger mezelf uit voordat ik daar weer heen ga!' Maar Littlefinger heeft een punt: ze is al zo lang op de vlucht, al zo lang een toeschouwer. Wordt het niet eens tijd dat ze de controle neemt over haar eigen lot? 'There is no justice in the world, unless we make it.' Daarna stapt ze mokkend op haar paard, richting 'haar' Winterfell.

Voor sommige kijkers zal dit allemaal wat traag aanvoelen. Die nesteldrang van de personages lijkt op het eerste gezicht opvulling tot de volgende veldslag, maar dat is het niet. Arya's zware Jedi-training begint op een kwetsbare, maar cruciale leeftijd. Hoe zal Arya transformeren en wat voor gaven zal ze leren in the House of Black and White? Ook luidt Sansa's buiging voor de Boltons - met een brede, neppe glimlach - een nieuw tijdperk in. Zal zeurende Gothic Sansa veranderen in een manipulerende, wraakzuchtige dame? En omdat Cersei toch niet onaantastbaar blijkt, kan haar verhaal desastreus eindigen. Een nieuw huis betekent dus ook een nieuwe rol. En dat creëert vertakkingen in het verhaal, die we nu nog niet kunnen overzien. Dat is toch hartstikke spannend?

Gothic Sansa is niet blij om terug te gaan naar Winterfell. Beeld HBO
Gothic Sansa is niet blij om terug te gaan naar Winterfell.Beeld HBO
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden