Rebels knip-en-plakwerk, in de geest van 1966

Erik van den Berg
null Beeld
Beeld

In maart 1966 deed een topless versie van prinses Beatrix de ronde. Het betrof een Britse lookalike, die als 'Pleemeid van het jaar' ('Hang d'r op!') stond afgedrukt in Bikkelacht, het periodiek van studentensociëteit Olofspoort, waarvan het geduchte dispuut BAART de redactie had overgenomen.

De grap, midden in de gevoeligheden rond het huwelijk van de kroonprinses met Claus von Amsberg, viel slecht. Het Openbaar Ministerie constateerde 'opzettelijke belediging van de troonopvolger' en arresteerde de redactie. De 21-jarige Frits Boer (nadien gerespecteerd hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie) en zijn 22-jarige collega Rogier Proper (de latere scenarist van Goede Tijden, Slechte Tijden) kregen drie weken celstraf.

Alle details van dit klassieke sixties-schandaal zijn na te lezen in Het dispuut BAART, een bloemlezing met de beste en scherpste teksten uit die rebelse jaren, die nog eens laat zien hoeveel talent in dit Amsterdamse studentenclubje was verzameld. Voor journalisten als Jan Donkers, Wim Noordhoek, Koen Koch, Guus Luijters, John Jansen van Galen en Bert Vuijsje zou Bikkelacht de springplank blijken naar het grotere werk: 'het veroveren van Nederland, te beginnen bij de media'.

Piet Schreuders voorzag Het dispuut BAART van een omslag in de geest van '66, mét de Beatrix-centerfold vanzelf, maar ook vol toespelingen op een ander vrijgevochten blaadje uit die tijd, Willem de Ridders fameuze Hitweek. Het knip-en-plakwerk met ongebruikelijke lettercombinaties (de kop staat in de Gothic Bold, een 19de-eeuwse houten letter) is volgens Schreuders een 'kleine hommage aan Willems inventiviteit en creativiteit'.

Frits Boer, John Jansen van Galen, Bert Vuijsje (red.): Het dispuut BAART. Ontwerp Piet Schreuders. AUP; euro 24,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden