Rebellenmeldpunt in Moskou is verdwenen, inzameling gaat door

Ruim een half jaar stonden er op verschillende pleinen en straten in Moskou kleine tentjes met collectebussen. Weer of geen weer, elke dag deelden vrijwilligers brochures uit, kon iedereen vragen stellen over het verloop van de strijd en ging er een collectebus in de rondte.

Oekraïense soldaten net buiten Artemivsk in Oost-Oekraïne.Beeld getty

Bij metrostation Tretjakovskaja in het centrum van de stad konden vrijwilligers zich inschrijven voor de strijd in Oost-Oekraine. 'Rusland gaat groter worden', stond op de affiches. 'Het hangt van jouw inzet af hoeveel groter.' Wie huis en haard niet wilde verlaten om zich bij de rebellen te voegen, kon een donatie afstaan. Voor 4500 roebel (62 euro) kopen de vrijwilligers een walkie-talkie, voor 6000 roebel (83 euro) een kevlarhelm of voor 80 roebel (iets meer dan 1 euro) warme soldatensokken. Een crowdfunded oorlog.

Zondagmiddag is de stand als sneeuw voor de zon verdwenen. Van de vrijwilligers geen spoor. De zwervers die zich warmen bij de luchtschachten van het metrostation weten het ook niet. 'Balen, want we kregen warme thee van die jongens', zegt een van de mannen. Ook Gleb Kornilov, coördinator van het hulpfonds Donbas, weet niet waar de tentjes gebleven zijn. 'Daar hadden wij niets mee te maken. Ze doken op een gegeven ogenblik op en nu zijn ze dus weer weg. Wij gaan gewoon door met het inzamelen van hulpgoederen', zegt hij per telefoon.

Staakt-het-vuren

In Moskou verzamelt Kornilov humanitaire hulpgoederen en zaken die de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne nodig hebben. Aan donaties heeft zijn organisatie de afgelopen maanden ruim 55 miljoen roebel (762.000 euro) binnen gekregen. 'Het zijn kleine bedragen van gewone mensen. Er zitten geen steenrijke financiers achter. We krijgen donaties uit heel Rusland, maar ook uit andere landen. Denk aan Duitsland, Brazilië, de Verenigde Staten en ja - ook uit Nederland.'

Zondag stak een nieuw humanitair konvooi de grens over. De Oekraïense grenswacht verdenkt de Russen ervan op die manier wapens de grens over te smokkelen. Volgens de organisatie was er een afspraak over 150 voertuigen, maar staken er uiteindelijk 176 voertuigen de grens over.

Ook met die hulpgoederen heeft Kornilov niets van doen. 'Wij zijn een gewone burgerorganisatie, we zijn allemaal vrijwilligers. We laden een vrachtwagen in Moskou vol en dan rijden we zelf naar het oorlogsgebied. Ik ben een beetje buiten adem, omdat ik net al een uur heb staan laden.' Van het staakt-het-vuren gelooft hij niets. 'Wij hebben vannacht en vandaag met onze jongens daar gesproken. Die zeggen het allemaal, het knalt als vanouds. Ons werk is nog lang niet voorbij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden