Rebellenleider Ongwen wordt maandag voorgeleid

De beruchte rebellenleider Dominic Ongwen uit Oeganda wordt maandagmiddag om twee uur voorgeleid voor de rechters van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat heeft het Hof meegedeeld. Ongwen, een aanvoerder van de Oegandese terreurgroep Verzetsleger van de Heer LRA, kwam vandaag aan in Den Haag en werd opgesloten in het cellencomplex van het Hof.

In deze auto arriveerde Dominic Ongwen vandaag in Den Haag. Beeld epa
In deze auto arriveerde Dominic Ongwen vandaag in Den Haag.Beeld epa

Ongwen dook 6 januari op in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij gaf zich over en werd aan Amerikaanse militairen overgedragen. Het Hof zocht hem sinds juli 2005. De rebellenleider wordt verdacht van slavernij, het aanvallen van burgers, verminking en moord. Hij staat terecht wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, die vooral in het noorden van Oeganda zijn gepleegd.

De Verenigde Staten hebben het LRA op de lijst van terroristische organisaties staan en voor de uitlevering van Ongwen zou het land vijf miljoen euro over hebben.

Rebellenleider Dominic Ongwen op de voorpagina van de Daily Monitor, de grootste onafhankelijke krant van Oeganda. Beeld ap
Rebellenleider Dominic Ongwen op de voorpagina van de Daily Monitor, de grootste onafhankelijke krant van Oeganda.Beeld ap

Kony

Joseph Kony is de oprichter en leider van het Verzetsleger van de Heer. Tegen hem is in oktober 2015 al een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof, maar is vooralsnog op vrije voet.

Onder leiding van Kony zouden de rebellen in totaal meer dan honderdduizend mensen hebben vermoord en zestigduizend kinderen hebben ontvoerd. Jongens worden gebruikt om te vechten, als kindsoldaat. Meisjes als seksslaaf. Het Verzetsleger hanteert doorgaans barbaarse methoden om haar wil op te leggen. Neuzen, lippen en oren worden afgesneden, wanneer niet geluisterd wordt.

Maandagmiddag wordt de identiteit van Ongwen vastgesteld en informeert het Hof hem over de aanklacht. Ook moet duidelijk worden in welke taal Ongwen de zaak tegen hem kan volgen.

Bekijk hier het statement van de ICC-aanklager.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden