Rebellengroepen in Syrië distantiëren zich van Al Qaida

De openlijke aansluiting van de invloedrijke Syrische rebellenbeweging Jabhat al-Nusra bij Al Qaida heeft de afgelopen dagen geleid tot kritiek van oppositieleden en andere islamistische rebellen.

BEIROET - 'Wij verwerpen met klem ieder standpunt dat de geest van de Syrische revolutie voor vrijheid en waardigheid niet reflecteert', zei de politieke oppositiekoepel de Syrische Nationale Coalitie gisteren.


Ze riepen al-Nusra op om 'binnen de gelederen van nationalistische Syriërs te blijven.' Al Qaida in Irak zei eerder dat beide groepen zouden fuseren in 'De Islamitische Staat in Irak en de Levant', het gebied dat Libanon en Syrië omvat.


Het Syrische Islamitische Bevrijdingsfront, een grote coalitie van gematigd islamitische strijdgroepen, was ongekend fel naar zowel Al Qaida in Irak als hun strijdmakkers in al-Nusra. 'Ze leggen ons een staat op zonder ons iets te vragen, onder leiding van een emir (prins) die wij niet gekozen hebben', verklaarde de groep. 'Het is een bekrompen benadering door mensen die onze belangen en gezegende revolutie niet begrijpen.'


De ideologische vader van het Syrische Islamitische Front, een kleinere islamitische coalitie die iets minder radicaal is dan al-Nusra, was tactischer: 'Iedere referentie aan een naam die wereldwijd tot sterke reacties leidt, moeten we vermijden.'


De meerderheid van rebellen hangt het gedachtengoed van Al Qaida/al-Nusra niet aan. Maar al-Nusra speelt een belangrijke rol bij grote overwinningen voor rebellen in het noorden en oosten. Dat maakt ze populair.


De kritiek focust op al-Nusra's steunverklaring aan een niet-Syrische entiteit. Het laat zien dat veel andere brigades ermee worstelen; ze nemen afstand van al-Nusra's beginselen maar willen geen conflict met de invloedrijke groep. Ook de losse coalitie strijdgroepen genaamd Vrij Syrische Leger distantieerde zich van 'de ideologie' van al-Nusra, maar hun strijders vechten soms zij aan zij met de islamisten.


De VS, de EU en Arabische landen bewegen ondertussen naar meer steun voor gematigde en seculiere rebellen, mogelijk binnen een nieuwe militaire structuur onder leiding van de overgelopen generaal Salim Idris. Dat moet de invloed van al-Nusra tegengaan.


Dit weekend werden vier Italiaanse verslaggevers vrijgelaten na tien dagen gijzeling in een plaats waar al-Nusra sterk is. Een van de vier zei tegen Italiaanse media dat ze niet mishandeld waren. Twee Amerikaanse verslaggevers, Austin Tice en James Foley, zijn sinds vorig jaar verdwenen. Zij zijn waarschijnlijk in handen van het regime of diens loyalisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.