Rebellengroep verovert Bangui

Rebellen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) hebben zondag de macht veroverd in de hoofdstad Bangui. President François Bozizé, die tien jaar geleden zelf via een staatsgreep aan de macht kwam, is de grens met het buurland Congo over gevlucht. Uit Bangui kwamen berichten over plunderingen en sporadische gevechten.

VAN ONZE CORRESPONDENT KEES BROERE

NAIROBI - Nadat zij eerder het presidentieel paleis hadden ingenomen, trokken de rebellen op naar het landelijke radio- en tv-station. Hun oproep aan burgers om zich rustig te houden, vond weinig gehoor. Inwoners van Bangui gingen plunderend de straat op en zouden zelfs een ziekenhuis hebben leeggeroofd.

Begin december vorig jaar begon de rebellenbeweging Seleka, een losse coalitie van drie groepen uit met name het noordoosten van CAR, haar opmars naar het zuidelijke Bangui. De opmars kwam tot stilstand in januari, toen de regering-Bozizé een politiek akkoord met de opstandelingen sloot.

Volgens Seleka heeft de president zich niet gehouden aan de afspraken, zoals over het vrijlaten van politieke gevangenen. Vorige week hervatten zij daarom de gevechten. Bozizé was toen op bezoek bij zijn bondgenoot Zuid-Afrika, dat in CAR ook enkele honderden soldaten heeft gelegerd, net als Frankrijk, de vroegere koloniale machthebber.

Door wel het vliegveld van Bangui over te nemen, maar geen directe gevechten met de rebellen aan te gaan, heeft Frankrijk waarschijnlijk het pleit tegen Bozizé beslecht. De Franse regering gaf eerder al te kennen dat zij enkel haar eigen onderdanen in CAR zou beschermen en het bewind-Bozizé niet te hulp zou schieten.

Officieel gold dit als 'nieuw beleid' van de Franse president François Hollande. Kort erna echter trad Frankrijk wel gewapend op in de vroegere kolonie Mali. Dit zou erop kunnen duiden dat Frankrijk in het straatarme, maar grondstofrijke CAR betere zaken denkt te kunnen doen met de opstandelingen dan met het bewind-Bozizé.

Zuid-Afrika, de economische en politieke grootmacht van Afrika, heeft in de machtsstrijd op het continent een slag verloren van Parijs, net als eerder in Ivoorkust en Libië. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zei onlangs nog een overname van Bangui door de rebellengroep Seleka niet te zullen dulden. Toch kwam het tot een zoveelste machtsovername in CAR.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden