Rebellen uit Darfur beginnen vredesoverleg in Tanzania

In Tanzania zijn rebellengroepen uit de Soedanese regio Darfur vrijdag laat gesprekken begonnen in een poging hun verschillen te overwinnen....

ANP

Maar de opstandelingen zijn ernstig verdeeld. Een invloedrijke rebellenleider boycot het overleg. Abdul Wahid Mohammad Ahmed al-Nur van de SLM liet de BBC weten niet deel te zullen nemen aan de bijeenkomst. Ook is een vooraanstaande bemiddelaar tussen de rebellen en Khartum, Suleiman Jamous, niet aanwezig bij het drie dagen durend overleg in Arusha.

Het conflict brak begin 2003 uit toen Afrikaanse rebellen de wapens oppakten tegen de regering in Khartum. Die zou volgens de opstandelingen de regio verwaarlozen. De Soedanese regering begon daarop Arabische milities (Janjaweed) te steunen. De Janjaweed worden beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden. Sindsdien kwamen meer dan 200.000 mensen om het leven en sloegen meer dan twee miljoen mensen op de vlucht.

De Veiligheidsraad besloot eerder deze week een vredesmissie van 26.000 man naar Darfur te sturen. De bijeenkomst in Arusha kwam tot stand door bemiddeling van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie. Beide organisaties hopen op een akkoord tussen Khartum en opstandelingen nog vóór de vredesmissie aan de slag gaat in Darfur. Eerder vredesoverleg mislukte steeds door de verdeeldheid bij de rebellen.

VN-gezant Eliasson toonde zich optimistisch en noemde het overleg ‘een belangrijke stap’. Ook de gezant van de Afrikaanse Unie, Salim Ahmed Salim is positief gestemd. Hij verklaarde tegen persbureau Reuters in ‘ongeveer twee maanden’ overleg te verwachten tussen de opstandelingengroepen en de Soedanese regering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden