Rebellen trekken zich terug van front Congo

De Congolese Bevrijdingsbeweging (MLC) heeft er dinsdag mee ingestemd strijders per 1 juni terug te trekken van het front in Noord-Congo....

AFP en Reuters

De MLC maakte dit voornemen bekend tijdens de ontmoeting gisteren in de hoofdstad van Zambia tussen leden van de Veiligheidsraad van de VN en de ondertekenaars van het vredesakkoord van Lusaka uit 1999: Rwanda, Uganda, Angola, Namibië, Zimbabwe en Congo.

De door Uganda gesteunde MLC bleef doorvechten tegen het regime in Kinshasa. De door Rwanda gesteunde rebellenbeweging werkt mee aan inspanningen van VN om de strijdende partijen uit elkaar te houden. Sinds begin augustus 1998 strijden de rebellen met steun uit Uganda en Rwanda tegen de regeringen van Laurent Kabila en vervolgens diens zoon en opvolger Joseph. Het bewind-Kabila wordt militair overeind gehouden door troepen uit Zimbabwe en Angola.

Joseph Kabila wil een diplomatieke oplossing voor het conflict, anders dan zijn in januari vermoorde vader. Hierdoor bemoeien de VN zich intensiever met het conflict. De partijen hadden afgesproken troepen weg te halen en aanvallen te staken. Militaire waarnemers van de VN waken over naleving van de afspraken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden