Rebellen Syrië openen offensief tegen IS

Rebellen van de Syrische Democratische Strijdkrachten zijn een offensief begonnen in de omgeving van de Oost-Syrische stad al-Hasakah. In de streek rond de plaats is de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) actief. De Syrische rebellen zeggen de aanval af te stemmen met de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, die luchtaanvallen uitvoert in Syrië.

Een Syrische oppositiestrijder in Azaz. Beeld ap

Het offensief is 'de eerste stap in het plan Syrië te bevrijden van terroristische bendes', aldus de rebellen volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De beweging roept de gewapende oppositie in Syrië op samen te werken in de strijd tegen IS. 'Er moet een nationale militaire strijdkracht komen met daarin Koerden, Arabieren, Assyriërs en alle andere mensen die in Syrië wonen.'

Het offensief valt samen met de aankondiging in Washington dat de VS enkele tientallen commando's naar Noord-Syrië sturen. Het is voor het eerst dat de VS openlijk grondtroepen in Syrië posteren. Het Witte Huis benadrukt dat ze niet op 'gevechtsmissie' gaan, maar dat ze lokale troepen gaan trainen, adviseren en assisteren in de strijd tegen de extremisten van Islamitische Staat.

Ondertussen voert het Russische en Syrische leger de luchtaanvallen op doelen van oppositiegroepen verder op. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat het conflict vanuit Londen monitort, zijn er in de afgelopen 24 uur zeler 64 mensen - onder wie 28 kinderen - om het leven gekomen bij deze luchtaanvallen.

De Russen staan het leger van de Syrische president Assad sinds eind september bij. De regering van Poetin beweert dat het voornamelijk doelen van terreurgroep IS aanvalt, maar volgens de internationale coalitie onder leiding van de VS worden ook gematigde oppositiegroepen aangevallen.

Slachtoffers in Douma, een buitenwijk van Damascus, ontvangen medische hulp na een luchtaanval van het Syrische leger. Beeld epa

Diplomatiek proces

Vrijdag spraken de Verenigde Staten, Rusland en vijftien andere landen in Wenen over de oorlog in Syrië. De landen willen dat de Verenigde Naties een nieuw diplomatiek proces op gang brengen tussen de regering en oppositiegroepen in Syrië. Dit proces moet leiden tot een landelijk staakt-het-vuren en een politieke overgang. Stellige uitspraken over de politieke toekomst van president Bashar Assad worden vermeden.

Er is geen garantie dat Assad of de uiteenlopende rebellengroepen die de wapens tegen hem hebben opgenomen aan het vredesproces zullen deelnemen. Maar ofschoon de details vaag zijn, is er een duidelijk verschil met eerdere pogingen: De Verenigde Staten en hun bondgenoten waaronder Saoedi-Arabië dringen niet langer aan op het directe vertrek van Assad, terwijl Rusland en Iran zijn eventuele vertrek niet langer uitsluiten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, in Wenen. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.