Rebellen Syrië dreigen vredesoverleg in Astana te boycotten vanwege geweld

Twaalf rebellengroepen in Syrië hebben zich teruggetrokken uit het overleg dat voorafgaat aan de vredesonderhandelingen, die eind deze maand van start moeten gaan in de Kazachse hoofdstad Astana. Ze doen dat vanwege de 'schendingen' van het staakt-het-vuren door het regime, staat in een verklaring ondertekend door rebellengroeperingen die vallen onder het Vrije Syrische Leger.

Beeld reuters

Het staakt-het-vuren ging vier dagen geleden in. Volgens de rebellen wordt dit door het regeringsleger van president Bashar al-Assad en zijn bondgenoten niet gerespecteerd.

In meerdere regio's zou het vuur zijn geopend, aldus de oppositiegroepen in hun verklaring. 'Het Syrische regime en hun bondgenoten blijven doorgaan met beschietingen en het schenden van het staakt het vuren', aldus de gematigde rebellengroepen, waaronder het Vrije Syrische Leger (FSA). De rebellen zeggen dat het overleg over de Astana-conferentie wordt 'bevroren' zolang de beschietingen blijven doorgaan.

Frankrijk verweet Rusland, één van de bondgenoten van Assad en tevens hoofdrolspeler in het vredesoverleg, al eerder dat de Russische luchtmacht gewoon doorgaat met 'dodelijke militaire operaties'. Premier Bernard Cazeneuve zei in een interview dat Frankrijk alles veroordeelt wat kan bijdragen aan 'een voortzetting van de strijd'.

Regeringstroepen bestoken ondanks het bestand de gewapende groep Jabhat Fatah al-Sham in Wadi Barada, een bergachtige regio in de buurt van de hoofdstad Damascus. Het Syrische leger beschiet dat gebied, dat de hoofdstad voorziet van water, al meer dan een week vanuit de lucht. De rebellen zeggen dat het leger het gebied wil heroveren, nu Aleppo geheel in handen is van de regering.

Documentaire

Jiska Rickels maakte 'In procedure', een documentaire over de Syrische asielzoeker Hassan (57). 'Papa, waarom horen we niets van je?', zegt zijn dochter door de telefoon. 'We maken ons zorgen.' Lees hier dit artikel over de aangrijpende documentaire.

Wapenstilstand

De regio ten noordwesten van Damascus is ook belangrijk voor Hezbollah, de Libanese beweging die samen met Iran en Rusland de regering-Assad militair steunt. De streek ligt langs een belangrijke bevoorradingsroute tussen Damascus en Libanon. Via deze route krijgt Hezbollah wapens van onder andere Iran.

Rusland bemiddelde samen met Turkije een wapenstilstand tussen verschillende gewapende groepen in het Syrische conflict. Dat broze bestand geldt sinds vrijdag. De rebellen zeggen echter te betwijfelen of Moskou wel in staat is om Damascus zover te krijgen dat het zich houdt aan de wapenstilstand.

Een VN-resolutie ingediend door Rusland en Turkije, die unaniem werd aangenomen door de Veiligheidsraad, moet zorgen voor rust in het door oorlog geplaagde land. Vredesgesprekken moeten aan het einde van de maand in Kazachstan van start gaan. Het is niet de eerste keer dat met internationale interventie wordt getracht een vredesoverleg tot stand te brengen: in februari en september van dit jaar mislukten pogingen om meerdere oppositiegroepen en de regering van president Bashar al-Assad nader tot elkaar te brengen.

Toekomst in Brazilië

Een schaars geklede vrouw van middelbare leeftijd staat voor een vitrine met baklava en andere Arabische zoetigheden. Haar lange roodgelakte nagel tikt op het glas als ze een gebakje aanwijst. 'Is dat met pistache?' Ghazal Baranbo (33), hoofddoek en lange zwarte jurk, schudt haar hoofd. 'Met amandelen', aldus de Syrische vluchteling in gebrekkig Portugees. Lees hier dit artikel hoe Syrische vluchtelingen een toekomst proberen op te bouwen in Brazilië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.