Rebellen Sierra Leone schuldig

Het door de VN gesteunde internationale oorlogstribunaal in Sierra Leone heeft drie voormalige rebellenleiders woensdag schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden....

Het Speciale Tribunaal voor Sierra Leone achtte alle aanklachten tegen rebellenleider Issa Sesay en de commandanten Morris Kallon en Augustine Gbao bewezen. Het drietal werd ook schuldig bevonden voor aanvallen op vredestroepen en de uithuwelijking van vrouwen. Het is de eerste keer dat een internationaal tribunaal een veroordeling voor deze misdaden uitspreekt. De strafmaat voor de drie wordt waarschijnlijk over twee weken bekendgemaakt.

Na hun veroordeling, is er nog een aangeklaagde die moet worden berecht: de Liberiaanse oud-president Charles Taylor, die de rebellen in Sierra Leone steunde. Taylor moet echter in Den Haag terecht staan voor een speciaal tribunaal. De vrees is dat de berechting in de regio van Taylor, zelf een voormalige rebellenleider, de stabiliteit in West-Afrika in gevaar kan brengen.

De drie rebellen zijn de laatste vooraanstaande leiders van het Revolutionair Verenigd Front (RUF), de beweging die in 1991 werd opgericht door ex-korporaal Foday Sankoh. Deze kwam toen in opstand tegen president Joseph Momoh.

Sankoh stierf in 2003 in gevangenschap. Ook zijn tweede man, Sam Bockarie, kwam dat jaar om. Sesay wordt beschouwd als de hoogste commandant van de RUF in de laatste dagen van de oorlog.

Het proces tegen Sesay, Kallon en Gbao begon in 2004, twee jaar na het einde van de burgeroorlog, Hoewel de rebellen aanvankelijk op sympathie van de bevolking konden rekenen, gingen ze zich snel te buiten aan moord, verkrachtingen en de inzet van kindsoldaten. Geschat wordt dat de tien jaar lange strijd zo’n 50 duizend personen het leven kostte.

Het Speciale Tribunaal werd begin 2002 opgericht, vlak voor het einde van de burgeroorlog. De rechters worden benoemd door de VN en Sierra Leone. Twee jaar geleden werden drie voormalige leiders van een andere beweging, de AFRC, veroordeeld tot straffen variërend van 45 tot 50 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden