Rebellen Nepal leggen de wapens neer

De regering van Nepal en de maoïstische rebellen zijn woensdag een staakt-het-vuren overeengekomen. Ze beginnen op korte termijn met vredesonderhandelingen....

ReutersAFP en AP

Deze stap volgt op een periode van onrust en bloedvergieten, nadat veertien maanden geleden het vorige vredesoverleg was afgebroken. De rebellen meenden dat de regering zich onbuigzaam opstelde en besloten de wapens weer op te pakken.

Het geweld in het koninkrijk in de Himalaya heeft meer dan 7200 mensen het leven gekost. De meesten zijn de afgelopen veertien maanden omgekomen.

Woensdag kwamen bij gevechten nog dertien rebellen en drie militairen van het regeringsleger om. Zondag werd het hoofd van de speciale politie-eenheid die met de strijd tegen de rebellen was belast, vermoord.

De regering had de rebellen het afgelopen jaar herhaaldelijk uitgenodigd voor vredesbesprekingen, maar kreeg telkens nul op het rekest; tot rebellenleider Prachanda gisteren liet weten daartoe wel bereid te zijn.

De rebellen eisen onder meer de vorming van een overgangsregering en de verkiezing van een constitutionele vergadering, die een nieuwe grondwet moet uitschrijven. Minister Narayanman Singh Pun van Ruimtelijke Ordening is benoemd tot bemiddelaar.

Waarnemers in Nepal zijn sceptisch over de kans op een oplossing van het conflict. Het grootste geschilpunt blijft immers bestaan: de maoïstische rebellen voeren al zeven jaar een gewapende strijd voor afschaffing van de constitutionele monarchie. Zij willen die vervangen door een socialistische staat.

'De vredesonderhandelingen kunnen lang gaan duren als de agenda van de maoïsten niet is veranderd', zei een vooraanstaande mensenrechtactivist in Nepal. 'Noch het paleis noch de politiek is bereid hun eisen in te willigen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden