Rebellen in Sierra Leone mogen meepraten

De militaire regering van Sierra Leone heeft ingestemd met deelname van het opstandige Verenigd Revolutionaire Front (RUF) aan vredesbesprekingen. Minister van Buitenlandse Zaken Alusine Fofanah zei dit donderdag in reactie op een aanbod tot praten dat rebellenleider Foday Sankoh eerder op de dag in een brief aan het ministerie deed....

Van onze redactie buitenland

AMSTERDAM

De gesprekken zullen volgens de minister worden gevoerd door het RUF en ongeveer twaalf maatschappelijke organisaties. 'Dit alles is misschien het begin van onderhandelingen', zei Fofanah. 'Hopelijk worden er voorwaarden geschapen voor directe gesprekken met de regering.'

Woensdag dreigde Sankoh volgens het Internationale Rode Kruis nog met aanvallen op transporten van westerse hulporganisaties. De RUF-leider liet weten elk humanitair konvooi voor de steden Bo, Kenema en Makeni te zullen beschieten. Hij beschuldigde organisaties als Artsen zonder Grenzen ervan onder het mom van humanitaire hulp de regeringstroepen van wapens en munitie te voorzien.

Volgens de staatsradio wil het RUF dat vertegenwoordigers van het Britse Gemenebest, van Sierraleoonse religieuze organisaties en van de Vrouwenbeweging voor Vrede in Sierra Leone aan de vredesbesprekingen deelnemen.

De burgeroorlog in Sierra Leone begon in 1991. Het RUF begon toen met hulp van opstandelingen uit het buurland Liberia een opstand tegen de regering in Freetown. In de hoofdstad had in 1992 een coup plaats onder leiding van kapitein Valentine Strasser, die de strijd tegen het RUF krachtiger ter hand wilde nemen.

De situatie is sindsdien echter nauwelijks veranderd. De regering beheerst nu Freetown en een kuststrook. Het RUF is heer en meester in het binnenland en vooral in de provincie Kenema.

Volgens een donderdag gepubliceerd rapport van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de burgeroorlog in Sierra Leone zich in de loop van 1994 ontwikkeld tot een terreurcampagne tegen de bevolking. Zowel het regeringsleger als de rebellen maken zich schuldig aan het in gijzeling nemen, martelen en vermoorden van burgers. Het afgelopen jaar zouden duizenden burgers om het leven zijn gekomen en vele duizenden anderen van huis en haard zijn verdreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden