Rebellen in Kasjmir nemen Indiase burgers in gijzeling

Een groepje van drie of vier moslimrebellen heeft in de omstreden Indiase deelstaat Kasjmir vier personen om het leven gebracht en houdt twaalf mensen gegijzeld in een kampement van Indiase grenswachters....

ReutersAP en AFP

De gegijzelden zijn volgens de politie bijna allemaal verwanten van Indiase grenswachters. De moslimrebellen doodden een soldaat, een vrouw en twee grenswachters, onder wie een generaal, nadat zij het kampement in Bandipur, zestig kilometer ten noorden van Srinagar, waren binnengedrongen.

De Indiase politie verklaarde dat de gijzelaars afkomstig zijn uit vier gezinnen. Er zouden vijf kinderen bij zijn. Ze worden vastgehouden in een flatgebouw in het kamp dat door Indiase troepen is omsingeld. Een van de gijzelnemers zou zijn doodgeschoten toen hij trachtte te ontvluchten. Intussen is het niet duidelijk tot welke groep de aanvallers behoorden. Journalisten in Srinagar zeiden een telefoontje te hebben gehad van de Lashker-e-Toiba, die de actie claimde.

Pakistan en India spraken zondag af dat de infiltranten uit Pakistan Kasjmir zullen verlaten. Maar deze meldden aanvankelijk daaraan geen gehoor te zullen geven.

De rebellen verklaarden later echter toch hun stellingen te zullen verlaten. De vijftien groeperingen tellende alliantie Verenigde Jihad Raad zei 'voor dit moment de posities te zullen wijzigen in het noorden van de omstreden regio in de Himalaya'.

De organisatie voegde daar aan toe dat een terugtrekking uit de Kargil-regio 'als gevolg van een of andere internationale overeenkomst uitgesloten is'. De verklaring komt na een oproep van de Pakistaanse premier Sharif aan de verzetsstrijders om zich terug te trekken uit de heuvels in Kargil in het Indiase deel van Kasjmir.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden