nieuws Syrië

Rebellen geven zuidwesten Syrië op, na bliksemoperatie Assad

Vele honderden Syrische rebellen hebben het gebied in het zuidwesten van Syrië verlaten dat zij tot nu in handen hadden. Na overleg eind vorige week met de regering hebben zij vrijdag de handdoek in de ring gegooid. Het Syrische leger zal spoedig het gehele zuidwesten controleren, op een klein stukje na waar strijders van Islamitische Staat standhouden.

Syrische regeringssoldaten met een portret van president Bashar al-Assad vrijdag in de provinciehoofdstad Quneitra, die zij zojuist hebben veroverd op de rebellen. Beeld AFP

De verovering van de provincie Quneitra is opnieuw een belangrijke overwinning voor het regime van president Bashar al-Assad. Anderhalve week geleden werd de naburige provincie Deraa, langs de grens met Jordanië, op de rebellen veroverd na een offensief dat amper vier weken had geduurd.

De daaropvolgende aanval op Quneitra verliep nog sneller. Aanhoudende bombardementen door de Russische luchtmacht hebben de opstandelingen murw gebeukt. Ook kunnen zij niet op tegen de geharde strijders van de Libanese Hezbollah-beweging, die het Syrische leger bijstaan. Het was een van de snelste operaties in zeven jaar burgeroorlog.

Na de val van Quneitra zijn nog slechts drie delen van het land niet in handen van het regime. De noordwestelijke provincie Idlib is toevluchtsoord geworden voor een groot aantal rebellen die andere delen van het land hebben moeten verlaten. Ook strijders uit Quneitra zijn op weg naar Idlib, in door de Syrische regering beschikbaar gestelde bussen.

Golanhoogvlakte

Tussen Idlib en de Turkse grens wordt een gebied gecontroleerd door de Turkse strijdkrachten en met hen samenwerkende strijders. Verder is een groot deel van het noorden en westen van Syrië in handen van de door Koerden gedomineerde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die worden gesteund door ongeveer 2.000 Amerikaanse troepen ter plekke.

De opmars brengt het Syrische leger tot vlak bij de door Israël geannexeerde Golanhoogvlakte, die door Damascus als Syrisch grondgebied wordt beschouwd. De Israëlische regering is zeer huiverig voor de groeiende invloed van Iran en het door Iran gesteunde Hezbollah in zijn voortuin. De Israëlische luchtmacht voert regelmatig acties uit in het gebied.

De Verenigde Staten en Rusland hebben de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorig jaar de garantie gegeven dat Hezbollah en door Iran gesteunde milities niet dichter dan 50 kilometer bij de grens zullen komen. De vraag is of zij zich daar aan zullen houden. Sinds 1974 bestaat een bufferzone van 3 kilometer langs de grens met de Golan waar het Syrische leger geen voet mag zetten.

Tijdens de gevechten van de afgelopen weken hadden zich tienduizenden Syrische burgers in de bufferzone verzameld, in de hoop door Israël te worden toegelaten. Dat gebeurde niet.

Tientallen bussen

Volgens het donderdag gesloten evacuatieakkoord hebben opstandelingen de keuze. Zij kunnen in de provincie blijven als zij hun wapens opgeven en het staatsgezag van Damascus aanvaarden. Doen zij dat niet, dan krijgen zij - met wapens en al -  een vrije aftocht naar Idlib, in bussen van de regering. In andere rebellengebieden, zoals Deraa, Oost-Ghouta en oostelijk Aleppo, kwam al eerder op die manier een eind aan de belegering door het Syrische leger.

Vrijdag waren volgens ooggetuigen meteen al tientallen bussen te zien waarin burgers en strijders hun bezittingen hoog opstapelden. Het Syrische leger zei vijftig bussen te hebben ingezet. Zo’n 2.500 personen zouden die dag naar Idlib zijn vertrokken. Zaterdag en zondag ging de evacuatie op dezelfde wijze door.

De Verenigde Naties hebben vrijdag alle strijdende partijen opgeroepen 140 duizend ontheemde burgers in de provincie een veilige aftocht te bieden, zodat zij plaatsen kunnen bereiken waar zij kunnen worden opgevangen.

Beschietingen

Russische militaire politie kan volgens het donderdag gesloten akkoord worden ingezet om de orde te handhaven in dorpen die door de rebellen zijn verlaten. Volgens oppositiebronnen zal dat de komende dagen gaan gebeuren.

Russische en Syrische gevechtsvliegtuigen hebben de beschietingen opgevoerd van het gebied in het uiterste zuidwesten van Syrië waar IS nog standhoudt. Naar schatting 1.000 tot 1.500 IS-strijders hebben zich verschanst in de vallei van de rivier Yarmouk, langs de Golanhoogte en de grens met Jordanië. IS zou zijn grondgebied dit weekend hebben uitgebreid door achttien dorpen in te nemen die na donderdag waren verlaten door het Vrije Syrische Leger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden