Rebellen Congo veroveren ook tweede stad van het land

De voormalige machthebber van Congo Brazzaville Denis Sassou Nguesso heeft met behulp van strijdkrachten met tanks uit het buurland Angola ook de economisch zeer belangrijke Congolese stad Pointe Noire in handen gekregen....

REUTERS; AFP; AP

Reuters, AFP, AP

BRAZZAVILLE

Over de verblijfplaats van de huidige president Pascal Lissouba is niets bekend. Volgens VN-diplomaten zou hij zijn gevlucht, maar niemand weet waarheen. Onbevestigde geruchten melden dat hij naar Dubai is uitgeweken.

Zijn premier, Bernard Kolelas, is met enkele ministers naar Kinshasa, de hoofdstad van het andere Congo (vroeger Zaïre) aan de overkant van de rivier de Congo gevlucht.

De val van de oliestad Pointe Noire en de betrokkenheid van Angolese militairen werd bevestigd door Belgische en Franse diplomaten en een journalist van Reuters. Soldaten in Angolese uniformen die met pantservoertuigen in de stad patrouilleren, zeiden hem dat zij tot het reguliere Angolese leger behoorden. Angola heeft officieel toegegeven dat het heeft ingegrepen in Congo.

Er zou hier en daar zijn geplunderd, maar volgens het Franse olieconcern Elf-Aquitaine is de situatie in de stad rustig en keert het normale leven terug. 'Ons personeel zit of thuis of is gewoon aan het werk.'

Het grootste olieconcern in de stad is Elf Congo, een honderdprocents dochteronderneming van Elf-Aquitaine. Er zijn zestienhonderd Fransen in de stad.

Parijs ziet vooralsnog geen reden hen te evacueren, maar Franse troepen in het naburige Gabon en Tsjaad zijn wel in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Minister Hubert Védrine van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Frankrijk elk ogenblik zijn landgenoten 'en elke andere buitenlander die weg wil' kan ophalen.

De plaatselijke commandant van president Lissouba in Pointe Noire, kolonel Louis-Georges Louembe, zei dat hij zijn manschappen opdracht had gegeven de wapens neer te leggen. 'We willen geen bloedbad, we willen deze stad redden.' Hij voegde eraan toe dat zijn strijdkrachten geen middelen hadden zich te verzetten tegen de Angolezen.

Na dagen van zware gevechten bleef het woensdag tamelijk rustig in de hoofdstad Brazzaville. Volgens de vluchteling Laurent Tsendou uit Brazzaville die gisteren in Kinshasa aankwam, zijn groepen jongeren in Brazzaville met witte vlaggen de straat opgegaan. Zij scandeerden leuzen als 'Vrede, vrede, wij willen vrede' De soldaten van Sassou Nguesso lieten hen ongemoeid.

De gebeurtenissen van woensdag hebben het uiterst onwaarschijnlijk gemaakt dat een interventiemacht van de Verenigde Naties naar Congo Brazzaville zal worden gestuurd. VN-secretaris-generaal Kofi Annan had daar dinsdag nog op aangedrongen. Hij wilde ook een wapenembargo instellen. Volgens een woordvoerder kan een vredesmacht niets uithalen nu 'een van de strijdende partijen klaarblijkelijk de overhand heeft gekregen'.

De woordvoerder zei dat de Veiligheidsraad nog steeds een wapenembargo kan opleggen. Volgens diplomaten waren de Verenigde Staten dinsdag tegen het sturen van een interventiemacht. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden