Rebellen Congo rukken op naar Goma
Zeker tienduizend mensen zijn maandag op de vlucht geslagen vanwege een rebellenoffensief in de Democratische Republiek Congo. Strijders die loyaal zijn aan de opstandige Congolese generaal Laurent Nkunda, hebben in het noordoosten van het Afrikaanse land regeringstroepen verdreven en een dorp aangevallen, onderweg naar de belangrijke stad Goma....
Daarop sloegen duizenden mensen op de vlucht. Nkunda leidt de CNDP, het Nationaal Congres voor de Verdediging van het Volk. Hij vocht in het verleden in Rwanda aan de zijde van het Rwandees Patriottisch Front van de tegenwoordige Rwandese president Paul Kagame tegen genocideplegers.
Vele tienduizenden extremistische Hutu's vermoordden in Rwanda in het voorjaar van 1994 honderdduizenden Tutsi's en gematigde Hutu's. Volgens sommige schattingen vonden een miljoen mensen de dood voordat de Hutu-extremisten uit Rwanda werden verdreven door het voornamelijk uit Tutsi's bestaande RPF.
Honderdduizenden genocideplegers en geïndoctrineerde en angstige Hutu's vluchtten naar de grensstad Goma in Congo. Sindsdien zaaien Hutu-militanten hier dood en verderf. Ze gebruiken Goma ook als uitvalsbasis om aanslagen te plegen op Tutsi's en gematigde Hutu's in Rwanda.
Het Congolese leger heeft ook een bedenkelijke reputatie. Mensenrechtenorganisaties maakten al vaker melding van gewelddadige aanvallen door het leger op burgers, plunderingen en verkrachtingsprakijken. Elementen in het Congolese leger en Congolese politici zouden de Hutu-extremisten steunen.
Nkunda, zelf een etnische Tutsi, wil een einde maken aan de door hem en Rwanda ongewenste situatie in Goma en omgeving. Daarbij schuwt hij stevig geweld niet. Dit weekeinde en maandag werden niet alleen de Congolese strijdkrachten aangevallen, maar kwamen ook VN-troepen onder vuur te liggen. Twee voertuigen van Monuc, zoals de militaire missie van de Verenigde Naties in Congo heet, werden verwoest en een aantal VN-militairen raakte gewond.
Woedende vluchtelingen vielen op hun beurt in Goma een belangrijke VN-post aan. De recent aangetreden Spaanse generaal Vicente Diaz de Villegas maakte daarop bekend dat hij aftreedt als leider van Monuc, om ‘persoonlijke redenen’.
De autoriteiten in Congo proberen ondertussen wanhopig grip te krijgen op de situatie. Zo presenteerde president Laurent Kabila maandag een nieuwe regeringsploeg, die werk moet maken van de opbouw van het door chaos geplaagde land en het bestrijden van de rebellen. In Congo heerste tussen 1998 en 2003 een oorlog, waarbij ongeveer 5,4 miljoen mensen om het leven kwamen.
De rust keerde nooit echt terug, met name in regio's waar veel bodemschatten zijn, zoals de provincies Noord- en Zuid-Kivu, nabij Rwanda.