Rebellen Bangladesh leveren wapens in

De Shanti Bahini, een groep boeddhistische rebellen in Bangladesh, zijn dinsdag begonnen met het inleveren van hun wapens. Daarmee komt een einde aan een bijna 25 jaar durende strijd voor autonomie in het berggebied rond Chittagong in het zuid-oosten van Bangladesh....

REUTERS; AP

Reuters, AP

KHAGRACHHARI

Rebellenleider Shantu Larma was de eerste die zijn geweer van Chinese makelij overhandigde aan premier Sheikh Hasina. Hasina gaf hem een boeket witte rozen en zei dat 'deze dag ons altijd zal heugen'. De ceremoniële overgave vond plaats in het voetbalstadion van het bergstadje Khagrachhari.

In totaal 740 guerrillero's leverden meer dan 450 zware wapens in. Voorts nam het Bengaalse leger explosieven, duizenden kogels en lichtere vuurwapens in ontvangst.

In ruil voor de overgave krijgen alle rebellen amnestie en vijftigduizend taka (tweeduizend gulden). Voor het einde van de maand zullen nog eens 1200 rebellen hun wapens inleveren.

De opstand van de Shanti Bahini begon in de jaren zeventig. Zij eisten autonomie en het vertrek van een half miljoen Bengaalse kolonisten uit het gebied. De boeddhisten, die overwegend behoren tot de Chakma's, een etnische minderheid, voelden zich bedreigd door de kolonisten, overwegend moslims. In het afgelopen decennium zijn zo'n 55 duizend Chakma's het land ontvlucht. Volgens premier Hasina zijn 38 duizend Chakma's inmiddels teruggekeerd.

Begin december sloot de regering een vredesakkoord met de Shanti Bahini, waarin de Chakma's meer zeggenschap over hun regio werd toegezegd . De overheid zal 22 legerkampen in het gebied sluiten.

Terwijl de plechtigheid plaats vond, werd in andere delen van het land gestaakt tegen het vredesakkoord. De oppositie onder leiding van de voormalige premier Begum Khaleda Zia had hiertoe opgeroepen. Zij vindt dat de Chakma's te veel rechten krijgen en dat de kolonisten te weinig worden beschermd in het akkoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden