Rebel McCain in opspraak geraakt

Senator John McCain, de rebel met de schone handen, heeft zijn onschuld verloren. De Republikeinse presidentskandidaat is onder vuur komen te liggen omdat hij bij de anti-trustcommissie een goed woordje heeft gedaan voor bedrijven die ruimhartig hebben bijgedragen aan zijn campagne....

De beschuldigingen komen extra hard aan, omdat McCain zich in de campagne juist opwerpt als de man die de bezem door het 'corrupte' politieke systeem in Washington zal halen. Op verkiezingsbijeenkomsten hamert McCain er voortdurend op dat de campagnebijdragen van grote bedrijven het morele klimaat in Washington verzieken.

McCain probeert al jaren een wet door het Congres te krijgen die de campagnebijdragen aan banden legt, maar tot nog toe zijn al zijn pogingen op niets uitgelopen. Vooral McCains Republikeinse collega's moeten niets van zijn voorstellen hebben.

Het lijkt er echter op dat McCain zelf ook boter op zijn hoofd heeft. Volgens Amerikaanse kranten heeft de senator zijn positie als voorzitter van de machtige Senaatscommissie voor de handel misbruikt om een goed woordje te doen voor bedrijven die flinke bedragen hadden gestort in zijn campagnekas.

Zo stuurde McCain de Federal Communications Commission, die toezicht houdt op de communicatiemarkt, een brief waarin hij erop aandrong snel een besluit te nemen over de overname van een tv-station in Pittsburgh door het bedrijf Paxson Communications. De leiding van het bedrijf behoort tot de gulste geldschieters van de senator.

McCain kreeg meteen het verwijt dat hij hypocriet is. Maar volgens de senator heeft hij niets laakbaars gedaan. Hij wees erop dat hij alleen maar op spoed had aangedrongen, maar de FCC niet had gevraagd haar goedkeuring te geven voor de overname.

De senator keerde het zelfs om. Hij betoogde dat de zaak alleen maar een extra argument was voor de hervorming van het systeem van campagnefinanciering. 'Alles wat wij doen krijgt iets verdachts door de enorme stromen geld die in Washington rondgaan.'

McCains belangrijkste rivaal, gouverneur George Bush, wilde geen commentaar geven op de beschuldigingen tegen zijn tegenstander, maar hij kon het niet laten de senator een steek onder water te geven. 'Dat moet je aan McCain vragen. Ik ben iemand die uit Texas komt. Ik ben geen commissievoorzitter. Ik ben een buitenstaander', zei Bush glimlachend.

De boodschap was natuurlijk: McCain mag zich dan als een rebel afficheren, maar in feite maakt hij deel uit van het politieke establishment in Washington.

Het is vooralsnog onduidelijk wat voor gevolgen de onthullingen zullen hebben voor McCains kansen om Bush te verslaan en de nominatie van de Republikeinse partij in de wacht te slepen. Bush ligt landelijk nog steeds voor op de senator uit Arizona, maar in New Hampshire waar begin volgende maand de eerste echte voorverkiezingen gehouden worden, staat McCain nu voor.

McCains woordvoerder Howard Opinsky probeerde de schade te beperken met de opmerking dat de senator zich nooit heiliger heeft voorgedaan dan hij is. 'Het zou iets anders zijn als hij gezegd zou hebben: Dat doe ik nooit. Maar dat zegt hij niet. Hij zegt: Wij zijn zelf het probleem.'

Een slecht teken voor McCain is dat hij een veeg uit de pan kreeg van de Washington Post, die doorgaans tamelijk gunstig over hem schrijft. Volgens de krant is het begrijpelijk om mee te doen aan het bestaande systeem, omdat je anders nu eenmaal geen kans maakt. 'Maar het is heel iets anders om brieven naar de FCC te sturen, zoals hij deed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden