Reallife soap Utopia blijkt nog te bestaan

 

Het terrein van Utopia, de reallife soap van SBS 6.Beeld ANP

De maakbare samenleving, dat is toch al een paar decennia geleden. Zij is weer helemaal terug. En dat op dinsdag, de doodgewoonste dag van de televisieweek.

Vroege Vogels (VARA) was met cabaretier en vogelaar Jochem Myjer naar Texel gevaren om een kijkje te nemen in Utopia. Het geestelijk erfgoed van Thomas More was er werkelijkheid: de ideale wereld bleek te bestaan uit aangelegd grasland, waterplassen en schelpenzand.

Dat zit zo: toeristen op Texel hadden op de Noordzeestranden de vogels van hun broedplek verjaagd. Nu had Natuurmonumenten een bollenveld aan de Waddenzeekant laten onderlopen, en zie: vier jaar later hadden visdieven, vier soorten sterns, lepelaars en bontbekplevieren zich genesteld in hun nieuwe Mekka.

Het geluk greep Myjer aan: kijk, daar vloog een sterntje voorbij 'met een spierinkje in z'n muil'. Mooi voor Myjer, die als kind 'helemaal leip' was van Batman en in de zwarte koppies van sterntjes de stripheld herkende.

Onder water lopen op het Museumplein - dat kán dus gewoon. Daan Roosegaarde, de inmiddels bekende pionierende kunstenaar/ontwerper, had het illusionaire project Waterlicht Museumplein bedacht. Een kruisbestuiving tussen natuur en techniek, deze dagen 's avonds in Amsterdam te bezoeken en te ondergaan.

Nu gaat hij iets anders doen: de Afsluitdijk verfraaien. Een opdracht van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). Roosegaarde had twaalf plannetjes bedacht, twee ervan toonde hij in DWDD. Een ervan was de Afsluitdijk te verlengen door de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur te verlagen tot 50, maar zo maakbaar bleek het beleid van de VVD-minister aan zijn zijde niet.

Wat hij wel kan: 'Het Hollandse licht teruggeven aan Nederland'. Waar dat licht eigenlijk was gebleven, bleef onvermeld, maar het voorgespiegelde resultaat oogde inderdaad als Ruysdaels Gezicht op Deventer dat hem inspireerde. Hoe? Door de basaltblokken letterlijk te verzilveren, waardoor zon en maan weerkaatsten.

Ook mooi: de 'windvogels', een ideetje van wijlen Wubbo Ockels. Reuzenvliegers waaraan honderden meterslange kabels bungelen. Door het zwiepen wekken zij wel 20 kilowatt aan energie op. Maak de kabels lichtgevend en een luchtballet is geschapen.

Hoe staat het eigenlijk met het 'echte' Utopia, de reallife soap op SBS 6? Die bleek nog te bestaan.

Bedenker John de Mol bracht het ooit aan de man als revolutionair programma waarin deelnemers rond een loods 'de ideale samenleving' zouden vormgeven. Die bleek al snel overeen te komen met de bestaande samenleving, aangelengd met wat huilbuien en semi-legale wippartijen.

Dinsdag deden twee mannen iets onduidelijks in een stal met koeien. Ze klaagden over de anderen. 'Er zijn hier drie mensen die brood kunnen bakken, maar ze doen het niet, omdat het makkelijker is het bij de supermarkt te halen.'

Inderdaad een fikse domper op het gedroomde geluk. Een ander sprak op een schommelstoel met een medekandidate over hun bestuursmodel. Hij opteerde voor de dictatuur. 'Weet je wat de ideale samenleving is? Een mierennest.' Iedereen helpt er elkaar, wist hij, en er is één leider. Hij wilde 'insectenleider' worden.

Zijn huisgenote: 'En dan bepaal jij alles, zeg maar?'

'Ja, in feite wel.'

Om met vrijdenker Roosegaarde te spreken: 'Flikker op met je mening, kom maar op met je voorstel.'

Zo mooi maakbaar is dus ook Utopia: je mag er best een mening hebben. Zolang het maar de juiste is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden