Reactoren in Fukushima zijn 'stabiel' volgens IAEA

De reactoren van de Japanse kerncentrale Fukushima I zijn 'in wezen stabiel'. Dat heeft het hoofd van de VN-atoomwaakhond IAEA, de Japanner Yukiya Amano, maandag gezegd. De organisatie verwacht dat de reactoren volgens planning buiten werking kunnen worden gesteld.

ANP en REUTERS

WENEN - De mededeling van de IAEA volgt zes maanden na de ernstigste kernramp in vijfentwintig jaar. Yukiya Amano, directeur generaal van de IAEA, zei dat de 'kerncentrale en de Japanse autoriteiten hard hebben gewerkt om de situatie volledig onder controle te krijgen en dat zij in dat half jaar langzaam maar zeker vooruitgang hebben geboekt.'

De situatie is maandenlang 'zeer bedreigend'geweest, voegde hij daaraan toe.

De kerncentrale Fukushima I raakte zwaar beschadigd door de aardbeving en de tsunami van 11 maart. Tachtigduizend mensen werden geevacueerd. De koeling van drie reactoren op het Japanse kernenergiecomplex viel uit, waardoor de splijtstofstaven gedeeltelijk bloot kwamen te liggen. Dat leidde tot het gedeeltelijk smelten van de staven. Er kwam radioactieve stoom vrij, waardoor de wijde omgeving waarschijnlijk voor lange tijd onbewoonbaar is.

Om de reactoren te koelen pompten de autoriteiten zeewater direct in de reactoren. Door de koelingsproblemen bleef de temperatuur in de reactoren van Fukushima I buitengewoon hoog. Daardoor was het niet veilig de kernreactoren stil te leggen. Stopzetting gebeurt op zijn vroegst begin volgend jaar, verwachten de Japanse autoriteiten.

Tijdens de herdenking van de ramp eisten betogers zondag dat alle Japanse kerncentrales worden gesloten.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden