Reactievoetbal

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen leveren wekelijks een handzame mening waar u gerust mee kunt aankomen bij voetbalvereniging, koffieautomaat of schoonouders.

'Zo'n monster willen we niet op de velden. Hij moet laten zien dat hij hongerig is naar goals in plaats van hongerig naar het vlees van de tegenstander.' Sander Wortelboer (14 jaar) uit Bavel pleitte donderdag in een ingezonden brief in deze krant voor een schorsing van een jaar voor Luis Suárez. Een schorsing van een jaar, welja. De Betrouwbare Mannetjes werden er misselijk van. Waar sommige 14-jarigen een dagboek schrijven dat 70 jaar na dato nog plannen voor een respectvolle herdenkingspolonaise oplevert, denken anderen kennelijk dat ze zich er met een moraalridderig stukje op de opiniepagina van af kunnen maken.


Maar La Wortelboer bevond zich in goed gezelschap. WK-sceptici verkneukelden zich en masse om het bijtincident en leken bijkans bloeddorstiger dan de dentaal bevoorrechte superster zelf. Een recidiverende gek is het, een draaideurpsychopaat. Nee, dit hoort niet thuis op een WK. En trouwens, wat te denken van het Nederlands elftal?


Waar de ene helft van het land in gedachten al met een schuimrubberen Gouden Pik op het hoofd een woonboot doet zinken, duwen de anderen samen met de collegiale ex-bondscoach het zuur door toetsenbord en ether om het spel van Onze Jongens te kapittelen. Vroeger zag je tenminste nog kwaliteit. Ook naast het veld. Theo Reitsma en Mart Smeets gaven het 57-jarige schooiertje Egbers onderuitgezakt vanaf de rode bank nog even een draai om de oren. In de tijd van hun eindredacteur Bob Spaak hadden zij niet aan moeten komen met stand-upjes over non-nieuws vanuit Brazilië. Ach ja, vroeger. Toen wisten we nog waar de prioriteiten lagen. Nu doen de mensen maar.


Toch, wij weten wel aan welke kant we staan. Wij willen dat dit nooit stopt. Die eerste voetballoze avond gisteren was al nauwelijks door te komen. Dit WK heeft alles, en nog meer dan dat. Er is meer getwitter dan een mens redelijkerwijs aan kan, iedere wedstrijd is spannender dan een woensdagmiddag in de Bijenkorf, en zelfs karaokekoning Milow zullen we missen wanneer België er volgende week tegen de Verenigde Staten kansloos uitvliegt. Natuurlijk mag team Wortelboer Luis Suárez veroordelen, maar Sander is veertien. Dit is het WK waar hij het de rest van zijn leven over zal hebben. Die hele Bob Spaak mocht willen dat hij ooit zo'n toernooi had meegemaakt.


De Betrouwbare Mannetjes doen de handen op elkaar voor Luis en Louis. Alles om te winnen. En nu eerst van Mexico. Zelfs als dat poldercatenaccio tegen taco-tiki-taka betekent. Weg met het totaalvoetbal, leve de totale mens. Nee, zolang Youp geen vloek over het elftal legt met weer zo'n majesteit-majesteit-achtige grachtenballade, is er welbeschouwd niets wat ons nog kan stoppen. Wij vragen dus maar een ding: focus. En alle zeurpieten nog even achter de schuimstreep graag. Klagen mag na 13 juli weer.


Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:


Het kan nog.


Veel plezier van uw nieuwe mening!


Twitter: @BETMANNETJES

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden