Reacties pensioenadvies: 'Waardevol' maar 'hele kluif'

Politieke partijen hebben vanmorgen gereageerd op het pensioenadvies van de Sociaal-Economische Raad (SER). Volgens de SER moeten werknemers in de toekomst een persoonlijk pensioenpotje gaan opbouwen. De doorsneepremie, waardoor jongeren meebetalen aan de oudedagsvoorziening van ouderen, moet verdwijnen, al zullen er wel collectieve elementen blijven. De politiek is blij met het voorstel, maar heeft nog wel veel vragen.

Beeld anp

De VVD vindt dat het pensioenstelsel beter moet aansluiten op de veranderingen in de arbeidsmarkt. 'Mensen werken immers geen 40 jaar meer bij dezelfde werkgever', zegt VVD-Kamerlid Helma Lodders. Ze spreekt van 'een interessant rapport'. Ze wil een 'fundamentele discussie over het hele pensioenstelsel.' Lodders wijst erop dat daaraan op dit moment ongeveer 7 miljoen mensen deelnemen.

PvdA

De PvdA wil graag meedenken over een hervorming van het pensioenstelsel, maar hecht er veel waarde aan dat de risico's bij het pensioensparen gedeeld blijven worden. Tweede Kamerlid Roos Vermeij zei dat in reactie op een advies van de SER. Vermeij vindt het 'goed dat het advies er ligt' en noemt het 'waardevol'. Ook de PvdA wil toe naar meer maatwerk en vereenvoudiging van het stelsel, zegt ze. Maar het rapport van de SER bevat nog veel punten die nader uitgewerkt moeten worden. Voor de PvdA blijven risicodeling en collectiviteit van groot belang. 'Ik ben nog niet zover dat ik naar een persoonlijk pensioenpotje voor iedereen wil', aldus Vermeij.

D66
D66 ziet het pensioenadvies van de SER als 'een mooi aanknopingspunt om het stelsel stevig te hervormen'. 'Ik ben positief over hun streven om te komen tot individuele pensioenpotjes', zegt Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg in een reactie. Ook vindt hij het goed dat de SER af wil van de doorsneepremie, waardoor jongeren meebetalen aan de pensioenvoorziening van ouderen.

Wel zijn de voorstellen van de SER volgens hem nog vaag en moeten ze verder worden uitgewerkt. De overgang van het huidige pensioenstelsel naar een ander systeem wordt volgens hem nog een 'hele kluif'. Van Weyenberg roept staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) op nu 'niet op haar handen te blijven zitten en door te pakken. We moeten hiermee niet zo lang wachten als destijds met de hypotheekrenteaftrek'.

50Plus-Kamerlid Henk Krol (M) liep vorig jaar mee tijdens een een protest van leden van de vakbond FNV.Beeld anp

ChristenUnie

De ChristenUnie noemt het 'een interessante gedachte' om in het pensioenstelsel te zorgen voor 'meer maatwerk'. 'De SER moet deze gedachte zeker uitwerken', vindt Schouten. In het huidige pensioenstelsel wordt er volgens haar te veel van uitgegaan dat voor iedereen hetzelfde moet gelden, zegt ze. De ChristenUnie wil echter wel 'een stuk collectiviteit behouden', zoals de SER ook voorstelt. Volgens het SER-advies zouden de risico's van het pensioensparen zoveel mogelijk samen gedeeld moeten blijven worden. Volgens Schouten moet er wel nog goed worden gekeken naar de overgangsproblemen voor mensen die al gepensioneerd zijn of bijna de pensioenleeftijd hebben bereikt.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en WerkgelegenheidBeeld anp

Uitwerken

De SER, een adviesorgaan van werkgevers, vakbonden en onafhankelijke deskundigen, wil zijn ideeën de komende tijd uitwerken. Het adviesorgaan heeft ook gekeken naar andere varianten, zoals een geheel vrijwillige regeling of een nationale pensioenregeling, maar die zijn afgevallen.

In het huidige pensioenstelsel sparen werknemers via hun werkgever voor een aanvullend pensioen, naast hun AOW. In de meeste cao's gebeurt dat verplicht. De pensioenfondsen, die bestuurd worden door bonden en werkgevers, garanderen een bepaalde pensioenuitkering als iemand zijn pensioenleeftijd heeft bereikt.

De afgelopen jaren is echter gebleken dat die garanties niet altijd waar te maken zijn. Pensioenfondsen kwamen door de financiële crisis en door de stijgende levensverwachtingen in de problemen. Ze konden daardoor hun pensioenen niet meer jaarlijks aan het prijspeil aanpassen. In een aantal gevallen moesten ze zelfs verlagen.

Omdat de pensioenen onder druk staan, zijn er aanpassingen nodig, zegt de SER. Bovendien hebben mensen behoefte aan meer keuzevrijheid. Ook moet het nieuwe pensioenstelsel rekening houden met veranderingen in de arbeidsmarkt. Zo wisselen werknemers vaker van baan dan vroeger en komen er ook steeds meer zzp'ers. Het pensioensparen moet daarom veel persoonlijker worden: iedereen bouwt zijn eigen pensioenvermogen op, maar de risico's worden wel collectief gedeeld.

Staatssecretaris Klijnsma komt nog voor de zomer met voorstellen over hoe het pensioenstelsel kan veranderen. Ze heeft de afgelopen maanden adviezen ingewonnen van belanghebbenden. Ze wil nu nog wachten op het oordeel van het Centraal Planbureau.

Vandaag in de Volkskrant: SER: Pensioen moet eerlijk zijn voor alle leeftijden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden