Reacties op Teeven-rapport: 'Justitie kan wat minder VVD gebruiken'

In eerste reactie op het woensdag verschenen onderzoeksrapport over de zogenaamde Teeven-deal spreken oppositiepartijen in de Tweede Kamer van wanorde en gesjoemel. Volgens de SGP, GroenLinks, PVV en SP toont het onderzoek aan dat zowel ten tijde van het sluiten van de deal als in de nasleep kwalijke fouten zijn begaan door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Woensdag presenteerde oud-ombudsman Marten Oosting het rapport dat de onderzoekscommissie onder zijn leiding heeft uitgevoerd naar de deal die het ministerie van Justitie in 2000 met Cees H. sloot. Beeld anp

In de ogen van SGP-leider Kees van der Staaij toont het rapport bovenal aan dat het organisatorisch niet in de haak is op het ministerie. Hij stelt dat het hoog tijd is voor duidelijk regels over wat wel en niet gewenst is bij schikkingen met criminelen. Ook de communicatie tussen Justitie en het Openbaar Ministerie moeten beter op orde worden gebracht. 'Nu zingt elke vogel te veel zijn eigen lied', aldus Van der Staaij.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren hekelt vooral de gebrekkige informatievoorziening aan de Kamer rondom de deal. In een reactie op het rapport spreekt ze van 'een chaotisch ratjetoe als gevolg van gebrekkig onderzoek en onvoldoende aansturing'. Haar partij verlangt meer uitleg van de minister over hoe destijds keuzes zijn gemaakt over het wel of niet verstrekken van informatie aan de Kamer.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers sluit zich daarbij aan. 'Dit raakt de vertrouwensrelatie tussen kabinet en Kamer.'

Dagkoersen

Uiteraard was woensdag het rapport over de Teevendeal het gesprek van de dag. Vanuit het Binnenhof doet Raoul du Pré verslag.

'Doofpot'

Ook andere oppositiepartijen hadden in een eerste reactie weinig goede woorden over voor de gang van de zaken omtrent de Teevendeal, zoals die in het rapport naar voren komt. De PVV, bij monde van Kamerlid Lilian Helder, stelt dat 'de Nederlandse belastingbetaler het nakijken heeft gehad, terwijl een crimineel fors is bevoordeeld'. Cees H. kreeg ruim 4,7 miljoen gulden bij de schikking, de staat hield 750.000 gulden.

Emile Roemer, fractieleider van de SP, spreekt van een 'eind aan deze VVD-doofpot'. Volgens hem heeft het ministerie van Justitie, geleid door een staatssecretaris én een minister van de VVD, onder het toeziend oog van premier Rutte - tevens VVD - de waarheid over de deal met Cees H. verborgen proberen te houden. 'Dit betekent maar een ding: het ministerie van Veiligheid en Justitie kan wel wat minder VVD gebruiken.'

Waarschijnlijk geen complot, wel goed journalistiek speurwerk

'Er komen te veel dingen naar boven (...) Het is wel heel toevallig. Mensen hebben natuurlijk dingen bewaard voor de campagne.' De commissie-Oosting, die vandaag het rapport over de omstreden Teeven-deal presenteerde, keek ook naar deze 'complottheorie' van VVD-minister Edith Schippers. Had zij gelijk?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.