Reacties op het debat: voor het eerst een kwetsbare Trump

Waren miljoenen Amerikanen getuige van het verval van Donald Trump? De Trump die woensdag in het tweede Republikeinse debat het gevecht aanging met tien tegenstanders, was een andere dan we de afgelopen maanden hebben gezien. Kwetsbaar vooral, met name als het gaat om de inhoud en de details van zijn plannen. Dat is de teneur van de reacties in de Amerikaanse media op het debat. Maar of de kiezers er ook zo over denken, is nog maar de vraag.

Carly Fiorina na afloop van het debat.Ze haalde, zoals verwacht, uit naar Trump vanwege diens beledigende opmerkingen over haar uiterlijk.Beeld afp

Uit een eerste opiniepeiling van Newsmax TV bleek namelijk opnieuw dat de kiezers heel anders aankijken tegen Trump, de kersverse politicus. De miljardair werd zelfs gezien als de duidelijke winnaar met maar liefst 47 procent, tegen 19 procent voor voormalig zakenvrouw Carly Fiorina. Senator Marco Rubio kreeg 10 procent.

De peiling geeft aan dat een fors deel van het boze electoraat, wat er ook gebeurt, achter Trump blijft staan. Beleidsplannen? Ach, die komen later wel. 'Voor het eerst sinds hij zich kandidaat stelde, was hij niet de dominante kracht op het podium', meent Dan Balz van The Washington Post. 'Het steekspel met Trump geeft aan dat een nieuwe fase in de race is begonnen', aldus de krant. En de miljardair die politicus werd, was een gewaarschuwd man.

Trump wist ruimschoots van tevoren dat hij in het debat kwetsbaar zou zijn. Hij is de koploper in de peilingen en dus een gewild doelwit voor aanvallen van de concurrenten. De druk was dan ook groot om eindelijk met details te komen over zijn voorstellen.

Hoe gaat hij nou de muur met Mexico betalen? Hoe denkt hij 11 miljoen illegalen in korte tijd het land uit te zetten? En hoe gaat hij, een zakenman zonder politieke ervaring, Amerika's tegenstanders aanpakken? Iemand bijvoorbeeld als Vladimir Poetin. 'Ik zou met hem overweg kunnen', is het enige wat Trump kon zeggen toen hem werd gevraagd waarom hij effectiever zou zijn dan Obama in het beteugelen van Rusland.

'Hoe? Waarom? Niet één detail', aldus columnist Frank Bruni van The New York Times. 'Maar Trump doet niet aan details. Hij kraait alleen maar dat hij het meeste zal weten, de beste zal zijn en zal winnen. Wat hij afdraait is een kapotte plaat vol grandiose, zelfgenoegzame muziek.'

Lelijk eendje

Carly Fiorina was volgens veel 'pundits', de commentators, een van de winnaars van het debat. 'Een verrassende winnaar kwam naar boven drijven', concludeert het blad The Altantic. 'Ze is een zeer capabele spreker. Fiorina gaf duidelijke, bondige, bullet-point-achtige antwoorden over politiek beleid, terwijl haar tegenstanders de neiging hadden om in meer algemeenheden te spreken.'

Maar zal haar optreden ook blijvend zijn? The New Yorker is er nog niet zeker van. 'Het grote verhaal was Fiorina's poging om Trump onderuit te halen', aldus politiek redacteur John Cassidy. 'Prachtig geserveerd', zo omschrijft hij de bijtende reactie van Fiorina op de beledigende opmerkingen van Trump over haar uiterlijk. Vrij vertaald: zo'n lelijk eendje, aldus de vastgoedmagnaat, kon nooit president van de VS worden.

'Ik denk dat veel vrouwen in dit land heel goed hebben gehoord wat meneer Trump heeft gezegd', zei de oud-bestuursvoorzitter van Hewlett Packard gedecideerd. 'Het was duidelijk dat Fiorina dit had ingestudeerd', aldus het weekblad.

Cassidy: 'Voor één keer leek het of Trump sprakeloos was. En zijn gezicht, dat de hele avond toch al rood was - het was erg warm op het podium en veel andere kandidaten waren ook aan het zweten - werd nog een gradatie donkerder vanwege het blozen. "Ze heeft een mooi gezicht", zei hij eindelijk. Maar het was geen excuus, daar doet Trump niet aan, en het werd ontvangen met stilte. Maar we moeten nog zien of Fiorina's optreden van blijvende invloed zal zijn op de race.'

Graham-show

Een van de opvallendste optredens was dat van een 60-jarige, senator Lindsey Graham, die constant door Trump wordt geridiculiseerd omdat hij helemaal onderin bungelt in de opiniepeilingen. 'De Lindsey Graham Show was in Simi Valley', aldus Manu Raju van CNN over het gevatte en vlijmscherpe optreden van de man die geen prettige boodschap heeft. De VS moeten 10 duizend soldaten naar Irak sturen, zelfs naar Syrië, om de radicale islam van Islamitische Staat te vernietigen. Voor IS naar de VS komt.

'Dat is het eerste wat ik ga doen als president, meer drinken', zei Graham over de noodzaak om, met een glas in de hand, compromissen te sluiten met de Democraten. Op social media leverde het Graham, zoon van een bar-eigenaar, veel bijval op. Raju: 'Lindsey Graham schitterde. Hij deed Trump af als een stripfiguur. Of zijn scherpe tong zijn kansen zal vergroten, is verre van duidelijk. Maar het kan hem een klein opkikkertje geven.' En dan te bedenken dat Graham 'schitterde' in het 'kleine' debat, dat plaatsvond voor het debat met de 11 kandidaten die beter scoren in de peilingen.

Graham is voorstander van immigratie-hervorming om van meer immigranten Amerikaanse staatsburgers te maken. 'Strom Thurmond kreeg vier kinderen na zijn 67ste', zei hij over zijn Republikeinse oud-collega. 'Als je dat niet wil, dan moeten we met een nieuw immigratie-systeem komen.' De zaal barste in lachen uit, evenals velen thuis. 'Een joviale campagnestijl', aldus CNN over Grahams strijd om de kandidatuur.

Graham is kansloos. Maar houterige tegenstanders, zoals Jeb Bush, kunnen nog wat van hem leren.

Een deel van de kandidaten vlak voor het debat. In de komende dagen zal moeten blijken wie indruk heeft gemaakt op de kiezers.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden