Reacties etappe 9 - Dumoulin: 'Ik heb het gewoon geflikt'

Tom Dumoulin heeft zondag op heroïsche wijze de negende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Limburger van Giant-Alpecin reed op de slotklim naar skioord Andorra Arcalis in de stromende regen weg bij zijn medevluchters en kwam alleen boven. Lees hier het etappeverslag terug.

Beeld ap

Een glunderende Tom Dumoulin kon het haast niet geloven. 'Ongelooflijk. Echt ongelooflijk. Het liep voor geen meter in de eerste week. Maar de laatste dagen voelde het steeds beter. Ik heb het gewoon geflikt. In de zwaarste rit van allemaal', zei Dumoulin direct na de finish voor de camera's van de NOS.

'O man, wat had ik er de pest in vorige week', zo klonk de opluchting. 'De ploeg heeft toen gezegd: Tom, dat maakt niet uit, ga gewoon je ding doen. Val aan als je je goed voelt. Het is gewoon gelukt!'

Eerder deze Tour beloofde Dumoulin al aan te vallen. Maar alleen met goede benen. 'En vandaag had ik goede benen. Dat voelde ik de hele dag. In de kopgroep heb ik geen trap te veel gedaan. Af en toe voor de vorm wat kopwerk, maar vooral niet te veel.'

Een grote kopgroep reed elkaar volledig uit elkaar in de voorlaatste klim. Daar leek Dumoulin ook even er doorheen te zakken. Bewust, aldus de Limburg. 'Het was een zware, steile klim en ik wilde niet met alle aanvallen mee. Wist dat ze lkaar gingen opblazen. Ik heb toen veel gespaard. En echt goed getimed. Het is gewoon geluk!'

DumoulinBeeld anp

Bauke Mollema keek met een goed gevoel terug op de eerste Tourweek. 'Ik kijk nu uit naar de eerste rustdag, maar ook naar alles wat er nog gaat volgen. Ik vind dat ik een hele goede week achter de rug heb'' vertelde de kopman van Trek-Segafredo die zondag als achttiende de finish bereikte, meer dan zes minuten na ritwinnaar Tom Dumoulin en kort achter klassementsleider Chris Froome.

Mollema probeerde op de slotklim naar Andorra Arcalis nog weg te rijden uit de groep klassementsrenners. 'Jammer dat Froome het gat steeds weer dichtreed. In de laatste kilometer kon ik helaas net niet meer aanpikken',vertelde Mollema die in gezelschap van onder anderen de Fransman Romain Bardet 21 tellen na Froome binnenkwam.

'Een sterk staaltje', noemde Mollema de prestatie van zijn landgenoot Dumoulin. 'Ik vind het vooral knap dat hij een marge van meer dan zes minuten heeft behouden op ons.'

Laurens ten Dam zag zondag in de teambus van Giant-Alpecin, op weg naar de start van de negende Touretappe, dat zijn ploeggenoot Tom Dumoulin er zin in had. 'Eigenlijk daarvoor al, bij het ontbijt. Tom was heel energiek. Dat zag ik al aan de manier hoe hij twee borden pasta naar binnen werkte.'

'Ik zei het nog in de bus: Tom gaat meezitten vandaag', vertelde Ten Dam, die zijn teamgenoot via de communicatie tijdens de rit nog moed insprak. 'In de bus lachte hij er nog een beetje om, maar we zagen wel dat hij er zin in had. Tom had een rotweek achter de rug. Hij was een beetje verkouden aan de Tour begonnen en een dag voor de start nog gevallen. Maar al het werk dat hij voor de Tour geleverd heeft, is natuurlijk niet weg. Geweldig dat hij nu hier de rit pakt.'

'Een fantastische dag voor Tom en voor de ploeg', zei ploegleider Marc Reef. 'Het was spannend. Pas een kilometer of drie voor de finish wisten we: het is binnen. We maakten ons geen zorgen toen hij op de voorlaatste klim niet steeds voorin meereed. Tom vertrouwt op zichzelf, op zijn eigen ritme. We wisten ook dat de slotklim hem beter lag en er een kans was dat het een hele mooie dag ging worden.'

Thibaut Pinot is de nieuwe eigenaar van de bolletjestrui. De kopman van FDJ was in de zware negende etappe door de Pyreneeën meegesprongen met de vroege vluchtgroep en pakte onderweg genoeg punten om Rafal Majka uit de bolletjestrui te rijden.

We wachten op de persconferentie van Tom Dumoulin. Hoeveel pijn moeten zijn benen hebben gedaan op die slopende laatste klim.

Hij leek op de voorlaatste klim niet meer mee te kunnen, maar een tactische versnelling in aanloop naar de slotklim gaf hem precies die voorsprong die hij nodig had. Eigen tempo rijden, dat doet hij het liefst.

Het moment dat Dumoulin over de finish komtBeeld anp

Porte leidt de dans. Yates kan mee, Quintana en Froome uiteraard. Ook Dan Martin kan volgen.

Hondenweer blijft het.

Van Garderen, het BMC-maatje van Porte, is nergens te bekennen.

De favorieten doen elkaar nog pijn. Mollema liet zich zelfs een paar keer zien. Ook Porte probeerde het.

Het lijkt Froome te zijn die van de favorieten de sterkste is.

Bardet en Mollema rijden op achterstand.

Quintana heeft nog niks laten zien, dus wellicht dat de kleine Colombiaan nog een punch heeft.

Hij gaat het halen. Tom Dumoulin. Op weg naar een epische etappezege, door de hagel en de regen. De zwaarste etappe van de Tour.

Een fenomenale tijdrit op de laatste klim. Een beest van een buitencategorie.

Tom, nog een kilometer afzien jongen. We weten niet waar Majka en Rui Costa zitten.

Bij de favorieten laat Mollema ook zien dat hij durft aan te vallen. Hadden we niet verwacht.

Bauke Mollema is ook sterk en sluit weer aan bij het groepje Froome en Quintana.

Daar gaat Dumoulin onder de boog van de laatste twee kilometer. We hebben geen precieze tijdmeting, maar het ziet er goed uit wat Dumoulin daar laat zien.

We weten dat hij kan afzien als de beste.

Favorieten komen weer samen. Dus de aanval van Froome was niet hard genoeg om iedereen af te schudden.

WWe hadden het al voorspeld: Froome gaat aanvallen. En wie kan er mee? Inderdaad, alleen Quintana.

Aanval van Porte. Froome moet reageren.

Majka en Ruie Costa zien hem net wel/net niet rijden. De voorsprong blijft iets meer dan 40 seconden. Het ritme zit goed.

Het weer wordt er niet beter op.

Dumoulin moet nog vijf kilometer klimmen. In zijn eentje. Niet meer achterom kijken en alles geven wat hij in zicht heeft.

De regen komt inmiddels met bakken uit de hemel. De voorsprong loopt heel langzaam terug. Iets meer dan 40 seconden heefft de Nederlander nog.

Wilco Kelderman lost uit het peloton. Lijkt toch te veel last te hebben van zijn valpartij van gisteren. Kan hij zijn ritme nog terugvinden?

Laten we hopen dat het hondenweer op de top gunstig uitpakt voor Dumoulin, die net wat meer gewicht heefft dan vorig jaar, omdat hij in training is voor de tijdrit in Rio.

Rui Costa lijkt toch niet de benen te hebben om in zijn eentje het gat dicht te rijden. Nog 6,5 kilometer voor Dumoulin. Rui Costa fietst daar 44 seconden achter.

En we moeten niet vergeten dat er tussen de favorieten ook nog een strijd gaat losbarsten.

Het verschil stabiliseert rond de 50 seconden voorsprong voor Dumoulin.

Rui Costa heeft een jump in huis en gaat in zijn eentje proberen naar de Nederlander te fietsen.

Het zijn Pinot en Rui Costa die met z'n tweeën op jacht gaan naar de Nederlander.

Nog negen kilometer klimmen voor de Limburger. Hij houdt niet van de tempowisselingen zoals er al de hele dag zijn geweest. Nu kan hij op zijn eigen tempo rijden. Maar heeft hij nog genoeg over, na de bijna 5000 hoogtemeters.

Dit worden belangrijke kilometer voor Dumoulin. Vindt hij zijn ritme? In de achtervolging is er in ieder geval geen samenwerking meer.

Wat kunnen klimmmers als Majka en Pinot nog? Hebben ze genoeg kracht om Dumoulin te gaan halen? Of komt Dumoulin in een winnaarsritme?

Voorsprong loopt op tot 53 seconden.

Daar gaat Dumoulin. Hard fietsen, dat kan hij als geen ander. Hard alleen fietsen, hetzelfde verhaal.

Maar het wordt een helse tocht, zo recht omhoog. 21 seconden heeft Dumoulin.

Tom Dumoulin vindt het mooi geweest en probeert zelf dan maar de aanval te pakken in de kopgroep.

Herrada en Bennett nu.

Majka en Costa hebben het moeilijk.

Het wordt niet uitrollen naar de laatste klim. Nee, Costa denkt: als ik het bergop niet red, probeer ik het wel in de afdaling.

Het lijikt erop dat alle tien de koplopers samen naar de voet van de Arcalis rijden. Wie heeft daar de beste benen? Bennet zag er goed uit, net als Pinot en Rosa.

Dumoulin en Rui Costa hadden het moeilijk.

Zorgt Bennet dan voor het succes van Lotto-Jumbo? De Australiër probeert het tot drie keer toe, maar komt niet weg. Het is Rosa die reageert.

Rosa trekt door. Dumoulin moet er weer af.

Tom Dumoulin hangt aan het elastiek. Het tempo wordt nu omhoog gegooid door Pinot. Ze zijn bijna op de top van de voorlaatste klim. Daarna is het dalen naar het begin van de Andorre Arcalis. Of de 8,5 minuut voldoende is, dat valt te bezien.

Alaphilippe kan niet volgen. Terwijl Sky het tempo strak houdt. Ook Barguil heeft niet de juiste benen. Dat betekent weer slechts nieuws voor de Fransen.

Pinot rijdt nog mee in de kopgroep en virtueel in de bolletjestrui. Schrale troost.

De Gendt krijgt de benen nauwelijks meer rond, na een sterke aanval op de kop van de vorige klim.

Hij valt meteen door de kopgroep heen. Ook Bennet heeft het lastig. Net als Rui Costa.

Wie er wel nog goed uitziet: Tom Dumoulin.

Warren Barguil, de jonge Franse klassementsrenner van Giant-Alpecin, had het even moeilijk. Nu het iets makkelijker loopt op de klim kan hij weer terugkomen.

Vorig jaar was hij verrassend in de Vuelta, dit jaar rijdt hij wat onstuimig. Dat kost hem veel kracht.

Thomas De Gendt, hij werd eerder deze Tour in de luren gelegd door Van Avermaet. Nu trekt hij in zijn eentje door. En solo's rijden, dat kan De Gendt wel.

Blijft hij weg? Of denken jongens als Majka, Pinot en Dumoulin: wij willen eigenlijk ook wel meedoen voor de ritoverwinning.

Hij heeft inmiddels wel al 40 seconden te pakken en is bezig aan de voorlaatste klim van de dag: Col de Beixalis (6,4 km à 8,5%)

De Gendt pakt de vijf punten op de kop van de klim. Pinot gaat ook nog wat punten scoren, terwijl De Rosa hem net voorblijft op de top.

Tom-Jelte Slagter moet lossen uit het peloton.

Coppel en Grmay komen niet echt weg uit de groep koplopers. Dappere poging, dat wel.

In het peloton zullen de sprinters er wel weer af vallen, want de eerste kilometer is heel steil. Greipel, Kristoff en Cavendish zien we inderdaad ploeteren achterin.

Straffe sprint van Sagan, die de punten opraapt bij de tussensprint aan de voet van de Côte de la Comella. Hij laat daarna, zoals verwacht, de rest wegrijden.

De Fransman Coppel (IAM) en de Ethiopiër Grmay (Lampre) gaan met z'n tweeën op avontuur.

Nog 50 kilometer te fietsen. Het worden loodzware laatste kilometers met nog een klim van de eerste categorie en natuurlijk de eindklim van de buitencategorie. Peter Sagan gaat zo punten proberen te pakken in de tussensprint.

Daarna kan de Slowaak zich, mocht hij willen, zich terug laten zakken. Sagan kennende zal hij dat niet doen.

Er rijden geen renners uit Andorra mee deze Tour. Er zijn wel genoeg wielrenners die er wonen. Joaquim ‘Purito' Rodrìguez woont er al zeven jaar. Nog een rijtje namen: Simon Gerrans, Rui Costa, Rohan Dennis, Luis Leon Sanchez, Luke Durbridge, Angel Vicioso, Dan Martin, Dani Moreno, Leigh Howard en Ruben Plaza.

Gerrans: 'Fantastische plek om te wonen. Fijn om te trainen ook, met mooie bergen in de omgeving.'

Veel verandert er nu niet. Voorop wordt er goed samengewerkt door de 20 vluchters. De favorieten zitten nog samen in het peloton en houden voorlopg het kruit droog.

Slecht nieuws voor de ploeg van Pinot. Na Ladagnous stapt ook Cédric Pineau uit de koers.

Mooi hoor, De Gendt. Laat je niet kennen. Majka laat de sprint tussen Pinot en de Belg.

Uitslag op de top van de Port del Canto:

1. De Gendt (10)

2. Pinot (8)

3. Majka (6)

4. Rosa (4)

5. Clement (2)

6. Vuillermoz (1)

Het peloton wordt in deze lange afdaling opnieuw aangevoerd door Ian Stannard.

Alberto Contador stapt de ploegleiderswagen in. Einde van de lijdensweg. Hij zwaait nog even naar de camera's, abandon Alberto.

De Spanjaard bewees vanochtend nog een laatste keer waarom het zo'n leuke renner is. Aanvallen, altijd. Ook als het schier kansloos is. Maar hij kon niet meer. Was koortsig vanochtend en niet genoeg hersteld van de twee valpartijen in het openingsweekend.

'Mijn lichaam reageert niet zoals ik zou willen en daar krijg ik nu de rekening voor gepresenteerd', zei Contador gisteren aan de finish in Bagnères-de-Luchon, waar hij op achterstand arriveerde.

Schreven we net: gaan er nog mensen proberen weg te komen uit die grote kopgroep? Nou, Pinot geeft er een slinger aan. Hij jaagt op de punten voor de bolletjestrui, die verdeeld worden op de top van de tweede klim. Majka gaat ook voor die punten, en zat dus direct op het wiel van de Fransman.

Echt weg komen de twee niet.

Vijf minuten voorsprong al. En u vraagt zich misschien af waarom Sagan daar ook meerijdt. Hij is toch geen klimmer? Klopt. Hij zal azen op de enige tussensprint in aanloop naar de volgende klim.

Dan neemt hij de groene trui weer over van Cavendish. Ondertussen sleept hij met grote zakken ijs.

Gaan er nog renners proberen weg te springen uit deze kopgroep van 20? Of vindt iedereen het wel best zo.

Daar ging Erviti lelijk onderuit vlak naast de vangrail. Hij kan wel door.

Ondertussen begint het er goed uit te zien voor de koplopers. Al 3,5 minuut voorsprong. Maar, zo weten we ook, dat stelt helemaal niets voor op een zware klim. En laten we nou net nog drie loodzware beklimmingen op het programma hebben staan.

Daar is de eerste van de drie: 19 kilometer a 5,4%.

Clement, De Gendt, dat zijn de jongens die tempo maken op de kop van het peloton. Ook Sagan zien we daar meedraaien. Nu wel. Toen Valverde net vriendelijk kwam vragen of de Slowaakse wereldkampioen misschien een aflossing wilde doen, kreeg de Spanjaard nul op rekest.

Schreven we net: voorin zullen ze Valverde wel vervloeken. Hij heeft geluisterd. Daar zakt hij terug in het peloton.

Even de benen sparen om straks toch kopman Quintana bij te kunnen staan.

Hoe zouden de benen van Tom Dumoulin zijn, in de kopgroep? En eigenlijk belangrijker: zijn darmen. Aan de volgende reeks tweets hebben we niet zoveel toe te voegen.

Chapeau voor Ian Stannard, de Brit van SKy. Fijne wielrenner, we hebben altijd een zwak voor sterke klassiekerrenners die zich in de hitte van de Pyreneeën en Alpen laten zien.

Hij neemt de kop van het peloton en rijdt zo een minuut dicht op de kopgroep. Gaan zij weer allemaal samenkomen voor de laatste klim? Mannen als Majka, De Gendt en Pinot zullen Valverde vervloeken. Hij is de belangrijkste reden dat Sky zo hard achtervolgt.

Op naar de volgende klim. De namen dan: Alejandro Valverde, Winner Anacona, Jesus Herrada (Movistar), Diego Rosa, Luis Leon Sanchez (Astana), Rafal Majka, Peter Sagan (Tinkoff), Alexis Vuillermoz (AG2R-LaMondiale), George Bennett (Lotto-Jumbo), Mathias Frank, Stef Clement, Jérôme Coppel (IAM), Natnael Berhane (Dimension Data), Tom Dumoulin (Giant), Thibaut Pinot (FDJ), Rui Costa, Tsgabu Grmay (Lampre-Merida), Thomas De Gendt, Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Dani Navarro, Nicolas Edet (Cofidis).

Sky maakt in de afdaling al een halve minuut terug. Stannard op kop.

In de kopgroep lijkt de samenwerking weg. Valverde, die knap weg sprong in de beginfase met Contador, wil door. Maar echt hulp krijgt hij niet. Zelfs Peter Sagan lijkt te denken: niet te hard van stapel lopen.


En daar is dan ook de derde uitvaller deze Tour. Matthieu Ladagnous (FDJ) is afgestapt.

Knappe sprint van Pinot. Tien punten voor de bolletjestrui. De Gendt deed een dappere poging met een lange beurt op een zwaar verzet. Niet genoeg.

'Wedstrijd in de wedstrijd' roepen de commentatoren dan graag. Virtueel is Pinot nu Majka voorbij in het bergklassement. Majka: 37 punten, Pinot: 40. Maar inderdaad: Andorra is nog ver.

Dat was het dan. Contador wordt weer teruggehaald door het jagende peloton. Zal hij nog een blik wisselen met Froome? Hij zal pijn hebben. Laten we hopen dat de Spanjaard wel door blijft fietsen. Misschien nog rijden voor een etappezege in de Alpen.

Wij danken El Pistolero alvast. Zijn aanvalslust heeft de strijd vanaf de eerste kilometers ontbrand. En dan hebben we nog 160 kilometer te gaan.

'Courage' van Contador. Aanvallen vanaf de start. Maar het avontuur eindigt snel. Movistar geeft gas in de kopgroep en de Spanjaard moet lossen. Jammer.

Concentreren wij ons weer op de strijd Sky-Movistar.

Wat een overmacht: vier mannen heeft Valverde voorin. Anacona rijdt voor Movistar op de kop van de kopgroep, Wout Poels voert de achtervolging voor Sky aan.

Prima duo: Valverde en Contador. De twee Spaanse vedettes maken de sprong naar de kopgroep. Wat gaat Sky doen?

Valverde staat goed in het algemeen klassement, op slechts 19 seconden van Froome. Voor Contador is het een kwestie van tijd goedmaken. Zijn achterstand bedraagt 3 minuten en 19 seconden.

De Gendt heeft zijn doel bereikt: een kleine kopgroepje. Mee is bijvoorbeeld weer Pinot, die gisteren ook dapper mee was in de vlucht maar er daarna weer pijnlijk doorheen zakte.

We wachten af hoe het er op de top bij staat.

Kijk eens aan: daar probeert Contador de sprong te maken naar de voorste groep. We zijn net 10 kilometer aan het fietsen en het vuur lijkt ontstoken.

Hij is gehavend, staat meer dan 3 inuten achter, maar zal altijd aanvallen. Contador is de grootste ronderenner van zijn generatie en laat nog maar eens zien waarom.

Valverde (Movistar) en Henao (Sky) springen mee. Sky controleert de kop van het peloton.

Mark Renshaw, de trouwe kompaan van Cavendish bij Dimension Data, is uit koers. Dat is pas de tweede renner die opgeeft deze tour, na Morkov, die gisteren in de ploegleiderswagen stapte.

Daar geeft Thomas De Gendt gas. Op jacht naar de bolletjespunten? Want Rafal Majka zit daar ook bij. En Thibaut Pinot.

Stand:

1. Majka 31 punten
2. Pinot 30 pt
3. Froome 22 pit
4. Martin 18
5. Henao 16
6. Sicard 14
7. De Gendt 13

Wie zien we daar nog meer? Sagan, Voeckler, Luis Leon Sanchez, Teklehaimanot. We geven u straks de rest van de namen.

Mooi, niks geen Garmin 1000 op je stuur. Gewoon een geplastificeerd spiekbriefje en wat plakband.

Het peloton is vertrokken. Meteen een klim omhoog naar op de Port de la Bonaiqua (13,7 km à 6,1%). Gelukszoekers genoeg op zo'n eerste klim. Even afwachten wie er de benen heeft om zich los te maken uit het frisse peloton.

Zoals iedere dag presenteren we u weer de beelden van de GoPro-camera's uit de koers. Let vooral eens op de bizarre snelheden die worden behaald tijdens de afdalingen. En dan te bedenken dat je dus ook nog met je kin op je stuur en je billen op je stang bij zou moeten trappen.

Voor de derde keer in de Tourgeschiedenis is de aankomst op de Andorre Arcalis. In 1997 won Jan Ullrich er, in 2009 Brice Feillu. Bekijk hieronder de heroïsche aankomst van Ullricht uit '97. Niet in de laatste plaats heroïsch vanwege de muziek die eronder is gezet.

Thuiswedstrijd voor Simon Gerrans. Hopen dat-ie met een vlucht mee kan vandaag.

Lotto-Jumbo-kopman Kelderman schoof gisteren in de afdaling naar de laatste klim onderuit in een haarspeldbocht. Pech. De lijm van zijn tube was te warm geworden en rolde zo van zijn velg af.

'Ik heb niet heel veel pijn, maar wel veel schaafwonden', zei Kelderman, die meer dan 1,5 minuut verloor op de favorieten. Lees hier meer reacties van na de finish terug.

Dit is voorlopig onze laatste Froome-update. Maar we kunnen er niet omheen: hij gaat vandaag de Tour beslissen. Dit schrijft wielerverslaggever Pieter Sabel.

Op naar vandaag. Zware klim zo te zien, op weg naar Andorra Arcalis.
Buitencategorie. Voor de derde keer is deze aankomst, in 1997 won Jan Ullrich er, in 2009 Brice Feillu. Voor vandaag hebben we slecht nieuws. Euh? Vandaag wordt de dag dat de Tour al beslist wordt.

Huh? Maar Parijs is nog...
Heel ver ja, en we krijgen de Alpen nog, en de Ventoux. Toch gaat Froome op weg naar Andorra zijn definitieve slag slaan en weg rijden bij de rest, in het geel. Hij wint de etappe en doet dat met zoveel tijdverschil dat hij en zijn Skyploeg de voorsprong kunnen verdedigen in de weken die nog komen. Er zijn te weinig mannen die het Froome echt moeilijk kunnen maken. Heel misschien Nairo Quintana, maar het zou ons verbazen. Froome is te goed.

Chris Froome op de Ventoux vorig jaarBeeld anp

Vooralsnog rijdt Chris Froome gewoon in het geel in Andorra. De klap die hij gisteren uitdeelde aan een toeschouwer lijkt onbestraft te blijven.

De Brit reageerde op de beelden, waarin duidelijk te zien is dat hij een elleboog uitdeelt aan een irritante meeloper in carnavalskostuum. 'De camera laat niet zien dat de vlag van de toeschouwer bijna in mijn voorwiel en over mijn stuur terecht kwam.'

De etappe werd beslist na een meesterlijke afdaling. Een suïcidale duik vanaf de top van de Col de Peyresourde naar de meet in Bagnères-de-Luchon. Kin op het stuur, billen op de stang en extra wattages bijtrappen. Met snelheden van ruim boven de 80 kilometer per uur sierlijk surfend door de bochten.

Een briljante coup. Nee, niet van Peter Sagan of Vincenzo Nibali. Een briljante coup van Chris Froome. Dat leest u goed.

Het etappeverslag vindt u hier terug.

Bekijk hieronder de samenvatting van de afdaling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden