Reacties etappe 19 - Dumoulin heeft breukje in arm

De Franse wielrenner Romain Bardet heeft vrijdag de negentiende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De rit kende een aankomst bergop in Saint-Gervais Mont Blanc en werd gekenmerkt door tal van valpartijen. Dumoulin denkt dat hij zijn pols heeft gebroken, Mollema zakte terug naar de tiende plek in het klassement.

Tom Dumoulin in het ziekenhuis.Beeld photo_news

Tom Dumoulin heeft aan zijn val in de negentiende etappe van de Tour de France een breuk in het spaakbeen van zijn linkerarm overgehouden. Dat liet zijn ploeg Giant-Alpecin onder een licht voorbehoud weten.

De renner is naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Dumoulin moest na zijn tuimeling opgeven en onderging na de etappe bij de finish röntgenonderzoek. Daar kwam de breuk nabij zijn pols aan het licht. Nog niet duidelijk is of die blessure betekent dat hij definitief niet kan deelnemen aan de Olympische Spelen. Dumoulin werd voor zijn val gezien als een van de favorieten voor het goud op de individuele tijdrit in Rio. Hij heeft zijn hele seizoen daarop afgestemd.

'Er is een breukje in het bot van zijn pols geconstateerd, die niet doorloopt naar het gewricht. Het is een gunstige breuk. Met een beetje geluk kan Tom nog deelnemen aan de Spelen'.

Wout Poels haalt opgelucht adem na de zware bergetappe waarin zijn kopman Froome ontsnapte aan een drama. 'Gelukkig krijgt hij weer een nieuw geel shirtje', zegt de Limburger verwijzend naar de kapotte kleding van de Britse klassementsleider.

Froome kwan in de laatste afdaling ten val, maar met hulp van meesterknecht Poels handhaafde Froome zich, ondanks zijn val, lang voorin tijdens de zware Alpenetappe. Pas in de laatste kilometer moest hij wat tijd toegeven op zijn concurrenten. 'Ik stond ervan te kijken hoelang hij bij kon blijven. Als hij vanavond op tijd naar bed gaat, kan hij er denk ik morgen wel weer tegenaan.'

Poels met zijn gehavende kopman Froome.Beeld belga

'Ik heb het gewoon verneukt.'

'Kut.'

'Klote'

'Dit gaat niet meer goedkomen.'

De totale teleurstelling was terug te horen in de antwoorden van Bauke Mollema, direct na de finish. 'Het was mijn eigen schuld. Ik zat op de tweede positie in die afdaling, perfect geplaatst. Had er wel vertrouwen in, in de regen. Maar één verkeerde bocht en ik verspeel hier het hele klassement.'

Mollema begon met een kleine achterstand aan de laatste klim. 'Ik probeerde het op dat steile stuk zo snel mogelijk dicht te rijden. Ik wist: als je niet terugkomt is het gedaan. Dus ik heb alles gegeven onderaan. Maar ik blies me op en daarna was het gewoon gedaan.'

Nogmaals: 'Dit gaat niet meer goedkomen.'

Bauke Mollema ziet afBeeld anp

Een zeer slechte dag voor het Nederlandse wielrennen. Maar er is toch ook gepaste trots bij het zien van onderstaand beeld. De schouderklop van Froome voor Poels, op de top van de laatste klim.

Want wat was Poels vandaag weer belangrijk. Als u dit blog terugleest ziet u aanval op aanval van onder andere Porte, Quintana en Aru. Froome kwam niet in de problemen, en dat is toe te schrijven aan Poels.

Het was even tellen, maar het is nu duidelijk hoe de nieuwe top-10 eruit gaat zien. Met Bauke Mollema op de tiende plek. Froome blijft, ondanks een valpartij, soeverein in het geel.

Wegspringen in de afdaling was een vooropgezet plan, zei Romain Bardet na de finish. De kopman van AG2R schuift nu op naar de tweede plek in het klassement. Achter hem staat Quintana.

Bardet wint de negentiende etappe.Beeld afp

Dit doet pijn om te zien: Bauke Mollema, alleen, in de vorm van zijn leven, op weg naar de finish. Hij viel in de afdaling, moest in zijn eentje op jacht naar de concurrenten, maar kon de aansluiten net niet vinden.

De tijdrit die hij daarna in zijn eentje meost rijden bleek te veel.

De hele top-10 is binnen. Dat is de top-10 minus Mollema. We wachten nog op de Groninger, die bij aanvang van deze etappe nog keurig op de tweede plek stond.

Waar staat hij straks? We vertellen het u zodra we het weten.

Mooie zege voor de Fransman Romain Bardet, de koploper van AG2R. Hij sprong op het juiste moment weg, in de gladde afdaling naar de voet van de Ventoux.

Porte zakt er doorheen, Valverde maakt benen op de kop van de groep favorieten.

En opnieuw mag Poels zijn kopman terugbrengen naar dat clubje.

We dachten dat Aru slechte benen had. Niet dus. De Italiaan heeft nog een demarrage over en krijgt wat fietslengtes op de groep favroieten.

Met krachtige pedaalslagen gaat Aru op jacht naar Bardet, die in de laatste kilometer zit.

En daar gaan Quintana en Porte nog een keer. Niks te klagen over aanvalslust. Maar ze strijden om de tweede plek, want Froome hoeft zich geen zorgen te maken.

En Poels blijft die gaten maar dichten. Lijkt haast wel sterker dan zijn gevallen kopman.

Nou, Astana, dat was het dan. De hele dag op kop, de koers hard maken vanaf de eerste kilometers, en dan op de slotklim je kopman er doorheen zien zakken. Aru probeert aan te klampen, Yates komt ook terug.

Voor Mollema ziet het er wel heel erg slecht uit. Hij verliest zeker twee minuten op de andere klassementsrenners.

Ze proberen het opnieuw. Eerst Porte, daarna Quitana. Maar Wout Poels rijdt het gat rustig dicht.

Ook Rodriguez lukt het niet weg te springen.

Met nog drie kilometer te gaan is Romain Bardet in zijn eentje. Maar veel tijd heeft hij niet meer op de favorieten.

Daar proberen Quintana en Porte weg te komen uit de groep favorieten. Echt bang zal Froome daar niet van worden. Het grootste slachtoffer? Dat is Bauke Mollema.

Van een mooie, kansrijke twee positie naar achterin de top-10, daar lijkt het op.

Indrukwekkend hoor, hoe Wout Poels daar naar de kop van het peloton sprong. In zijn wiel, zoals altijd Chris Froome.

Poels heeft er zin in, zo lijkt het. Durven Quintana of Aru nog wel iets te doen?

Ondertussen verliest Mollema tijd. Hij zoekt het wiel van Pantano, maar rijdt bijna een minuut achter zijn concurrenten.

Ook Bardet verliest tijd op de favorieten

Daar zagen we Mollema even in beeld: schokkend als altijd, met schade aan de linkerbil.

Hij geeft alles wat hij in zich heeft om weer aansluiting te vinden met de groep favorieten. Mooi om te zien, die vechtlust van Mollema, maar hij ziet er niet naar uit dat hij terug gaat komen.

Voorin geven Astana en BMC gas.

We zien niets aan Chris Froome, die onderuit ging in aanloop naar deze klim. Ja, we zien alleen het nummer 9 op zijn fiets. Dat betekent dat hij de fiets van Geraint Thomas heeft gekregen.

Bauke Mollema zit vlak achter de groep Froome, afgaande op de Tourradio. Zijn tweede plek komt wel in gevaar met Bardet in de aanval. De kleine Fransman staat op een minuut en vijf seconden achter de Nederlander.

Daar gaat Froome, hij glijdt uit over de doorgetrokken streep op het midden van de weg. Het nieuwe asfalt is spekglad. Voorin gaat Bardet in de aanval.

En waar zit Mollema? Die probeert met ploeggenoten terug te komen bij de groep favorieten.

Navarro is afgestapt. We zagen hem hard onderuit gaan. Het leek op een sleutelbeenbreuk.

We zien Bauke Mollema achterin het peloton, wat er precies is gebeurd weten we niet. Hij heeft wel twee ploegmaten bij zich.

Nee, dat gaat hij niet meer redden. Althans, dat denken wel. De Portugees Rui Costa heeft minder dan een minuut als we dadelijk aan de voet komen van de laatste klim op de Mont Blanc.

Dat betekent ook dat de favorieten nu eens samen kunnen gaan strijden om de etappezege. Wat kan Mollema in die oud-Hollandsch hondenweer?

Nog even over de koers: Rui Costa is in zijn eentje vooruit. Hij reed samen met Rolland, maar die ging dus onderuit.

Achterin een mooi staaltje teamwork: de BMC-knechten van Porte doen hun best de Australische klassementsrenner terug te brengen in het peloton.

Afdalen op een kletsnat wegdek, dat is voor niemand leuk. Zeker niet voor Richie Porte, die moet uitwijken voor twee FDJ-renners die voor hem onderuit gaan.

Hij zit achter de auto's en moet in zijn eentje de weg terugvinden naar het peloton.

Weer een lelijke valpartij: Pierre Rolland, de kopman van Cannondale, gaat hard onderuit. Een stuurfout, voorwiel weg, en met hoge snelheid schuift hij over het asfalt.

Hij stapt wel weer op. Gehavend. Het hele pak is vies, de huid zal open liggen.

Dumoulin heeft zelf de indruk dat zijn pols is gebroken, zo laat de perschef van Giant-Alpecin weten. Het is wachten op de scan in het ziekenhuis.

Na het bestuderen van de beelden zien we in ieder geval dat het niet de fout van Dumoulin is. Het lijkt op een stuurfout van een Dimension Data-renner. Maar op de helikopterbeelden is niet precies te zien wat er gebeurt.

Gaat daar de olympische droom van Dumoulin? De onorthodoxe wielerdroom van de Limburger, die een gouden plak verkoos boven de winst in een grote ronde.

Nee, hij wilde de Tour eigenlijk niet eens rijden, maar na een blessure in de Giro leek het hem toch een goede voorbereiding op Rio toch naar Frankrijk af te reizen. Met enige twijfel wel: want er wordt veel gevallen in de Tour. Dat wist Dumoulin ook, die vorig jaar hard ten val kwam en een andere droom, de gele trui, in duigen zag vallen.

Er is ook nog goed nieuws: Adam Yates, de nummer drie in het algemeen klassement, bungelt achteraan het peloton. De jonge Brit staat op 24 seconden van Mollema en heeft het moeilijk.

Dumoulin is in tegenstelling tot eerdere berichten niet in een ambulance, maar gewoon in de auto van Giant-Alpecin gestapt.

Een Tourdokter zei tegen de Franse televisie dat Dumoulin veel pijn heeft aan zijn pols. 'Mogelijk een gebroken pols'

Tom Dumoulin gaat de ambulance in. In tranen, meldt de Tourradio.

We wachten op informatie vanuit Giant-Alpecin. Nu is het speculeren. Hij greep direct na de valpartij naar zijn pols, dat is wat we zagen.

Tom Dumoulin komt lelijk ten val zeg. Is het een stuurfout van hemzelf? Hij blijft als een acrobaat nog best lang op zijn fiets, maar smakt daarna toch hard tegen het asfalt. Hij heeft schade aan zijn elleboog en pols, meldt de Tourradio.

Bekijk hieronder de valpartij.

Oei, wie zien we daar in de berm staan? Tom Dumoulin. Hij staat, maar schuift hard onderuit. Hij grijpt naar zijn pols. Laten we hopen dat het meevalt.

Wat doet Yates daar achter het peloton? Een van de belangrijkste concurrenten van Mollema zit niet op de goede plek.

Wij gokken op pech, want de jonge Brit zag er goed uit de afgelopen dagen. Hij wordt teruggebracht.

Nog even dat fragment van de onenigheid bij Astana. Wel of niet rijden?

Rosa wil langzamer, Grivko is het daar niet mee eens.

Dit gaat pijn doen: de Montée de Bisanne. Een buitencategoriecol Die van 12,4 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2 procent.

Bauke Mollema komt over de finish tijdens de zeventiende etappeBeeld anp

Thomas De Gendt en Majka sprinten op de bergpuntjes. Nu hoeft de Poolse bolletjestruidrager zich niet echt zorgen te maken. Het verschil tussen de twee bedraagt nu 79 punten.

De kopgroep is weer samen, maar de voorsprong loopt terug. Minder dan drie minuten hebben de twintig renners op kop nog maar. Dat is te weinig, met de Montée de Bisanne (12,4 km à 8,2%) op 49,5 kilometer van de steep.

De kopgroep begint aan de Col de la Forclaz (9,8 km à 7,8%). Daar zullen de klimmers zich los willen maken van overbodige ballast in de kopgroep.

Astana blijft ondertussen het tempo bepalen in het peloton. Aru op jacht naar het podium, dus oppassen voor Mollema.

Schreven we net: slecht nieuws voor de sprinters. Het feit dat op de eerste klim meteen Astana alle manschappen op kop zet is slecht nieuws voor iedereen. Ook voor de klassementsmannen die zich dachten te kunnen sparen tot de laatste klim.

Trouwens ook slecht nieuws voor de koplopers, want hun voorsprong loopt hard terug.

Mooi, vijf Astana-renner willen wegspringen uit peloton. Dat laat Sky toch niet gebeuren? Een coup van Aru, wellicht.

Maakt ons niet uit, er wordt in ieder geval koers gemaakt.

Wie zien we daar? Jawel, Laurens ten Dam in zijn Giant-Alpecin-tenue. Veel hebben we Lau nog niet gezien deze Tour, misschien dat hij vandaag wat kan.

Afzien bergop, dat kan hij zeker. Laten we hopen dat hij lang mee kan.

Sky vindt het wel best en laat de kopgroep vertrekken. Krijgen we dus weer die bekende 'wedstrijd in een wedstrijd'. In de kopgroep gaat het gestreden worden om de dagzege, de favorieten houden zich kalm tot de laatste klim.

Onez voorspelling: daar zal Sky (lees: Poels) het tempo zo hoog houden dat het maar afwachten is of er renners kunnen aanvallen. Als we dan toch moeten gokken, noemen we Porte en Bardet als gevaarlijkste concurrenten voor het podium van Mollema.

Het peloton heeft zich in gang getrokken. Het gaat direct omhoog vanaf de start. Slecht nieuws dus voor de sprinters.

Een klein groepje probeert weg te springen. Daarbij uiteraard ook de bolletjestruidrager Majka.

Iedere dag op Volkskrant.nl: de voorspelling. Vandaag raden we u aan Stephen Cummings op te schrijven.

Waar starten we?
Albertville, waar de Olympische Winterspelen van 1992 werden gehouden, dat wist je natuurlijk uit je hoofd. Drie keer eerder deed de Tour deze stad aan. In 1998 won Jan Ullrich er, Marco Pantani reed toen in het geel. De etappe die een dag later vertrok vanuit Albertville was de beruchte geneutraliseerde etappe in wat de Tour Dopage is gaan heten. De renners staakten vanwege politie-invallen en hele ploegen die naar huis werden gestuurd.

In 2012 won Pierre Rolland. Bradley Wiggins leidde toen het klassement en zou die Tour gaan winnen. Het was de etappe waar zijn ploeggenoot, een zekere Chris Froome, even van hem weg reed en tot de orde werd geroepen door de ploegleiding. Hij moest voor Wiggins rijden.

Wordt het zwaar?
Reken maar: een berg van de buitencategorie, een van de tweede en twee van de eerste categorie, een van die twee is de beklimming naar de finish.

Met recht een koninginnenrit.
Dat vinden wij ook. En we gokken op Steve Cummings. Die kan als geen ander zware bergetappes uitkiezen om er vandoor te gaan, en verliest doodleuk hele uren als het nodig is om een zege te pakken. Dat deed hij al eerder, maar wie hem gisteren zag inrijden voor de tijdrit zag een gretige man die geen genoegen neemt met één overwinning.

Stephen cummings viert zijn overwinning tijdens de zevende etappeBeeld anp

Klaas Jan van der Weij is voor de Volkskrant bij de Tour de France. En zijn foto's zijn verhalen op zich, kijkt u maar eens naar deze bloemlezing uit zijn werk deze Tour.

Persconferentie Sky, waar één fotograaf besloot buiten te gaan staan.Beeld Klaas Jan van der Weij

Noem hem gerust de verrassing van de Tour. Adam Yates (23), drager van de witte trui en de nummer 3 van het klassement. Hij gold als een plakker, maar hij is van 'wereldklasse'.

Hij draagt het wit niet met plezier. Ja, de sportieve prestaties bevallen ook de Brit zelf uitstekend, maar dat gedoe eromheen niet. Die vragen van journalisten, dagelijks als laatste op het podium gehuldigd worden en dus als laatste de bus in, de extra aandacht; hij kan die trui missen als kiespijn, zei hij op de rustdag in Bern tegen journalisten. Lachend, dat wel.

De 23-jarige Yates staat derde, tot verbazing van de ploegleiding, zijn ploeggenoten en eigenlijk hemzelf ook. Zijn doel was om een etappe te winnen in de Tour, nu kan hij nog rijden voor een podiumplek in Parijs.

Lees hier meer over de stunt van Yates: in het wit op weg naar het podium. (+)

Adam Yates krijgt de witte trui overhandigdBeeld anp

Froome wint de Tour dankzij de tijdritten, niet de bergen, concludeert Bart Jungmann.

De individuele tijdrit bleek dan toch de beslissende factor in een Tour die vooral de klimmers leek te gerieven. Zij werden bergop ontmoedigd door het machtige collectief van Sky. Elders zette Christopher Froome in hoogsteigen persoon de wedstrijd naar zijn hand.

Dat deed hij tot ieders verrassing in de afdaling van de Peyresourde, de dag ook waarop de gele trui voor het eerst de zijne was. Nog onverwachter was de coup met Peter Sagan in stormachtig weer in zuidelijk Frankrijk. Uiteindelijk was dat sprokkelwerk in vergelijking met Froome's machtsgreep in de twee tijdritten.

Meestal zijn tijdritten de dood in de pot. Alles wat de sport interessant maakt, gaat verloren in zo'n cijfermatige krachtproef die meer met schaatsen te maken heeft dan met wielrennen. De aardigheid van wielrennen zit juist in het tactisch steekspel tussen individuen die ieder rekenen op een achterban van knechten.

Maakten de andere klassementsrenners zich nog illusies, dan kunnen die nu definitief de prullenbak in. Zelfs als Froome in één van de twee resterende bergritten een inzinking van jewelste krijgt, zal hij zondag met het geel om zijn schouders de Champs-Élysées op rijden. De steun van zijn ploeggenoten nog niet meegerekend.

Froome zette de puntjes op de i in de zeventien kilometer lange tijdrit van gisteren. Hij liet de klok stoppen na 30 minuten en 43 seconden. De renner van Sky had zijn tijdrit perfect ingedeeld. Aan het eerste meetpunt (na 6,5 kilometer) moest hij nog 14 seconden toegeven op Dumoulin en 23 op Richie Porte, die daar de snelste was. Aan het einde van de rit had Froome de Australiër (vierde) op een dikke halve minuut gefietst. Porte finishte in dezelfde tijd als Fabio Aru, die verrassend derde werd.

Mollema moest een kleine anderhalve minuut toegeven op Froome en legde het ook af tegen Adam Yates en Nairo Quintana. Net als gisteren hield de coureur van Trek de schade beperkt. Zijn marge op Yates (4.16 achter Froome) is in het klassement geslonken tot 24 seconden. Quintana volgt nu op 45 seconden van Mollema. Romain Bardet en Porte staan iets meer dan een minuut achter Mollema.

Froome op zijn tijdritfietsBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden