Reacties etappe 15 - Geen goede benen voor Dumoulin, Mollema tevreden

De Colombiaanse wielrenner Jarlinson Pantano heeft zondag de vijftiende etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De renner van IAM Cycling versloeg in Culoz na een rit over zes cols zijn medevluchter Rafal Majka. De Pool nam wel de bergtrui over van de Belg Thomas De Gendt. Lees hieronder het liveblog terug.

Pantano in de sprint met Majka Beeld null
Pantano in de sprint met Majka

Bauke Mollema is nog altijd tevreden. 'Het gaat momenteel heel lekker. Ik ben geen moment in de problemen geweest. Dat is goed om te weten. Er volgen nog vier echte bergritten, hopelijk kan ik dit vasthouden', zei Mollema na de rit in Culoz. De marge met geletruidrager Chris Froome bleef 1.47.

'Het was in het begin heel pittig, op de eerste klim werd heel hard gereden totdat de kopgroep wegreed. Daarna viel het goed mee tot aan de Grand Colombier na honderd kilometer. Toen werd het uit elkaar gereden en in de afdaling ging het op de limiet naar beneden. Maar ik kon me goed handhaven', was zijn verhaal van de dag. Maandag gaat het richting Bern, de woonplaats van zijn ploeggenoot Fabian Cancellara. 'Ja, die zal wel gebrand zijn om in de kopgroep te komen, om te proberen voor eigen publiek te winnen.'

Mollema handhaaft zijn tweede plek in het klassement. Beeld null
Mollema handhaaft zijn tweede plek in het klassement.

Hij had geen goede benen, erkende Tom Dumoulin zondag na de vijftiende etappe van de Ronde van Frankrijk. Toch reed hij aan de voet van de eerste van twee beklimmingen van de Grand Colombier even alleen voorop. 'Ik wilde anticiperen op wat ging komen. Ik dacht: als ik nu iets vooruit ga rijden ten opzichte van de betere klimmers, houd ik het misschien wel vol', vertelde de renner van Giant-Alpecin bij de NOS.

Het was snel gebeurd met de hoofdrol voor de Limburger, die al twee ritzeges op zak heeft. 'Ik had eigenlijk niet zulke goede benen en kwam toch in de kopgroep. Toen ik weer werd achterhaald, wist ik meteen dat ik niet mee zou doen om de ritzege. Ik heb me laten terugzakken om Warren Barguil in het dal nog even te helpen.'

Dumoulin zei uit te kijken naar de rustdag van dinsdag. 'Ik voel me best een beetje moe, die rustdag is welkom.'

Dumoulin tijdens de etappe van zondag. Beeld null
Dumoulin tijdens de etappe van zondag.

'Dit is een ongelooflijke dag', aldus de 27-jarige Colombiaanse ritwinnaar Pantano, die eerder dit jaar opviel met een ritzege in de Ronde van Zwitserland. 'Ik weet niet wat me overkomt, ik ben dolgelukkig. Ik dank ook mijn ploeggenoten die geweldig werk hebben geleverd.'

Pantano had in de vroege vluchtgroep, waarvan hij deel uitmaakte en uiteindelijk alleen met de Pool Rafal Majka voorop overbleef, gezelschap van de Nederlander Stef Clement en de Fransman Jérôme Coppel.

'Het is een droom die uitkomt. Ik kwam weliswaar naar de Tour met een ritzege als doel, maar ik geloofde niet dat het ook echt kon. Ik draag deze overwinning op aan mijn vrouw en aan Mathias Frank, onze kopman die de Tour helaas heeft moeten verlaten.' De Zwitser Frank gaf zaterdag ziek op.

Missie geslaagd, dat was de conclusie van Tom-Jelte Slagter. De renner van Cannondale behoorde tot de avonturiers die de zware bergetappe naar Culoz kleur gaven. 'Ik kan alleen maar tevreden zijn', zei Slagter.

'Het was tot nu toe niet gelukt om te ontsnappen, ook omdat zoiets supermoeilijk is. Ik wilde in deze rit graag mee zijn en dat lukte, als ploeg zaten we zelfs met drie man mee. Dat was helemaal mooi.'

In de strijd om de ritzege konden de mannen van Cannondale niet meedoen. Kopman Pierre Rolland kwam als zevende over de finish, Slagter zelf werd tiende op ruim 2 minuten van ritwinnaar Jarlinson Pantano. 'Qua resultaat was dit wel het maximum voor mij. Ik kon nergens harder', zei Slagter, wiens ploeggenoot Dylan van Baarle in de aanloop naar de eerste beklimming van de Grand Colombier de aanval opende. 'Vanaf toen was het elke klim volle bak, het is niet meer stilgevallen. Dat zal ik morgen wel voelen in de benen.'

Heerlijk gebluf van die Colombiaan. Beentjes stil. Een beetje omkijken. En dan Majka laten komen. Het wiel pakken en er weer overheen komen. Het lijkt zo simpel, is het uiteraard niet, weten wij ook wel.

Majka kan uiteindelijk toch wel enigszins tevreden zijn. Hij neemt de bolletjestrui over. Een trui die hij ook al eerder een keer meenam naar Parijs.

Mollema handhaaft zich keurig in de groep favorieten, zijn tweede plek komt geen moment in gevaar.

Pantano en Majka mogen niet gaan treuzelen, want Reichenbacher geeft gas in de achtervolging, met Vuillermoz in zijn wiel. Zijn achterstand is zo'n 30 seconden.

Dat gaat maar net goed voor Majka, die in de berm moet corrigeren. En daar komt Pantano, de Colombiaan heeft een goede sprint én daalt beter dan de Pool.

Dit wordt nog een interessant duel.

Achteraan het peloton laat Stef Clement lopen, en Froome-knecht Nieve staat stil in de berm. Die berm waar ook Majka de bocht uit vloog.

Bardet probeert weg te komen uit de groep favorieten. Maar, zoals we eerder schreven, dat is een lastige klus met Poels op kop.

Wat ging Froome daar doen? En soort schijnversnelling van een meter of twee. En dan lachend omkijken. Bluf? Overmacht? In ieder geval spannend.

De Zwitser Reichenbach komt bij Pantano. Hun achterstand wordt gegeven op zo'n halve minuut. Komen de twee nog terug in de laatste afdaling?

Cavendish komt over de finish en pakt zijn vierde overwinning Beeld null
Cavendish komt over de finish en pakt zijn vierde overwinning

Op de steile stukken kan Pantano niet volgen. Majka rijdt weer alleen op weg naar de top van de Grand Colombier.

Toch een aanval van Aru. Maar hij en Valverde komen niet zomaar weg. Want? Nou, Wouter Poels rijdt op de kop van het peloton. Zie dan maar eens weg te komen op een klim.

Astana geeft vol gas aan het begin van de klim. Concurrenten van Aru pijn doen. Komt de Italiaanse kopman dan misschien ook nog met een aanval?

Wat gaan de favorieten doen op de tweede beklimming van de Grand Colombier? We hopen opnieuw op een aanvalslustige Bauke Mollema. En wat kan Nairo Quintana?

Kijk, daar komen de twee koplopers, Majka en Pantano, over de finish. We horen de bel van de laatste ronde. Nog maar een keer die Grand Colombier op. Deze keer korter en steiler: 8,4 kilometer à 7,6 procent.

Met een knappe versnelling sprong Alaphilippe naar de koplopers. Nu ligt hij weer anderhalve minuut achter. Het lijkt erop dat hij is gevallen.

Keurig ingreep van een supporter langs de weg: een meerennend jochie wordt van de weg gerukt.

Nee, de favorieten blijven nog even in hun hok. Komt er nog wel een aanval in de tweede beklimming van de Grand Colombier? Laten we het hopen.

Zakarin en Majka voelen de hete adem van Pantano en Alaphilippe, die in de afdaling bij de twee koplopers proberen te komen.

Sterker: die aansluiten bij de koplopers.

In het peloton, dat is uitgedund naar een groepje favorieten, hebben Adam Yates en Alejandro het moeilijk. Goed nieuws dus voor Mollema, die zelf attent achter de Sky-renners geposteerd zit.

Majka gaat goede zaken door voor de bolletjestrui. Ze zijn bijna boven op de Grand Colombier.

Astana heeft in het peloton het stokje overgenomen van Sky. Rosa en Fuglsang bepalen het tempo en peloton wordt dunner en dunner.

Op kop van het peloton het vertrouwde beeld van de Sky-trein die het tempo hoog houdt.

Vencenzo Nibali is inmiddels bijgehaald.

Een Rus en een Pool wagen het erop, maar Zakarin en Majka komen niet zomaar weg.

De beste klimmers in koers: Majka, Durasek, Reichenbach, Zakarin, Navarro, Vuillermoz, Pozzovivo, Pantano, Alaphilippe en Pauwels.

Dat zagen we niet aankomen: Vincenzo Nibali kan niet volgen. Hij was nog even in de aanval, maar dat zal te veel kracht hebben gekost.

Datzelfde geldt voor Tom Dumoulin, die ook moet lossen.

Er vormt zich een nieuwe kopgroep. Althans, de vier vluchters zijn bijgehaald.

Pozzovivo kan niet meer volgen in het kopgroepje. In de achtervolgende groep zakken er steeds meer renners uit.

Grmay, de Ethiopiër bijvoorbeeld. Dylan van Baarle, Tom-Jelte Slagter en Stef Clement kunnen ook niet volgen.

Is Thomas Voeckler het eerste slachtoffer? Hij hangt aan het elastiek, zoals dat zo mooi heet.

De koplopers zijn begonnen aan de Grand Colombier, een buitencategoriecol van 12,8 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8%. Kan Dumoulin aanklampen? Of misschien is hij zelfs wel sterk genoeg om weg te springen.

De 26 achtervolgers kunnen het vertrokken viertal zien rijden. Een viertal dat overigens wel goed samenwerkt.

Een mooi viertal vormt zich nu op de kop. De solo van Dumoulin was misschien ook wat opportunistisch. Hij krijgt gezelschap van Pantano, Nibali en Pozzovivo.

De achtervolging op Dumoulin wordt geleid door Pantano. Met hem mee zijn Nibali en Pozzovivo.

Dylan van Baarle kan niet volgen. Maakt Vincenzo Nibali de sprong naar de Nederlander?

Mooi, Dylan van Baarle en Tom Dumoulin samen in de aanval.

Rafal Majka staat nu bovenaan in het bergklassement. Hij is Thomas De Gendt voorbij, die vroeg in de etappe probeerde weg te springen, maar daar uiteindelijk de prijs voor moest betalen.

Als Sagan heelhuids in Parijs komt, kan hij voor het vijfde jaar op rij de groene trui aantrekken. Moet er iets veranderen aan de puntentelling, omdat hij zo oppermachtig is?

Nee, vindt Mark Cavendish, die ondanks zijn vier sprintzeges al op geslagen positie staat in het sprintklassement. 'We voeren deze discussie enkel en alleen door Peter Sagan, maar hij is geen normale renner. Als je het systeem aanpast, creëer je eigenlijk een anti-Sagan-trui. Dat zou respectloos zijn, want hij verdient de groene trui echt. Hij gaat mee in de vlucht en sprint ook altijd mee.'

Bau en Lau, niet per se onze keuze, maar goed. Ze waren een knap team, drie jaar geleden, voor Belkin. Maatjes ook. Nu rijdt Mollema als kopman van Trek en heeft Ten Dam een vrije rol bij Giant.

Gisteren hebben ze even wat gekletst, zei Ten Dam bij de NOS. En Lau is trots op Bau: 'Zo goed als nu heb ik hem nog nooit gezien.'

We melden het maar even: Serge Pauwels wint de tussensprint. Wat hij daar aan heeft? Niets. Nouja, een financiële vergoeding.

De voorsprong van de kopgroep is zo'n 6,5 minuut. Nog 90 kilometer tot de finish, met in de finale twee keer Grand Colombier.

Titi, zo wordt Thomas Voeckler liefkozend genoemd in Frankrijk. Niet door zijn collega's in het peloton overigens. Hij is onberekenbaar, trekt gekke bekken, is niet vies van een beetje toneelspel en aandachttrekkerij.

Vinden wij wel mooi. Net als zijn sprintje op de top van de Col de Sappel. Even vol in beeld. De bergpunten wegsnoepen voor Majka, die nu virtueel gelijk staat met Thomas De Gendt in het bergklassement. Parmantig zonder handen het jasje dichtritsen.

Jesus Herrada van Movistar is uit koers. Ploegbaas José Luis Arrieta: Jesus had koorts vannacht. He heeft wel wat gegeten, maar moest direct overgeven.'

Mooie kopgroep met vier Nederlanders. We geven u de namen: Jon Izagirre en Nelson Oliveira (Movistar), Vincenzo Nibali en Tanel Kangert (Astana), Rafal Majka (Tinkoff), Domenico Pozzovivo en Alexis Vuillermoz (AG2R-LaMondiale), George Bennett (LottoNL-Jumbo), Haimar Zubeldia (Trek), Stef Clement, Jérôme Coppel en Jarlinson Pantano (IAM), Pierre Rolland, Tom-Jelte Slagter en Dylan van Baarle (Cannondale-Drapac), Serge Pauwels (Dimension Data), Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), Steve Morabito en Sébastien Reichenbach (FDJ), Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18), Alberto Losada en Ilnur Zakarin (Katusha), Kristjian Durasek, Tsgabu Grmay en Jan Polanc (Lampre-Merida), Romain Sicard en Thomas Voeckler (Direct Energie), Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step), Dani Navarro (Cofidis) en Ruben Plaza (Orica-BikeExchange).

Nee, het is niet de Tour van Wilco Kelderman, zoveel was al duidelijk. Maar dat Wilco Kelderman er nu al af moet...

Er wordt heel hard gereden in de eerste kilometer. De Col du Berthiand op, 6 kilometer à 8,1%, dat is steil. Voorin proberen Zakarin en Majka weg te rijden, maar makkelijk gaat het niet.

Achterin zien we Thomas De Gendt rijden, de bolletjestruidrager. Hoe dat kan? Hij dacht zelf de vroege vlucht te formeren, maar hij heeft zichzelf opgeblazen.

Bauke Mollema keek zondag tevreden naar de strakblauwe lucht boven Bourg-en-Bresse. 'Toen we deze rit hebben verkend was het heel slecht weer. Het zijn heel smalle afdalingen, best gevaarlijk. Gelukkig gaat dat nu in ieder geval over droge wegen', vertelde Mollema voor de start bij de NOS.

Mollema werd geconfronteerd met lovende woorden van klassementsleider Chris Froome, die de kopman van Trek-Segafredo zijn voornaamste concurrent noemde. 'Ach, hij kan moeilijk iets anders zeggen. We zien het wel, het zegt me niet zoveel', sprak de Groninger nuchter. Hij rekent zondag op aanvallen van de mannen die kort achter hem staan in het klassement, zoals de Colombiaan Nairo Quintana. 'Ik verwacht niet dat er hele grote verschillen ontstaan, maar het is belangrijk om gefocust te zijn.'

Het peloton is vertrokken. Als we het snelste schema aanhouden komen ze rond 17:18 uur over de finish. Langzaamste schema: 17:51.

Hoogtepunt ligt na 113 kilometer: de Grand Colombier, de enige col van de buitencategorie vandaag. 12,8 kilometer à 6,8%.

Schreven we eerder al over de Tour dat het zo bijzonder is dat er zo weinig renners zijn afgestapt. In de Ronde van Polen is het andersom: Bijna de helft van het peloton gaat vandaag niet meer van start. Liefst 85 renners stapten in de etappe van zaterdag af, verkleumd tot op bot vanwege de aanhoudende regen en frisse temperaturen.

De Belg Tim Wellens was waarschijnlijk de enige renner die genoot van het barre weer. Hij maakte een knappe solo af met meer dan 4 minuten voorsprong op de Italiaan Davide Formolo, die als tweede arriveerde in de lastige bergrit naar Zakopane.

Heftige beelden uit de Ronde van Qinghai Lake. Zie hoe een idioot, excusez le mot, rustig denkt over te kunnen steken terwijl een peloton met meer dan 70 kilometer per uur richting finish sprint.

We kunnen er zelf eerlijk gezegd geen genoeg van krijgen: de rennende Froome op de Ventoux. Onvertoond. Sky-ploegbaas Dave Brailsford kon er ook wel om lachen. En hij heeft ook nog een aardig imitatie in huis.

Geen Olympische Spelen voor Simon Gerrans. De 36-jarige Australiër stapte deze week uit de Tour nadat hij zwaar ten val kwam in de afdaling van de Col des Trois Termes en daarbij zijn linkersleutelbeen brak. Hij is inmiddels geopereerd, maar de Australische wielerbond bevestigde dat de wegrace in Rio te vroeg komt.

Gerrans gold als medaillekandidaat in Rio. Hij pakte al eens zilver in de wegrace van het WK 2014 en won onder meer de klassiekers Milaan-Sanremo en Luik-Bastenaken-Luik.

Wielerverslaggevers Iwan Tol en Pieter Sabel reizen mee in in de wielerkaravaan en doen elke dag een voorspelling. Vandaag de 15de etappe van Bourg-en-Bresse naar Culoz over 160 kilometer.

Wat krijgen we vandaag?
We denken dat de klassementsmannen weer vooral elkaar in de gaten houden vandaag. Dat geeft de ruimte voor een vroege ontsnapping die de winnaar gaat leveren, zoals wel vaker is gebeurd.

En er is inmiddels een specialist in dit soort ontsnappingen.
Steve Cummings komt bijna elke dag bij de laatste 20 binnen. Zoveel mogelijk sparen, zoveel mogelijk tijd verliezen en dan toeslaan in de etappes die hij van tevoren uitkiest als een jager zijn prooi. Zo won hij al een etappe deze Tour, en bij de Dauphiné in juni ook. Zou ons niets verbazen als hij vandaag heeft opgeschreven.

De rit van Montélimar naar Villars-les-Dombes was een tegenwindrit. Dat de start een kwartier was vervroegd, kon niet voorkomen dat de renners zich voortbewogen alsof de weg was ingesmeerd met appelstroop, schrijft columniste Lidewey van Noort.

'Zalmen die hoog uit het water sprongen, een beer die kalm in de rivier zat te wachten op zijn kans om een vette vis te vangen - het was alsof ze de Touretappe uitbeeldden. Af en toe vloog een vogel kwetterend door het beeld. Drie babybeertjes zaten geduldig op de oever te wachten tot hun moeder eindelijk beet had - de trouwe kijkers.

'Twee zalmen later ving Mark Cavendish zijn vierde etappezege.'

De Brit Mark Cavendish won gisteren zijn vierde etappe in deze Ronde van Frankrijk. De sprinter van Dimension Data versloeg na 208 kilometer in Villars-les-Dombes in de massasprint de Noor Alexander Kristoff en de Slowaak Peter Sagan. De kleine Brit komt nu op een totaal van 30 zeges in de Tour, vier minder dan Eddy Merckx.

Lees hier het etappeverslag terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden