Reacties Bush, Blair, Chirac, Balkenende

De Amerikaanse president Bush heeft zondag in Parijs gezegd dat met Ronald Reagan 'een groot Amerikaan is heengegaan' en dat zijn dood 'een trieste dag voor Amerika' is....

'Tijdens de jaren van president Reagan heeft Amerika een periode van verdeeldheid en twijfel achter zich gelaten en door zijn leiderschap heeft de wereld een periode van angst en tirannie achter zich gelaten.'

Bush prees het karakter van Reagan. 'Hij heeft het respect van Amerika gewonnen met zijn grootsheid, de liefde won hij met zijn goedheid', aldus Bush.

De president werd op de hoogte gesteld van Reagans dood na een diner met de Franse president Chirac in het Elysée in Parijs. In een inderhaast belegde ontmoeting met verslaggevers reageerde hij op Reagans dood. Eerder had het Witte Huis namens Bush al een verklaring doen uitgaan.

Bush zei dat hij Reagans weduwe Nancy en haar familie telefonisch zijn condoleances heeft aangeboden.

De vader van Bush, die vice-president was onder Reagan voordat hijzelf president werd, zei dat hij en zijn zoon veel hebben geleerd van Reagan. De vrouw van Bush senior, Barbara, zei tegen verslaggevers bij hun huis in Kennebunkport, dat ze vooral aan Reagan waardeerde dat hij 'voor een aantal principes stond'.

De Britse premier Tony Blair heeft de overleden Ronald Reagan een 'goede vriend van Groot-Brittannie' genoemd. Dat stond zaterdagavond in een verklaring van Downing Street

De Franse president Jacques Chirac heeft de zaterdag overleden Amerikaanse oud-president Ronald Reagan 'een groot staatsman' genoemd. Dat staat zondag in een verklaring van het Elysee. Daarin staat verder dat Chirac zich 'bedroefd en bewogen' voelt door de dood van Reagan.

Premier Balkenende beschrijft Reagan als een markante president die een grote bijdrage leverde aan de hereniging van Europa. De premier heeft namens de regering steun betuigd aan de familie van Reagan.

'Op het breukvlak van de Koude Oorlog was Reagan een markant president van de Verenigde Staten', aldus Balkenende. 'Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan het beeindigen van het conflict tussen Oost en West en daarmee aan een herenigd Europa.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden