RBS dreef bedrijven expres faillissement in

Royal Bank of Scotland heeft 'goede, levensvatbare' Britse bedrijven opzettelijk het faillissement in gedreven, om hun bezittingen daarna tegen dumpprijzen te kunnen opkopen. Twee maandag verschenen rapporten over RBS hebben opnieuw tumult veroorzaakt in het Verenigd Koninkrijk over de praktijken van Britse banken.

AMSTERDAM - Een adviseur van minister Vince Cable van Economische Zaken vergaarde voor zijn rapport bewijzen van honderden kleine Britse bedrijven die onzacht in aanraking zijn gekomen met de Global Restructuring Group, de RBS-divisie met de taak in financiële nood verkerende ondernemers voor een faillissement te behoeden. In plaats daarvan, beweren de ondernemers, werden ze juist over de rand geduwd door GRG. Vervolgens kocht West Register, de vastgoedtak van RBS, voor liquidatieprijzen hun bezittingen op.


'Ik werd er soms misselijk van, het is echt onrustbarend', zei de adviseur, de zakenman Lawrence Tomlinson, over de bewijzen die hij voor zijn rapport verzamelde. 'Dit vernielt niet alleen bedrijven, maar heeft ook een reusachtig schokeffect op persoonlijke levens, met soms de ineenstorting van gezinnen als gevolg.'


Zodra bedrijven in nood kwamen, werden ze niet meer geholpen door hun vertrouwde bankadviseur van RBS, maar kwamen ze onder toezicht te staan van de Global Restructuring Group, ook wel het hit squad ('moordcommando') genoemd. Prompt moesten ze hogere vergoedingen en meer rente betalen op hun leningen, en kregen ook een boete omdat ze door GRG moesten worden geholpen. Eén van de bedrijven zegt alleen al aan GRG-premies 307 duizend euro te hebben moeten betalen. Een ander bedrijf zegt door de RBS-divisie gedwongen te zijn een extra som van 48 duizend euro te hebben moeten betalen om bij de bank te kunnen lenen.


Minister Cable noemt de beschuldigingen 'zeer ernstig' en heeft de bewijzen doorgestuurd aan de Britse toezichthouders. George Osborne, de Britse minister van Financiën, liet weten geschokt te zijn. 'We zijn druk bezig deze problemen uit te zoeken, we proberen ze niet onder het tapijt te vegen.'


RBS, nog altijd voor ruim viervijfde in handen van de Britse belastingbetaler, maakte maandag als reactie op het rapport bekend het advocatenkantoor Clifford Chance in de arm te hebben genomen om de eigen praktijken tegen het licht te houden.


De op één na grootste Bank van het Verenigd Koninkrijk had zelf al in juli Andrew Large, een voormalige topbestuurder bij de Bank of England, opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek naar het reilen en zeilen van RBS. Het eveneens maandag gepubliceerde rapport van Large vond bewijzen dat RBS ondernemers in nood laakbaar heeft behandeld. Volgens Large heeft RBS zich kwetsbaar gemaakt voor de beschuldiging van belangenverstrengeling.


RBS reageerde maandag in een brief aan Large. 'Om klanten te verzekeren dat ze het volste vertrouwen kunnen hebben in onze toewijding aan hen, heb ik Clifford Chance gevraagd om deze kwestie te onderzoeken', schreef Ross McEwan. De RBS-bestuursvoorzitter zei dat de Global Restructuring Group werkt met cliënten die door de problemen van hun bedrijf onder grote druk staan. 'Niet elk bedrijf dat ernstige financiële problemen tegenkomt, kan worden gered', aldus McEwan. In februari presenteert RBS een plan voor de omgang met klanten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden