REPORTAGE

Ravage in Heerlen: 'Een enorme vuurbal en een explosie'

Heerlen opgeschrikt door explosie

Het was 8.07 en ze werd 'letterlijk wakker geschud', zegt een bewoonster schuin tegenover het Heerlense flatgebouw dat vanmorgen door een explosie werd verwoest. 'Ik hoorde een enorme knal. Ik dacht dat het een aardbeving was en hoorde overal ramen inslaan - tikkeltikkeltikkel.'

Het specialistisch bijstandsteam USAR.NL zoekt met speurhonden naar eventuele slachtoffers na een explosie in een flatgebouw aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Gerard Italiaander, die in een ander flatgebouw woont: 'Mijn vrouw zag vanuit de keuken een enorme vuurbal. Daarna hoorde je een keiharde knal en zag het buiten helemaal wit van het puin door die explosie.'

Buurtbewoonster Sarah (36) stond net onder de douche toen ze die knal hoorde: 'Je weet totaal niet wat er gebeurt. Ik dacht aan een aardbeving en was even echt in paniek.' Een andere buurvrouw: 'Toen mijn zoon door het raam keek en de ravage zag, dacht hij dat er een vrachtwagen in de flat was gereden.'

Buiten zagen de bewoners een gewonde man op het grasveld voor de flat liggen. Het bleek een stratenmaker te zijn die met een slijpmachine stoeptegels aan het bewerken was. 'Door de drukgolf is hij wel zes meter door de lucht gevlogen', zegt Italiaander. Zijn bovenbuurvrouw, die verpleegster is, heeft zich als eerst over het slachtoffer ontfermd. De man is zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd - zijn slijptol ligt uren later nog onbeheerd op het gras.

Ravage

Als je vanmorgen de ravage rond het flatgebouw aan de Lindhbergstraat in Heerlen aanschouwt, mag het een wonder heten dat er zo weinig slachtoffers zijn gevallen. Het halve flatgebouw van drie verdiepingen is compleet verwoest door de explosie. Vanuit de opengereten verdiepingen hangen verwarmingsradiatoren aan hun buizen te bungelen. De hele straat is bezaaid met puin en glas. In de bomen hangen weggeblazen tafelkleden en zelfs een tl-buis.

'Het lijkt wel oorlog', zeggen de buurtbewoners. Maar zij zijn ook de eersten die buitenstaanders en journalisten, die ontzet naar de negen appartementen en drie winkeltjes op de begane grond blikken, gerust stellen: de flats stonden leeg, want ze zouden gerenoveerd worden. En de winkeltjes (tweedehands boeken, wasserette, kapper) waren nog dicht. 'Dat is een geluk bij een ongeluk', erkennen de bewoners.

Tientallen appartementen en huizen rondom het flatgebouw zijn eveneens zwaar beschadigd. Niet alleen ruiten zijn gesneuveld, complete puien en kozijnen zijn ontzet. Bij de nabijgelegen Plus-supermarkt, die net open was gegaan, werden de deuren ontwricht en klapten de ruiten eruit. Een vroege klant kreeg een plaat op zijn hoofd en een caissière werd omver geblazen. Bij de Etos in een ander flatgebouw ligt de hele etalage aan gruzelementen. Ook geparkeerde auto's zijn zwaar beschadigd.

De hele dag wordt druk gespeculeerd over de oorzaak. Het moet wel een gasexplosie zijn geweest, zeggen de bewoners. 'En niet van een gaslek dat net is ontstaan. Dit moet een enorme gasophoping zijn geweest, misschien wel van dagen lang', denkt Italiaander. De explosie is in een kilometers wijde omtrek gehoord en gevoeld.

Rondom de flat wordt gezocht naar sporen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Het systeemplafond van nabijgelegen supermarkt Plus kwam naar beneden. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Het glas van gesprongen ramen in de huizen in de omgeving wordt opgeruimd. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Slachtoffers

De drie slachtoffers - de zwaargewonde stratenmaker en twee lichtgewonden - zijn buiten de flat gevallen. Volgens buurtbewoners had de explosie geen kwartier later moeten gebeuren, want dan fietsen veel scholieren langs het gebouw naar school. Later op de dag zijn er veel meer mensen op straat en in de winkels, aldus bewoners, en was de ramp helemaal niet te overzien geweest. Voor de zekerheid speuren de hulpdiensten later op de dag nog met speurhonden naar mogelijke slachtoffers onder het puin, maar die worden - gelukkig - niet gevonden.

'Godzijdank valt het aantal gewonden mee', beaamt waarnemend burgemeester Frans Weekers, die ruim een jaar geleden moest opstappen als VVD-staatssecretaris van Financiën. 'Maar de ravage is enorm en de bewoners zijn in shock.' Uit voorzorg worden tientallen woningen rond de flat ontruimd. De bewoners worden opgevangen in een zorgcentrum in de buurt. Ruim vijftig van hen kunnen voorlopig nog niet terug naar hun huis, krijgen ze later op de dag te horen.

Eurocommissaris Frans Timmermans, die hemelsbreed 300 meter van het verwoeste flatgebouw woont, toont via Facebook zijn medeleven: 'Heb erg te doen met de drie gewonde buurtgenoten en de getroffen bewoners en winkeliers. Vervelend om het van zo'n afstand te moeten volgen. Maar bij ons thuis gelukkig iedereen ongedeerd, behalve een erg geschrokken hond die net buiten liep.'

Brandweerlieden en ambulancebroeders ontfermen zich over de zwaargewonde stratenmaker. Beeld anp
Burgemeester Frans Weekers bij het flatgebouw aan de Van Weerden Poelmanstraat in Heerlen. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.