Rauw-jongen Tom gaat tóch naar school

De 15-jarige Tom Watkins wordt niet uit huis geplaatst en gaat vanaf 7 januari 2013 deelnemen aan erkend onderwijs. Dat is de uitkomst van afspraken tussen Tom en zijn moeder, Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam, Leerplicht, het Geert Groote College Amsterdam en de Wereldschool. Deze afspraken zijn het resultaat van de bemiddeling met alle betrokken partijen door Kinderombudsman Marc Dullaert.

Rauwjongen Tom Watkins in de documentaire Rauw Beeld ANP
Rauwjongen Tom Watkins in de documentaire RauwBeeld ANP

Bureau Jeugdzorg is in december een spoedprocedure gestart om Tom uit huis te plaatsen. Aanleiding voor dit verzoek was het feit dat Tom niet deelneemt aan erkend onderwijs. Overeengekomen is dat de spoedprocedure tot uithuisplaatsing wordt stopgezet omdat Tom met ingang van maandag 7 januari onderwijs volgt bij de Wereldschool en leerling is van het Geert Groote College Amsterdam.

Onderwijs via de Wereldschool maakt het mogelijk dat Tom zowel in Groot-Brittannië als in Nederland onderwijs kan volgen. Dit is relevant omdat Tom met zijn moeder in het lopend schooljaar ook geregeld bij zijn broer en vader in Groot-Brittannië zal zijn.

Alle partijen zijn verheugd dat er een oplossing in deze zaak is gekomen. Kinderombudsman Marc Dullaert: 'Ik juich het toe dat er een oplossing is gekomen, die aansluit bij de wensen en behoeften van Tom. Ieder kind heeft volgens het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind het recht om op te groeien bij zijn ouders én recht op onderwijs. Met deze oplossing komen alle partijen hieraan tegemoet.'

Gepest
Tom ging de afgelopen jaren niet meer naar school omdat hij daar zou worden gepest om zijn dieet. Bovendien verkocht de schoolkantine niet het gewenste voedsel. Tom en zijn moeder eten onder meer rauwe groenten, fruit, noten, zaden, crackers, chocolade en smoothies. Volgens hen is het ongezond om verhit, gebakken of gekookt voedsel te eten, waaronder ook vlees en zuivel. Zijn moeder gaf hem thuis les, maar had daarvoor geen toestemming van de leerplichtambtenaar.

Onlangs werd er een documentaire uitgezonden over de levensstijl van Tom en zijn moeder. Daarin meldde een kinderarts dat Tom ondervoed zou zijn. Toen Bureau Jeugdzorg met een uithuisplaatsing dreigde, besloot Tom onder te duiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden