Ratko

De juiste man op de juiste plaats: NOS-verslaggever Kees van Dam op het Malieveld in Den Haag, tussen de demonstrerende militairen. Goed voor het plaatje, net nu Mladic gearresteerd was. Kort na het nieuws lepelde Van Dam moeiteloos het dossier op uit zijn blote hoofd.


Televisie hield vanaf dat moment niet meer op over Ratko M., en terecht. NOS, RTL en internationale zenders gingen uren over op live.


Probleempje: er was geen beeld. Al helemaal niet van de Servische generaal, hooguit van de Bin Ladenachtige villa waar hij had verbleven. Geen smoezelige beelden van een bebaarde en vervuilde Mladic wiens open mond met een wattenstaafje wordt beroerd. Geen iconisch beeld van toekijkende bestuurders in de regiekamer. Enkel de statische pose van president Tadic die het arrestatie op een persconferentie wereldkundig maakte.


Televisie en kijker waren beide aangewezen op hun eigen verbeeldingskracht. Het enige portret van de gearresteerde zat in een kort fragmentje van een Servische minister die op de staatstelevisie een op de computer bewerkte foto toonde. Een kale, dikke man. Met de toevoeging: 'Alleen is Mladic nu magerder en ouder. Veel ouder.' En, zoals Nieuwsuur hem een paar seconden van achteren kon tonen, met een pet op.


Bij de ingang van het gerechtsgebouw in Belgrado - een van de pleisterplaatsen van de verzamelde wereldpers - wist correspondent David-Jan Godfroid te melden dat Mladic enkele jaren een verlamde arm had overgehouden na een beroerte. Mladic is, zo wist Godfroid, 'een beetje trieste man om te zien'.


Die trieste man kwam onophoudelijk voorbij in archiefbeelden die de leemte moesten vullen. De angstige moslimbevolking van Srebrenica geruststellend, gewichtheffend, schakend met vriend Karazic, en blaffend tegen de machteloze 'overste Karremans': 'Ik zeg altijd: ik ben de pianist. Schiet niet op de pianist.' Mladic: 'U bent een waardeloze pianist.'


Alle oudgedienden kwamen voorbij in de reacties. Couzy. Voorhoeve. Pronk. Kok. Elke rubriek had zijn eigen vluchtelingen en nabestaanden. Met elk dezelfde opgeluchte boodschap: 'Laat, maar goed dat het recht zegeviert.'


Even leek er beeldend nieuws te komen, toen de BBC meldde dat Mladic rond drie uur Nederlandse tijd de Scheveningse gevangenis zou betreden. Loos alarm, maar genoeg om de pers en masse te doen uitrukken. Van de vijf w'tjes van het vak is immers de 'waar?' niet de minste.


Daar stonden ze, EenVandaag, RTL Nieuws en de NOS, voor de gesloten poort, met lege handen - een weinig benijdenswaardige positie. Om 18.00 uur gaf Kees van Dam duiding: 'Het kan zijn dat Mladic met een heli landt op de binnenplaats. Het kan ook zijn dat hij met de auto komt. Dan komt hij aan de voordeur hier.'


Twee uur later stond Van Dam er nog, nu in de kletterende regen. In diezelfde bui sprak Uitgesproken EO even later met een 'Kenner van het Joegoslavië-Tribunaal'. Op de achtergrond zag je het NOS-busje waarin Kees van Dam zich stond droog te wrijven.


De intocht van Mladic kan nog wel een week op zich laten wachten, wisten alle beschouwers en deskundigen. Onze jongens aan het nieuwsfront verdienen bescherming, bij voorkeur van een paraplu.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden