Ratjetoe

S edert april 2004 wordt er elke werkdag tussen de middag op Radio 747 AM een aflevering uitgezonden van het hoorspel Het bureau, naar de gelijknamige roman van J....

Gijs Zandbergen

Net als het boek gaat het hoorspel over niks. Het bevat geen plot, heeft kraak noch smaak en verwijst zelfs niet naar seks als drijfveer van menselijk handelen. In feite zijn het aan elkaar geplakte scènes met in de hoofdrollen een aantal eenkennige kneuzen, werkzaam op een bureau in de non-profitsector. Het bureau is te vergelijken met Big Brother of een willekeurige reality-soap, maar dan saaier. Toch ben ik eraan verslaafd, doordat figuren en situaties zo herkenbaar zijn voor een voormalig ambtenaar. Gelukkig hoef ik me met niemand te identificeren. Althans, dat vind ik zelf. Ik gluur alleen maar mee. En dat zonder gêne, want het is fictie.

De hoorspelserie is aanbeland bij aflevering 285 en er zijn, dacht ik, nog een kleine tweehonderd afleveringen te gaan. In de zomer liggen de uitzendingen stil. Voor die twee maanden heeft de NPS, net als vorig jaar, een vervanger geprogrammeerd, De bureaula, die op dezelfde tijdstippen als He t bureau wordt uitgezonden.

De bureaula is een ratjetoe van liedjes, tijdsbeelden, reportages en geluidsopnamen die in Het bureau aan de orde zijn geweest. Als een van de hoogtepunten geldt het voorlezen door hoofdrolspeler Krijn ter Braak van de vragenlijsten over brood, zeisen, dorsvlegels en andere flauwekul, waarmee de hoofdpersoon Maarten Koning zich in zijn werkzame leven onledig hield. Andere juweeltjes zijn de geluidsopnames die het Meertensinstituut (het echte Bureau) heeft liggen van interviews die Voskuil heeft gemaakt.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar voor een verslaafde volger van Het bureau verhoudt het zich als methadon tot heroïne. Of het dan ook veel nieuwe luisteraars aantrekt, waag ik te betwijfelen. Nieuwsgierigen kunnen veel beter naar www. hoorspelhetbureau. nl gaan, want daar zijn alle voorgaande afleveringen van Het bureau te downloaden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden