Ratificatie EU-verdrag omgeven met relletjes

Ongeveer 150 actievoerders hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de vijftien EU-landen donderdag op een striemend fluitconcert onthaald. De ministers ondertekenden in het Paleis op de Dam het Verdrag van Amsterdam....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Tijdens de ondertekeningsplechtigheid ging het fout in een zijstraat. Er knalden rotjes, en een bommetje rookte. Een actievoerder duwde een dranghek om en werd door agenten besprongen. Politiepaarden raakten in paniek, arrestatieteams rukten uit, en er vielen klappen.

Toen de rook was opgetrokken, waren vijf personen gearresteerd.

De stoet trok daarop luidruchtig naar een politiebureau in de buurt om de vrijlating van de arrestanten te eisen. Ze staken een EU-vlag in brand en hielden dreigend stenen in de lucht. Er sneuvelde een ruit van een politieauto.

Tussendoor kwam het bericht dat de politie bezig was met de ontruiming van het actiekamp Groenoord bij Ruigoord in de Amsterdamse haven. Daar bezetten actievoerders al enige weken een stuk grond dat moet worden uitgegraven voor een nieuwe haven. Het bericht een gerucht te zijn. Maar de meeste demonstranten gingen onmiddellijk naar Ruigoord.

Een klein stukje Amsterdam leek gisteren op de vesting-Amsterdam tijdens de Eurotop in juni, toen de regeringsleiders van de EU-landen het Verdrag van Amsterdam sloten. De Dam was afgezet met veel politie. En alle actiegroepen die in juni tegen de EU demonstreerden, waren vertegenwoordigd.

Iedereen was er: de punkers, de hanekammen, de Autonomen en de groep 'Minder auto, meer milieu'. Er klonken protesten tegen de gentechnologie, tegen de kapitalistische EU, tegen het Fort Europa, tegen de euro en het weinig democratische gehalte van de unie.

Ook actievoerdershumor was er. Woensdag stond er een oproep in de krant: 'Jij met blauw pak en witte helm. Ik was die ene met het blauwe oog en bloedlip. We keken elkaar langdurig aan. Zullen we elkaar weer ontmoeten? Do 2 okt. 10 uur op de Dam.'

Toen de auto's met de hoge gasten om twee uur wegreden, was het aantal actievoerders gemakkelijk te tellen. Ze riepen nog eenmaal de standaardleuze: 'EU rot op' 's Avonds gooiden veertig demonstranten op de Elandsgracht enkele ruiten van het hoofdbureau van politie in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden