Ratelend protest tegen doping

Angelique Braun staat zaterdagmorgen driftig te ratelen voor het Palais de l'Europe in Straatsburg. Haar protest, en dat van haar vijftien metgezellen, geldt de ruim 180 wielrenners die aan het begin van de middag van start zullen gaan in de zevende etappe van de Ronde van Frankrijk....

Van onze verslaggever

'Non au dopage', roepen Braun en de anderen wanneer een coureur over de Avenue de l'Europe passeert om de startlijst te tekenen. 'Hebben jullie niets beter te doen', roept nummer 183 (Jacky Durand) terug.

'De reacties verschillen nogal', zegt Braun naderhand. 'De één steekt zijn duim op, de ander is het er duidelijk niet mee eens. Maar het zijn juist die renners die we proberen te bereiken.'

Het protest is een persoonlijk initiatief en richt zich in eerste instantie tot de burgers van Straatsburg. De citoyens, zoals dat in het Frans zoveel fraaier heet, wordt duidelijk gemaakt dat er in het peloton bedriegers zijn en 'anderen die proberen de waardigheid van de sport' te bewaren.

Volgens dit burgercomité wordt bij wielerwedstrijden een maskerade opgevoerd waarbij eigenlijk alleen maar verliezers zijn. De sport gaat eraan, de sporters gaan eraan en de toeschouwers zijn medeschuldig doordat ze in hun enthousiasme steeds meer verlangen van de coureurs.

De coureurs zelf zijn volgens Braun slachtoffers. 'De echte schuldigen zijn de sponsors. De hele wereld draait om geld tegenwoordig, maar in een sport als wielrennen is dat wel erg sterk. Het is een puur commerciële sport.

'De bedrijven zijn heel direct bij de sportploegen betrokken en hebben er alle belang bij dat hun renners voorop rijden omdat ze dan veel in beeld komen en goede reclameobjecten zijn. Het is dus niet zo gek dat juist in het wielrennen bepaalde grenzen worden overschreden.'

Het vlugschrift roept alle burgers op zich te scharen rond de witte vlag die de demonstranten met zich mee voeren.

Maar weinig toeschouwers voelen zich kennelijk aangesproken. Het groepje wordt niet groter dan de oospronkelijke vijftien en verdwijnt langzaam uit beeld.

Wanneer renners en toeschouwers, vlak voor de start van de zevende rit, een minuut stilte in acht nemen voor de slachtoffers van de natuurramp vorige week in Straatsburg, is heel in de verte nog de ratel van Angelique Braun te horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden