Recept

Ratatouille, lekker in het pannetje

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: ratatouille. Hoofdgerecht voor 4 personen.

null Beeld null

Sinds sociale media voor iedereen bereikbaar zijn, heeft men de neiging om, behalve kattenfilmpjes, ook zijn of haar eten op de kiek te zetten. Ontbijt, lunch, diner, het maakt niet uit. Rond de feestdagen overstromen 'gourmetfoto's' de tijdlijnen van menig digitaal sociaal mens: schotels rauw vlees, rauwe groenten, een biertje voor paps, een wijntje voor mams en frisjes voor de kinders, omringd door flessen saus en stukken afbakstokbrood.

Gewoon doordeweeks vind je vaak foto's van mensen die óf heel spannend uit eten zijn - en dan zie je mooie foto's van echt mooie bordjes - óf van mensen die honger hebben. Dat laatste levert vaak verschrikkelijke foto's op van bakjes 'kapsalon' of aangevreten hamburgers.

Hierdoor besef je eens te meer dat voedselfotografie een vak is. Een bord macaroni, risotto of stamppot eruit laten zien alsof het écht lekker is, is een heus talent. De leek plaatst meestal foto's waarop het lijkt alsof iemand in het bord is gaan zitten, het heeft laten vallen of nog erger: alsof het al eens is gegeten.

Lieve gebruikers van sociale media en een smartphone: doe dat alsjeblieft niet. Als je gewoon schrijft dat je risotto eet, weten wij precies hoe het eruitziet. Wil je toch graag een fotootje plaatsen, omdat Instagram nu eenmaal een plaatjesmedium is, wek dan de illusie van eten.

Tegenwoordig leveren wij Volkskoks onze eigen kiekjes aan, zodat men op de website het Volkskeukentje van die dag kan zien. Vandaag eten we ratatouille, dus op volkskrant.nl treft u een foto van mijn lievelingspan aan. Daarin zat de ratatouille. Echt waar.

(tekst gaat verder onder de foto)

Ingrediënten

1 grote ui
3 tenen knoflook
olijfolie
zout, peper
1 kleine groene courgette
1 gele courgette
1 grote aubergine
1 groene paprika
1 blik tomatenblokjes
1 klein blikje tomatenpuree
2 à 3 eetl. Provençaalse kruiden
3 laurierblaadjes

null Beeld null

Snipper ui en knoflook en fruit in een forse sliert olijfolie tot ze zacht zijn. Snijd de courgettes in kwartjes, de aubergine in blokjes van 2 bij 2 centimeter en de paprika in stukjes. Doe de gesneden groenten bij het ui- knoflookmengsel en roer even goed door elkaar.

Voeg het blik tomatenblokjes en de tomatenpuree toe en bestrooi met zout en peper. Doe de Provençaalse kruiden en de laurier erbij, breng aan de kook en laat vervolgens op een zacht pitje minstens een half uur pruttelen. Eet met rijst en chipolataworstjes. Of met brood en sla. Of met pasta en kaas. Lekker.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden