Rasti Rostelli geen getuige op proces-Dutroux

De Nederlandse hypnotiseur Rasti Rostelli hoeft niet te verschijnen als getuige in het proces-Dutroux. De vader van Dutroux-slachtoffer An Marchal dringt niet langer aan op zijn komst....

ANP

An en haar eveneens door Dutroux vermoorde vriendin Eefje Lambrecks hadden op de avond van de ontvoering een hypnoseshow van Rostelli bijgewoond in Blankenberge aan de kust in augustus 1995. Vader Marchal drong aanvankelijk aan op de komst van Rostelli als getuige, omdat hij dacht dat de meisjes nog onder invloed van de hypnose door Dutroux waren meegelokt. Hij baseert zich daarbij ook op verklaringen van vrienden van An en Eefje, die met de meisjes op vakantie waren aan de Belgische kust ten tijde van de ontvoering. Volgens een vriend, die dinsdag getuigde voor de rechtbank van Aarlen, was An 'een tijgerin als zij werd aangevallen; zij zou nooit zomaar meegaan met een type Dutroux'. Dat sterkt Quirynen in de overtuiging dat de meisjes door de hypnose verward of verzwakt moeten zijn geweest.

Andere vrienden van de twee meisjes, die eerder waren gehypnotiseerd, zeiden ook last van vermoeidheid te hebben gehad. An had die vrienden nog uitgefoeterd omdat zij van de hypnose-avond terug waren gelift naar hun verblijf aan de kust. 'An zou zelf nooit liften', aldus een vriend van de meisjes. Vader Marchal concludeerde daar al eerder uit dat de show de meisjes zo moet hebben verward, dat zij toch maar met Dutroux zijn meegelift.

Een technisch assistent van Rostelli, die dinsdag wel voor de rechtbank moest verschijnen, zei echter dat de shows 'geen enkel gevaar' met zich meebrachten. Later zal de gerechtspsychiater Deberdt nog getuigen. Die stelde eerder al dat deelnemers aan een hypnoseshow in de regel al na tien minuten terugkeren tot volledig bewustzijn. Mogelijk krijgt de jury later ook nog opnamen van de show in Blankenberge te zien.

Rostelli had de twee meisjes onder hypnose gebracht. Beiden waren bijna twee uur op het podium in Blankenberge. De eveneens gehypnotiseerde vrienden zeggen uren nodig te hebben gehad om helemaal bij te komen uit de hypnose.

De vader van An, die bijzonder gebeten is op Rostelli, ving vorig jaar al bot met zijn verzoek de hypnotiseur ook in Aarlen terecht te laten staan. Daarop diende zijn raadsman Quirynen een verzoek in Rostelli als getuige op te roepen.

Probleem is echter dat Rostelli's vaste advocaat in België, Vercraeye, ook raadsman is van de vader van Eefje Lambrecks. Daardoor zou een belangenconflict ontstaan, waarop Quirynen liet weten dat hij niet meer aandringt op de komst van Rostelli. Volgens de raadsman is de familie Marchal niet van plan een schadeclaim in te dienen tegen Rostelli.

De vrienden van An en Eefje zeiden dat hun getuigenis 'het laatste is wat wij nu voor onze vriendinnen hebben kunnen doen'. Velen van hen lopen al jaren met een schuldgevoel rond en hebben in een enkel geval ook psychiatrische hulp nodig gehad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden