Rasmussen: UCI en Rabo wisten van doping in 2005

Michael Rasmussen kreeg ondanks grensoverschrijdende bloedwaarden een vrijgeleide van de internationale wielrenunie UCI én de toenmalige Rabobankploeg om de Tour de France in 2005 uit te fietsen. Die beschuldiging uit de Deense renner in zijn autobiografie Gul feber, in het Nederlands Gele koorts.

AMSTERDAM - Rasmussen, die dit jaar doping toegaf, kreeg de UCI achter zich aan na een bloedcontrole op de eerste rustdag van de ronde. Toen hij na een training terugkeerde bij het hotel, vertelde ploegleider Frans Maassen hem dat hij door de UCI was gebeld vanwege een probleem bij een van de Raborenners.


De hoeveelheid reticulocyten, een bloedwaarde waaruit dopinggebruik valt af te leiden, was met 0,23 procent schrikbarend laag bij Rasmussen. De wielrenunie kon een renner uit koers zetten bij een waarde onder de 0,25. Dat gebeurde niet, omdat UCI-dokter Zorzoli en Raboploegarts Geert Leinders 'de zaak in der minne schikten'.


De UCI durfde het volgens Rasmussen niet aan om de ploeg van de best betalende wielersponsor te bestraffen. 'Leinders gebruikt er een Nederlandse uitdrukking voor: ze hebben boter op hun hoofd', schrijft hij. 'Je bent waarschijnlijk de best beschermde renner in de Tour', verzekerde de arts hem.


Maassen herinnert zich het telefoontje van de UCI: 'Ze waren naar Leinders op zoek, maar hadden zijn nummer niet', vertelde hij woensdag telefonisch. 'Het voorval dat Rasmussen beschrijft, klopt. Maar dat Rabobank en de UCI hebben geregeld dat hij verder kon, kan ik me niet voorstellen.'


Met de andere werknemers van de drie Nederlandse profteams ontkende de ploegleider van Belkin dit jaar dat hij iets met doping te maken heeft gehad of van anderen wist bij wie dat wel het geval was. Iemand die aantoonbaar heeft gelogen, kan op ontslag rekenen.


Frans Maassen

Maassen zegt dat hij de vier vragen over doping naar waarheid heeft ingevuld.'Wat ik heb ingevuld, hou ik voor mezelf. Maar ik vind dat je verdenkingen pas kan uiten als die heel sterk zijn.' Leinders zwijgt sinds er in België een onderzoek naar hem loopt.


Rasmussen imponeerde in de Tour van 2005, gekatalyseerd door een scala aan dopingproducten, met lange solo's. In de trui van de beste klimmer sprak Lance Armstrong hem bij de start van een etappe aan. De Amerikaan zou dat jaar, niet geheel op eigen kracht, zijn laatste Tourzege boeken. 'Zo, wat heb jij gegeten eergisteren?', vroeg hij. Daarop antwoordde Rasmussen: 'Waarschijnlijk hetzelfde als jij.'


Hoewel het boek volgende week in Denemarken uitkomt en de Nederlandse vertaling eveneens bijna klaar is, citeerden Deense media er gisteren uitgebreid uit. Hun pijlen richten zich op Bjarne Riis. De teammanager van Saxo zou, net als de artsen, geweten hebben van de dopingcultuur in de CSC-ploeg die hij jaren leidde.


Riis had volgens Rasmussen 'geen bezwaren' toen hij en collega-renner Tyler Hamilton een cortisonenshot namen. Tegen Riis loopt een onderzoek door de Deense dopingautoriteit. Hamilton zegt door de ploegbaas te zijn geïntroduceerd bij de Spaanse arts Fuentes. Riis zweeg gisteren uit eerbied voor de onderzoekers, zei hij.


Ook veel andere (oud-)renners moeten het ontgelden in het boek. Zo beweert Rasmussen dat hij Ryder Hesjedal in 2003 wegwijs maakte op het dopingvlak. De Canadees, vorig jaar winnaar van de Giro d'Italia, gaf gisteren toe dat hij tien jaar geleden verboden middelen gebruikte.


Rolf Sørensen (bekende doping) zou Rasmussen hebben aangezet tot het gebruik van cortisonen. Nicki Sørensen verstopte verboden producten in de tuin. En Frank Høj smokkelde in zijn mp3-speler cortisonen voor de Deense ploeg het olympische dorp binnen bij de Spelen van 2004, aldus Rasmussen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden