Update

Rasmussen: 'Rusland moet eerst troepen terugtrekken als het dialoog wil'

Als Rusland een dialoog wil aangaan over de crisis in Oekraïne, zal het eerst zijn troepen aan de grens moeten terugtrekken. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen gezegd tijdens een persconferentie in Praag. Volgens hem heeft Rusland 40.000 gevechtsklare troepen aan de grens met Oekraïne gelegerd. Moskou spreekt van 'een verzonnen dreiging'.

Pro-Russische betogers bewaken een barricade in Donetsk. Beeld afp

Rasmussen benadrukte nog eens dat verdere Russische interventie in Oekraïne 'zware gevolgen' zal hebben, onder meer door verzwaarde economische sancties. De NAVO-chef is nog altijd voorstander van een politieke oplossing, die via het diplomatieke pad bereikt wordt, zo zei hij in Praag. 'Maar dan moet Rusland wel eerst zijn grenstroepen terugtrekken.'

'Koude Oorlogretoriek'

Rusland heeft Rasmussen vandaag op zijn beurt beschuldigd van het 'vurig reproduceren van Koude Oorlogretoriek'. Het ministerie van Buitenlandse Zaken beweert dat de NAVO de crisis in Oekraïne gebruikt om haar aantrekkingskracht en bestaansrecht te vergroten. De alliantie zou haar leden laten geloven in 'een verzonnen dreiging'.

'De constante beschuldigingen van secretaries-generaal Anders Fogh Rasmussen overtuigen ons dat de alliantie probeert om de crisis in Oekraïne te gebruiken om haar leden tegen een imaginaire externe bedreiging op te zetten en te overtuigen van de kracht van de alliantie in de 21ste eeuw', staat in een verklaring van het ministerie.

Energiebeleid
Ook op het gebied van zijn energiebeleid maakte Rusland een aantal sneren richting het Westen. Rusland is een betrouwbare energieleverancier voor westerse landen, maar het heeft ook andere potentiële partners aan wie het zijn gas en olie kwijt kan. Die opmerking maakte de Russische vicepremier Igor Shuvalov op een bijeenkomst in Berlijn. Gisteren kondigde Rusland al aan dat het op het punt staat om een belangrijkste gasdeal te tekenen met China.

Volgens Shuvalov zal het opleggen van sancties geen invloed hebben op het gedrag van president Poetin. Hoe harder de sancties zijn, hoe meer de Russische gemeenschap zich met elkaar verbonden zal voelen, zei hij.

Shuvalov zei tevens in een interview met de Duitse krant Die Welt dat Rusland mogelijk zijn begrotingsregels aanpast om de uitgaven voor de twee miljoen nieuwe inwoners op de Krim te kunnen betalen. Het schiereiland, dat in maart door Rusland werd geannexeerd, heeft onder meer een verbeterde infrastructuur nodig. Ook moet er geld in de havens gepompt worden. 'Dat kan niet allemaal betaald worden door de bestaande Russische staatsprogramma's', aldus Shuvalov.

Bezetting gebouwen Oost-Oekraïne
Ondertussen lopen de spanningen in Oost-Oekraïne verder op. Pro-Russische seperatisten houden daar nog altijd lokale overheidsgebouwen bezet in de steden Donetsk en Loehanks (zie kaart). Als de betogers zich overgeven, hun wapens inleveren en de gebouwen verlaten, dan zal Kiev geen vervolging instellen, zo kondigde de tijdelijke Oekraïense president Oleksandr Toertsjinov vandaag aan.

'We garanderen dat er geen criminele vervolging zal zijn van mensen die hun wapens opgeven en de gebouwen verlaten', zei Toertsjinov in het parlement. 'Ik ben bereid om dit te doen onder presidentieel decreet.'

Volgens de autoriteiten in Kiev worden de bezettingen en betogen aangestuurd door Moskou en zou het een voorwendsel zijn om het gebied, in navolging van de Krim, in te lijven.

Gisteren eiste de Oekraïense minister van van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, dat de betogers de staatsgebouwen binnen 48 uur verlaten. Gebeurt dat niet, dan kunnen ze 'een krachtig antwoord verwachten', dreigde hij.Een pro-Russische betoger voor de barricades in Loehansk. Beeld ap
Separatisten voor het bezette gebouw van de veiligheidsdiensten in Luhansk. Beeld afp
Pro-Russische supporters voor het regionale regeringsgebouw in Donetsk. Beeld ap
Barricades in Donetsk. Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.