Rashed: betrokken bij alles wat Palestijns is

Wie is Amin Abou Rashed? De 42-jarige Nederlander van Palestijnse komaf zat woensdagavond nog vast in Israël, net als de andere Nederlandse opvarende op de vloot naar Gaza, de student Anne de Jong (29). Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ze vrijgelaten uit het detentiecentrum, maar kunnen ze nog niet vertrekken vanaf het vliegveld van Tel Aviv.

Rashed zat namens de in Brussel gevestigde organisatie The European Campaign to End the Siege on Gaza (ECESG) aan boord van één van de schepen. Hij was een van de initiatiefnemers van de vloot.

Niet Duisenberg

‘Als je aan mij vraagt: wie is de nummer één in Nederland die zich inzet voor de Palestijnse zaak? Dan zeg ik Amin, niet Gretta Duisenberg of iemand anders’, zegt Mohammed Cheppih, oprichter van de poldermoskee in Amsterdam. Hij kent Rashed al zo’n negen jaar. ‘Hij was betrokken bij zo’n beetje alles wat Palestijns is hier in Nederland. In het begin vooral op het humanitaire vlak, daarna kwam er een verschuiving naar het lobbyverhaal’, aldus Cheppih.

Volgens Gretta Duisenberg is Rashed actief betrokken bij het Palestijnse Platform voor Mensenrecht en Solidariteit (PPMS) in Rotterdam. Volgens een persbericht dat woensdag op de website stond, distantieert de organisatie zich echter van Rashed ‘wegens onder ander frauduleuze activiteiten, en het misbruik maken van zijn positie voor persoonlijke doeleinden’. De organisatie was niet bereikbaar voor commentaar.

Leider Hamas

De Telegraaf citeerde woensdag een anonieme inlichtingenbron die beweert dat Rashed de leider van Hamas in Nederland zou zijn. ‘Als je je bezighoudt met het Midden-Oostenconflict, kun je bijna niet anders dan wat lijntjes met Hamas hebben’, zegt Cheppih. Maar dat is volgens hem iets anders dan een kopstuk zijn van de organisatie. ‘Dat lijkt me sterk.’

In het artikel wordt Rashed ook verbonden met Al-Aqsa. Deze organisatie werd in 2003 door de AIVD bestempeld als ‘aan de Palestijnse terreurorganisatie Hamas gelieerd’. Maar in 2007 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat de stichting ten onrechte als terroristische organisatie was aangemerkt. ‘Het lijkt me niet raar als hij daar op een of andere manier als vrijwilliger bij betrokken is geweest. Maar dat was voor mijn tijd. Als vrijwilliger kun je bovendien niet verantwoordelijk worden gehouden voor wat het bestuur doet. Rashed is niet iemand die onwettige wegen bewandelt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden