Rasdebater, maar kwetsbaarder nu

Geert Wilders (PVV)


Boodschap


Sinds de Catshuis-breuk is de ondertiteling bij Wilders' wilde vlucht naar voren niet mis te verstaan: weg met Europa, weg met de euro en weg met alle politici die het wagen zelfs maar na te denken over Europese reddingsplannen. Dus heeft hij het vrijwel alleen daarover, zelfs als hij een vraag krijgt over de zorg of leiderschap. Zonder de euro wordt álles beter. Zijn favoriete tegenstanders: Rutte en Roemer, 'de grootste eurofiel van Nederland'. Want daar zitten de tien zetels die hij in de afgelopen maanden is kwijtgeraakt. Wilders' belofte: 'Baas in eigen land. Baas over eigen geld. Baas over eigen pensioenen en baas over eigen grenzen.' De islam is nauwelijks meer een thema.


Uitstraling


Zoals we hem kennen. Geen ander legt zo veel agressie in het debat. Wilders is een messcherpe treiteraar en wekt als enige de indruk dat hij echt een hekel heeft aan zijn opponenten. Hoezeer hij zich daarin onderscheidt, bleek vorige week, toen hij er niet bij was. Zonder Wilders doet een debat opeens gemoedelijk en bijna ouderwets aan. Met Wilders - zijn priemende vinger, zijn vuurspuwende ogen, zijn 'knettergek' - schiet de toon meteen omhoog. Rutte moet zich schamen 'met z'n Kunduzvriendjes'. Roemer is een ramp voor het land. En dat dan onvermoeibaar herhaald.


Oordeel


'De PVV is in verval' oordeelden veel buitenstaanders die vrijdag bij de start van Wilders' campagne waren: slecht georganiseerd, halflege zaal, voorspelbare speech. Zondag staat hij er weer, als vanouds. Een rasdebater. Maar er is wel iets veranderd: hij is kwetsbaarder dan voorheen. Het Catshuis kostte hem veel kiezers en met name Rutte speelt daar nu op in. 'U verkoos het partijbelang boven het landsbelang en nu doet u het weer.' Toen het nog over immigratie ging, was Wilders heer en meester. Nu het over de economie gaat, moet hij incasseren. Zijn opponenten zijn de angst voorbij.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden